Gramofon HYUNDAI RT 910 - problem

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
kris_rola

Post autor: kris_rola »

Witam,

niedawno stałem się posiadaczem gramofonu HYUNDAI RT 910 RETRO. Od razu zaznaczę, że jest to mój pierwszy kontakt z tego typu sprzętem. Odtwarzacz otrzymałem w prezencie - od dłuższego czasu marzyłem o słuchaniu muzyki z czarnych płyt w domowym zaciszu.
Problem pojawił się, gdy włączyłem nowo zakupiony album (nowy, zafoliowany ze sklepu). Igła przeskakuje na wielu utworach, na jednym właściwie igła przesuwa się w szybkim tempie ku środkowi płyty, tak że utwór "trwa" przez kilka sekund. Pomyślałem, że coś jest nie tak z gramofonem - zły nacisk igły, itp. Niestety w gramofonie nie ma dostępnych dla użytkownika opcji kalibracji i strojenia. Jest to dość proste urządzenie, a instrukcja jest też dość oszczędna.
Co ciekawe stare płyty jakie znalazłem w domu odtwarzane są idealnie - bez jakichkolwiek przeskoków. Jeszcze ciekawsze jest dla mnie to, że tę nową przeskakującą płytę włączyłem na innym, nieswoim gramofonie (z pewnością dużo bardziej profesjonalnym) i gra normalnie. W czym więc tkwi problem?
Chciałbym zacząć obecność na forum od innego postu, ale niestety już u początku mojej przygody z winylami pojawił się problem...
Rozumiem, że najlepiej należałoby zainwestować w bardziej profesjonalne urządzenie (na co może kiedyś przyjdzie pora...), ale raz że to koszty, a dwa że zakupiony gramofon to prezent od najbliższej osoby i nie może tak po prostu pójść w odstawkę ;)

Krzysiek
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Co Ci można poradzić?
To coś nie jest gramofonem, tylko plastikowym zlepkiem przypadkowych elementów tylko z wyglądu przypominających gramofon.
Przekonaj darczyńcę, że jesteś wdzięczny i otworzył Ci oczy na muzykę, ale nadszedł czas na pożegnanie z prezentem, bo chcesz, szanując jej świetny muzyczny gust, pójść dalej w tym hobby.
Potem czym prędzej wystaw to na Allegro od złotówki, może jakiś frajer się znajdzie. A potem poczytaj forum.

EDIT:
Wyświetliłem sobie ten sprzęt i popatrzyłem na komentarze w "renomowanym" sklepie nie dla idiotów:
MediaMarkt pisze:
AnnaEm.
2015-01-06 18:33:47

Swietny gramofon! Obudowa faktycznie drewniana, design kaze nam sie przeniesc do lat 60 :) jedyny minus to glosniczki,ktore nie sa zbyt efektywne, dlatego plusuje tutaj mozliwosc podpiecia glosnikow :) w razie co, bas bedzie mocniejszy po zamknieciu gornej klapki :)

Ewa
2014-01-30 00:15:57

Idealny prezent dla nostalgicznego seniora. Efektowny wizualnie, oczywiscie nie dla audiofilow ze wzgledu na przecietna jakosc dzwieku. Dobry zakup za przystepna cene.

Magdalena
2014-01-19 01:08:07

Super sprzęt.Bardzo prosty w obsłudze nawet dla seniora melomana.Mimo lekkiego falowania nic nie jest w stanie zepsuć przyjemności słuchania.Nawet z bardzo starych płyt nienaganne odtwarzanie. Serdecznie polecam zarówno towar jak i bardzo sprawną obsługę sklepu.

Czy pisanie takich bzdur przez własnych, albo wynajętych pracowników nie powinno być karalne? No ja pierdolę, tylko tyle mogę powiedzieć. Muszą być jakieś granice robienia z ludzi debili.

I ciekawostka:
Ubezpieczenie tego sprzętu od awarii kosztuje:

Gwarancja Plus Professional - 109.00 zł
Komfort i ochrona - 90.00 zł

Cholera wie, co to ubezpieczenie daje,ale to 1/4 ceny. To cos kosztuje 350 zł
chrzan49

Re: Gramofon HYUNDAI RT 910 - problem

Post autor: chrzan49 »

Popieram.
Tomasz
Awatar użytkownika
Dimas
Gramofon: SONY PS X65

Re: Gramofon HYUNDAI RT 910 - problem

Post autor: Dimas »

Jeżeli gramofon niszczy płyty a nie ma możliwości regulacji to moze oddać ten sprzęt na gwarancje (rękojmie) wada ukryta sprzętu
A za odzyskana kwotę kupić "Gramofon" :-)
technics sl-1610->shure v15III,yamaha tc-720,ct-710,ca-710,marantz cd54 ->technics SB7

sony ps x65->xl45,V90LPS,yamaha bd s673,yamaha rx a1070,Sony SS X9ED
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

AnnaEm.
2015-01-06 18:33:47

Swietny gramofon! Obudowa faktycznie drewniana, design kaze nam sie przeniesc do lat 60 :) jedyny minus to glosniczki,ktore nie sa zbyt efektywne, dlatego plusuje tutaj mozliwosc podpiecia glosnikow :) w razie co, bas bedzie mocniejszy po zamknieciu gornej klapki :)

Ewa
2014-01-30 00:15:57

Idealny prezent dla nostalgicznego seniora. Efektowny wizualnie, oczywiscie nie dla audiofilow ze wzgledu na przecietna jakosc dzwieku. Dobry zakup za przystepna cene.

Magdalena
2014-01-19 01:08:07

Super sprzęt.Bardzo prosty w obsłudze nawet dla seniora melomana.Mimo lekkiego falowania nic nie jest w stanie zepsuć przyjemności słuchania.Nawet z bardzo starych płyt nienaganne odtwarzanie. Serdecznie polecam zarówno towar jak i bardzo sprawną obsługę sklepu.
Obrazek

No tak - kolejny obdarowany :roll: Krótko mówiąc - współczuję. Tu nie ma co doradzać bo to jest kupa totalna. Jedyna rada jest taka, żeby trzymać to coś z dala od płyt. Proponuję odnieść to do sklepu i jakoś zareklamować z tytułu niezgodności z umową - np. zanieść go do sklepu razem z tą płytą, po której jeździ i pokazać, że nie działa.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
ODPOWIEDZ