proszę o poradę

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Sarisz

proszę o poradę

Post autor: Sarisz »

Na początku przywitam się jako świerzak - dzień dobry wszystkim - jestem Tomasz.
Z wiekiem dojrzewam już do zakupu gramofonu, motocykl już kupiłem ;) i jak większość nowych chciałem zasięgnąć porady co wybrać. Tak wiem jest masę takich tematów na forum, ale jest w tych postach taki "szum" informacji że aż głowa boli i po przeczytaniu wiem ze nic wie wiem.
Mam starą klasyczną wieże Technics i chciałem dokupić gramofon najlepiej w tej samej marce, tak w cenie do 2500zł.
Minimum półautomat z napędem bezpośrednim, ramię wygięte - nie proste, duży, masywny, trwały, ładny żeby też oko cieszył, przeważający kolor grafit/czarny. Jaki model i jaką wkładkę oraz igłę polecacie żeby to ładnie zagrało?
Osobiście podoba mi się wizualnie model sl-110 ale chyba dostanie go graniczy z cudem a i miliony kosztuje :)
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: proszę o poradę

Post autor: darkman »

Na starą 110kę to masz za mały budżet.
https://www.hifishark.com/model/technics-sl-110
Przywitaj się w wątku powitalnym i napisz coś o sobie, cokolwiek ale to w dobrym tonie.
B tak to nie będą z Tobą gadali w ogóle. Taki zwyczaj.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Sarisz pisze:
28 lis 2025, 08:26
Tak wiem jest masę takich tematów na forum, ale jest w tych postach taki "szum" informacji że aż głowa boli i po przeczytaniu wiem ze nic wie wiem.
Skoro nie chce Ci się czytać/zgłębiać tematu to przynajmniej nie wymyślaj wymówek.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pawelgrab

Post autor: pawelgrab »

Sarisz pisze:
jest masę takich tematów na forum, ale jest w tych postach taki "szum" informacji że aż głowa boli i po przeczytaniu wiem ze nic wie wiem
:lol: w szukajce: "Szukaj wg słów kluczowych" :lol:
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

Spróbowałem szukajki i na naszym forum cofając się do roku 2020 praktycznie brak wzmianek o Technics SL-110.
Sam nie byłem świadom istnienia tego modelu, a specjalnie nie interesowałem się, bo mi akurat generalnie nie leży didżejski design Technics-ów, tak czysto wizualnie, nie wnikając w inżynierię.
Ale ten model? Ależ to piękna maszyna! A zbudowana jak czołg.
Nie dziwię się, że Sarisz tak wzdycha...
A jakaż unikatowa ta piękna bestia!. Na ebaju tylko w częściach, o, na naszym krajowym alle jest, wydaje się, że w dobrym stanie i towarzystwie.
https://allegrolokalnie.pl/oferta/gramo ... nics-sl110
Z drugiej strony trochę strach wchodzić w tak efemeryczną produkcję, w razie czego ciężko z naprawami...
Awatar użytkownika
ŁDŁ
Kontakt:

Post autor: ŁDŁ »

pavlos pisze:
29 lis 2025, 00:29
Z drugiej strony trochę strach wchodzić w tak efemeryczną produkcję, w razie czego ciężko z naprawami...
Silnik taki sam jak w SL-1200 MK1 - MJL9A. Reszta to już wg. uznania. W kiosku może już nie ma ale uratować się uratuje jakby co.
Łukasz Długosz
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio https://www.facebook.com/ldlelektronika
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Sarisz

Wojtek pisze:
28 lis 2025, 21:05
Sarisz pisze:
Tak wiem jest masę takich tematów na forum, ale jest w tych postach taki "szum" informacji że aż głowa boli i po przeczytaniu wiem ze nic wie wiem.
Skoro nie chce Ci się czytać/zgłębiać tematu to przynajmniej nie wymyślaj wymówek.
A gdzie tu widzisz wymówkę?
Sarisz

darkman pisze:
28 lis 2025, 17:56
Na starą 110kę to masz za mały budżet.
https://www.hifishark.com/model/technics-sl-110
Przywitaj się w wątku powitalnym i napisz coś o sobie, cokolwiek ale to w dobrym tonie.
B tak to nie będą z Tobą gadali w ogóle. Taki zwyczaj.
Przywitałem się w pierwszym zdaniu ;) grzecznie jak każe obyczaj :)
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

Sarisz pisze:
30 lis 2025, 19:19
Przywitałem się
I to bardzo dobrze, tylko, że zwyczajowo dołączający na forum forumowicze witają się w dedykowanym do tego wątku - patrz "Strona główna / Forum / Przedstaw się" viewforum.php?f=8. Jestem przekonany, że Wojtek do tego zachęcał w standardowym mailu powitalnym. ;)
O to poszło Darkmanowi. A jest to gościu dosyć zasadniczy. :pray:
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Zwłaszcza Pawle, że sam jeszcze się nie witałem :D , ale festina lente kiedyś to zrobię.
Osobiście uważam, że jeśli się jest nowym użytkownikiem, to warto. Jednak jest to oczywiście kwestia indywidualna i dobrowolna.
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

darkman pisze:
30 lis 2025, 20:00
Zwłaszcza Pawle, że sam jeszcze się nie witałem :D , ale festina lente kiedyś to zrobię.
Osobiście uważam, że jeśli się jest nowym użytkownikiem, to warto. Jednak jest to oczywiście kwestia indywidualna i dobrowolna.
No nie mów, takiego babola strzeliłeś :lol: :lol: :lol: .
Ja już nie pamiętam, jak to ze mną było :) .
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-(Analog)]
[ Tidal Hifi, Wiim Pro Plus, Onkyo 7030C-(Cyfra)] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Awatar użytkownika
krolix

Post autor: krolix »

Dołóż trochę do budżetu i kup sobie Technicsa 1500c. Obecnie w cenach 3.6-4.2k, za to powinien dobrze służyć przez wiele, wiele lat. Obejdzie się też bez kasy na przeglądy i ewentualne naprawy. Do tej wieży będzie całkowicie ok.
Awatar użytkownika
Lukasz31
Gramofon: Thorens TD 125mkI

Post autor: Lukasz31 »

U mnie masz SL Q33 w twoim budżecie . Na serwis nie musisz odkładać bo jest zrobiony :D
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Łukasz właśnie ułatwił sprawę :D
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ