Pioneer pl-514 - anti-skating po wymianie wkladki?
-
Cześć,
Mam gramofon Pioneer pl-514. Dzisiaj wymieniłem wkładkę z Sony vl-32g na AT120Eb. Wydaje mi się, że wszystko ustawiłem jak należy (na tyle na ile dałem redę), jedynie anti-skating nadal nawala. Regulację robię na czystej stronie płyty (bez rowków). Ze starą wkładką bez problemu udało mi się tak wyregulować anti-skate, że w dowolnym miejscu płyty ramię nie przesuwało się ani do środka ani do krawędzi płyty. Po zmianie wkładki jest tak, że o ile po regulacji przy krawędzi ramię pozostaje w miejscu, o tyle położone bliżej środka już ucieka w stronę krawędzi; gdy zrobię odwrotnie - jest analogicznie: jeśli wyreguluję tak, że ramię pozostawione bliżej środka nie ucieka w stronę krawędzi, to z kolei położone przy krawędzi ucieka do środka.
Czy jest to naturalne zachowanie, czy może jednak coś źle wyregulowałem, a może sprzęt zaczął mi nawalać?
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Pozdrawiam
Mam gramofon Pioneer pl-514. Dzisiaj wymieniłem wkładkę z Sony vl-32g na AT120Eb. Wydaje mi się, że wszystko ustawiłem jak należy (na tyle na ile dałem redę), jedynie anti-skating nadal nawala. Regulację robię na czystej stronie płyty (bez rowków). Ze starą wkładką bez problemu udało mi się tak wyregulować anti-skate, że w dowolnym miejscu płyty ramię nie przesuwało się ani do środka ani do krawędzi płyty. Po zmianie wkładki jest tak, że o ile po regulacji przy krawędzi ramię pozostaje w miejscu, o tyle położone bliżej środka już ucieka w stronę krawędzi; gdy zrobię odwrotnie - jest analogicznie: jeśli wyreguluję tak, że ramię pozostawione bliżej środka nie ucieka w stronę krawędzi, to z kolei położone przy krawędzi ucieka do środka.
Czy jest to naturalne zachowanie, czy może jednak coś źle wyregulowałem, a może sprzęt zaczął mi nawalać?
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Pozdrawiam
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A kto powiedział, że to jest dobry pomysł? Serio, pokaż mi gościalelipou pisze:Regulację robię na czystej stronie płyty (bez rowków).

Jak ustawiłeś overhang?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Pioneer pl-514 - anti-skating po wymianie wkladki?
Kurcze, jest już tyle informacji, że trudno ustalić która jest trafna. Poczytałem o tym na czym anti-skating polega i ta metoda wydała mi się sensowna. Jeśli jest inaczej to chętnie zrewiduję przekonanieWojtek pisze: A kto powiedział, że to jest dobry pomysł? Serio, pokaż mi gościaTrzeba w końcu coś z nim zrobić żeby ludzie głupot nie powtarzali.

Wartość wziąłem ze specyfikacji gramofonu (49 mm).Wojtek pisze: Jak ustawiłeś overhang?
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
To było by trafne gdyby odtwarzana płyta była płaska. W związku z tym że nie jest tylko ma rowki i te rowki mocniej ciągną igłę niż płaska antyskating powinien byś ustawiony co najmniej tak żeby był mocniejszy niż równowaga na czystej płycie ale to też takie ustawianie na oko.lelipou pisze: Kurcze, jest już tyle informacji, że trudno ustalić która jest trafna. Poczytałem o tym na czym anti-skating polega i ta metoda wydała mi się sensowna. Jeśli jest inaczej to chętnie zrewiduję przekonanie![]()
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Specyfikacja gramofonu mówi o 15.5mm, więc powiedz mi lepiej skąd naprawdę wziąłeś te 49mmlelipou pisze:Wartość wziąłem ze specyfikacji gramofonu (49 mm).

Nie mówię że to jest zła wartość, żeby nie było

Generalnie z tego co rozumiem przejmujesz się że nie jesteś w stanie "ustawić" antiskatingu na czystej płycie.
A jak ustawisz AS zgodnie z prostymi zasadami to... czy objawia się jakiś problem typowy dla złego AS przy odtwarzaniu płyt?
Jeśli nie to... czy na pewno jest sens się przejmować?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
49 to odległość czubka igły od mocowania headshela przy której jest poprawny overhang 15,5mm i w związku z tym obaj macie rację.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
W sumie to zwracam honor, w instrukcji faktycznie podają 49mm, co obala moją teorię że coś zostało zmyślone lub wzięte "skądś" 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Problemy może i się nie objawiały, ale chciałem ustawić to jak należy. Czyli generalnie przy anti-skatingu ustawionym wg nacisku wkładki nie przejmować się lataniem ramienia po czystej płycie.Wojtek pisze:Generalnie z tego co rozumiem przejmujesz się że nie jesteś w stanie "ustawić" antiskatingu na czystej płycie.
A jak ustawisz AS zgodnie z prostymi zasadami to... czy objawia się jakiś problem typowy dla złego AS przy odtwarzaniu płyt?
Jeśli nie to... czy na pewno jest sens się przejmować?
- Bacek
Powinno latać ale tylko w jedną określoną stronę, zawsze muszę się zastanawiać która to jest. W każdym razie w przeciwną niż ta w którą idzie z antyskatingiem ustawionym na 0. Bo w tą druga to na 100% będzie źle a w tą pierwszą może być dobrze albo trochę źle.
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
Ramię z odpowiednio ustawionym AS powinno uciekać do zewnątrz czystej/gładkiej płyty. Jak masz AS na zero to będzie zasuwało do środka płyty.
-