Witajcie,
Jakiś czas temu wszedłem w posiadanie Thorens TD320 (z ramieniem TP16) i właśnie zabrałem się za jego uruchomienie.
Wypoziomowałem, nasmarowałem łożyska, wymieniłem pasek na nowy i zabrałem się za wstępne testowanie. Zanim zajmę się wymianą wkładki (obecnie jest to ortofon omb 10, ale w pudełku czeka nowiutki Denon DL103)
niestety okazało się, że na 33 rpm nie działa autostop. Przy 45 obrotach nie ma żadnego problemu i troszkę zgłupiałem. Zaglądałem do manuala, ale nie znalazłem tam nic co bym mnie nakierowało.
Nie chcę w ciemno kombinować, ponieważ to nic dobrego. Więc drodzy forumowicze moja prośba. Czy spotkaliście się z takim problemem? Jakieś rady co jeszcze sprawdzić?
Zastanawiam się czy tego problemu nie powoduje nieoryginalny zasilacz. Według tabliczki ma 16V i 1,1A, ale z pomiaru wyszło mi 18,5V.
Natomiast oryginalny zasilacz powinien mieć 16V i 160mA. Różnica w prądzie jest i to znaczna, ale czy tutaj upatrywać problemu z autostopem przy 33rpm?
Piotr
Thorens TD320 i problem z autostop
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie bardzojedimadness pisze:ale czy tutaj upatrywać problemu z autostopem przy 33rpm?

Automatyka w tym gramofonie jest chyba mechaniczna, czyż nie? Może spróbuj załączyć autostop przy 33 RPM "na sucho", przesuwając ramię z podniesioną windą nad talerz, w stronę środka.
Jak w pewnym momencie zaskoczy to znaczy chyba tylko tyle że punkt auto-stopu dla 33 RPM jest rozregulowany.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Thorens TD320 i problem z autostop
Zgadza się, ale zgodnie z opisem w manualu serwisowym wynika to z szybkiego wzrostu napięcia. (załącznik)Wojtek pisze: Automatyka w tym gramofonie jest chyba mechaniczna, czyż nie?
W sumie sprawdzałem to już wcześniej. Na sucho przy 33 czy to 45 rpm autostop załącza się, ale tylko jeśli dość szybko przesunę ramię.Wojtek pisze:Może spróbuj załączyć autostop przy 33 RPM "na sucho", przesuwając ramię z podniesioną windą nad talerz, w stronę środka.
Jak w pewnym momencie zaskoczy to znaczy chyba tylko tyle że punkt auto-stopu dla 33 RPM jest rozregulowany.
-
Czyli masz zasilacz wydajniejszy prądowo co na pewno nie szkodzi.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dokładnie. To nie jest tak że gramofon ciągnie z zasilacza więcej niż potrzebuje
Gdyby tak było to wszystko miałbyś rozjechane, łącznie z obrotami 

Fajnie, ale czy Ty rozumiesz to co czytasz czy skupiasz się tylko na haśle "napięcie"?jedimadness pisze:Zgadza się, ale zgodnie z opisem w manualu serwisowym wynika to z szybkiego wzrostu napięcia. (załącznik)

OK, to już coś. A jak wolno to nic?jedimadness pisze:W sumie sprawdzałem to już wcześniej. Na sucho przy 33 czy to 45 rpm autostop załącza się, ale tylko jeśli dość szybko przesunę ramię.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum