Potrzebuję pomocy. Kupiłam właśnie używany sprzęt. Od razu przyznaję, że przy wstępnym oczyszczaniu z grudek styropianu przejechałam po igle grzbietem dłoni. Igła nie wygląda żeby była wygięta. Jednak po żmudnym podłączeniu wszystkiego okazało się, że nie gra kanał prawy. W ramieniu jest wkładka Audio Technika z czerwonym końcem z igłą. Jak problemowi zaradzić? Wstępnie (już jutro, bo dziś późno) zamierzam wymienić kabel 2RCa -2RCA który go podłącza do wieży (jakaś ładna dość znajda ze złotymi końcówkami, na któryś z na pewno działających kabelków wieżowych (powiedzmy od CD).
Potem w ciągu mam podłączony przedwzmacniacz VIVANCO, następnie przejściówkę 2xChinch na DIN i gramofonowy DIN, jako że przejściówka oraz przedwzmacniacz są nowe, zakładam, że one nie są uszkodzone.
Co jeszcze mogłoby być przyczyną tego stanu rzeczy??
Potem jako lama w dziedzinie zamierzam się Państwa zapytać o ustawienie tych pokręteł przy ramieniu

(w międzyczasie analizując temat czyszczenia płyt, bo przeraźliwie są zakurzone - właśnie gdzie najsensowniej wykonać zbiorcze zakupy i jakie płyny i ustrojstwa byłyby sensowne dla początkującego gramofonofila i niezbyt zamożnego?)
Mam nadzieję, że uda mi się go w prosty sposób naprawić, bo potencjalnie gra ślicznie ten gramofon... Znaczy oceniając z brzmienia tego kanału co działa.
Z góry dziękuję lokalnym guru za pomoc

Jak to dobrze, że jesteście