Rega RP3, kontroler prędkości obrotów DIY

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
holy_shit_89

Post autor: holy_shit_89 »

Pytanie raczej kierowane do wszelkich majsterkowiczów, ale jak ktoś ma jakiś pomysł to zapraszam :)

Mam Regę RP3, w której, jak wiadomo, prędkość obrotu zmienia się poprzez podniesienie talerza i regulację paska napędu. Czy istnieje możliwość zrobienia zewnętrznego "kontrolera" prędkości obrotów, który dodatkowo miałby regulację pitcha? Czy taki własnej roboty sprzęt może uszkodzić silnik gramofonu, który docelowo "ogarnia" tylko dwie prędkości? Bo marzy mi się kontroler, w którym mógłbym ustawić 16/33/45/78 :D
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

holy_shit_89 pisze:Czy istnieje możliwość zrobienia zewnętrznego "kontrolera" prędkości obrotów, który dodatkowo miałby regulację pitcha?
Pewnie tak.
holy_shit_89 pisze:Czy taki własnej roboty sprzęt może uszkodzić silnik gramofonu, który docelowo "ogarnia" tylko dwie prędkości?
Jeśli jest dobrze zrobiony to raczej nie.
holy_shit_89 pisze:Bo marzy mi się kontroler, w którym mógłbym ustawić 16/33/45/78 :D
Chyba realne. Więcej problemów widzę przy 78 RPM niż przy 16 RPM. Z drugiej strony, po co? :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
holy_shit_89

Re: Rega RP3, kontroler prędkości obrotów DIY

Wojtek pisze:Z drugiej strony, po co? :morda:
Zawsze istnieje pytanie "po co", na które nie potrafię odpowiedzieć inaczej niż - czysty kaprys :) Mając cztery prędkości do wyboru, i dodatkowo regulację pitcha można by się trochę pobawić z dźwiękiem. Nie jestem DJem i nie mam zamiaru być, ale interesują mnie takie eksperymenty.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Regulację pitch rozumiem, ale 16 RPM i 78 RPM już nie bardzo :) W tym kontekście zadałem pytanie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
holy_shit_89

Re: Rega RP3, kontroler prędkości obrotów DIY

Wojtek pisze:Regulację pitch rozumiem, ale 16 RPM i 78 RPM już nie bardzo :) W tym kontekście zadałem pytanie.
Mam jedną płytę, którą można odtwarzać we wszystkich możliwych prędkościach. Właściwie każdej płyty z muzyką instrumentalną/elektroniczną można słuchać w ten sposób ,i doświadczać czegoś nowego :)

P.S.
Zauważyłem, że przeniosłeś wątek do innego działu. Sorry za umieszczenie go w "Ogólnych" :)
ODPOWIEDZ