Problem z obrotami BOSE PD 604 MK II

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Audiopasja.pl

Post autor: Audiopasja.pl »

Witajcie,
Jakiś czas temu zakupiłem gramofon BOSE PD-604-II. Mam problem z obrotami - na 33RPM stroboskop pokazuje jakby talerz obracał się odrobinę zbyt wolno (jest poza zakresem regulacji).
Zastanawiam się również jaką wkładkę zakupić w cenie powiedzmy 200pln. Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z czarną płytą, także przepraszam jeśli popełniłem jakąś gafę ;).
Pozdrawiam,
D.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Problem występuje od początku czy wystąpił dopiero później, w trakcie użytkowania?
Przy 45 RPM jest OK?

Podnieś talerz i sprawdź kondycję paska napędowego, ew. wymień.
Audiopasja.pl pisze:Zastanawiam się również jaką wkładkę zakupić w cenie powiedzmy 200pln.
Nie ten dział co prawda, ale w tej kasie nie ma za bardzo wyboru. AT-95E albo Ortofon OM 10, z nowych.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Audiopasja.pl

Post autor: Audiopasja.pl »

Serdeczne dzięki za zainteresowanie tematem. Przy 45RPM jest ok (można wyregulować regulatorem obrotów). Gramofon zakupiłem jako używany, w takim stanie. Pasek wydaje się być w porządku (nie jest sparciały ani nic z tych rzeczy). Tak jak wspomniałem, dopiero rozpoczynam przygodę z winylem, a co za tym idzie to nie jest raczej sprzęt na dłużej. Czy warto do takiego gramofonu kupować lepszą wkładkę? Czy lepiej bazować na czymś budżetowym i dopiero, gdy uda mi się upolować jakiś gramofon z wyższej półki zainwestować w droższą wkładkę?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Audiopasja.pl pisze:(można wyregulować regulatorem obrotów)
Czyli jednak nie jest do końca OK, skoro musisz podregulować by było dobrze. Również jest zbyt wolno w tym wypadku?
Audiopasja.pl pisze:Czy warto do takiego gramofonu kupować lepszą wkładkę?
Nie wiem co w tej chwili na nim wisi, stąd pojęcie "lepszą" jest bardzo umowne, na tym etapie :)
Audiopasja.pl pisze:Czy lepiej bazować na czymś budżetowym
Wszystko zależy od tego jak definiujesz pojęcie "budżetowe" :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ