Kolekcje sprzętowe forumowiczów

Wszystko razem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
masus

Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów

Post autor: masus »

Zdążyły upłynąć 3 miesiące od zakupu kolumn Universum System 6000(giełda forum), jak i Technicsa SL-1510 mk1. Stało to, na mnie się patrzyło i ja też nie mogłem z tym nic innego zrobić – wzmaka brak. Zamówiony ów został u forumowego kolegi Pawelca i drogę swą długą ze wschodnich rejonów przebyć musiał. Namówiony zostałem do nabycia Luxmana L-560 i szczerze w napięciu na niego czekałem, dozbrajając się w tzw. międzyczasie w albumy wszelakie, stroidła, pomoce i łączniki (tj. przewody). Dodatkowo pchnięty namową postu z wątku o wkładkach nabyłem na forumowej giełdzie AT 13Ea wraz z headshellem (nie byłem pewien, czy da się to zamontować i wyregulować na tym co mam).

Oczekiwanie zakończyło się ponad 2 tygodnie temu i z ulgą stwierdziłem, że ten 20kg klocek idealnie wchodzi w lukę szafki (po małym „upgradzie”, tj. wycięciu pleców). Po zainstalowaniu Lucka, wziąłem się za cięcie i zarabianie wtyczek bananowych na przewodach, podłączyłem kolumny, gramofon, trafo podpiąłem… załączam i słychać pyknięcie, lampka się świeci, znaczy chyba dobrze. Gramofon wyregulowałem na miejscu docelowym, wrzucam płytkę, pierwsze opuszczenie igły i… coś jakoś dziwnie brzmi, wytłumione to jakoś, jak pod wodą… Chwila zimnego potu i zdziwienia… a to tylko rodzaj wkładki na MC ustawiony był i jakoś mi się nie zauważyło, przekręcam no i oto jest mój pierwszy tor analogowy w końcu „w pełni”.

Łapczywie rzuciłem się do przesłuchiwania zakupionych płyt. Pierwsze wrażenia: jest dobrze, nawet bardzo dobrze. No dobra, chyba nie słyszałem nigdy muzyki w lepszym wydaniu w warunkach domowych. Z szacunkiem dla bracinych Altusów(i paru innych nowoczesnych wynalazków) i teściowej Unitry - nie ma co się równać. Dół – piękny, głęboki (to się chyba „ciepły” nazywa), jednak w górze coś niecoś mi przeszkadzało. W niektórych utworach było niemalże niesłyszalne, w niektórych wręcz upierdliwe. Something is not yes – pomyślałem, przepiąłem kolumny i brzmi inaczej – dobrze, znaczy nie wzmak.

Dotarł akurat streamer IEAST i używając audiotestu namierzyłem w sumie niedziałający głośnik wysokich tonów w jednej kolumnie. Wykręcam, wpisuje numer głośnika w googla i wyszukiwarka podrzuca mi link do forum (viewtopic.php?t=15861). Przyjrzałem się, faktycznie widać, że robione coś było, luty zdecydowanie niefabryczne, ale wyglądało wszystko ok. Łapię miernik (pierwszy raz od studiów chyba), rezystancja ok, ciągłość mierzę i coś zaczyna trzeszczeć. Oho, wyjście cewki ledwie luźno łapie lut (a lut się wspina na 50mm :D). Znaczy dokładnie to co w wątku, serwis dość słabo robotę zrobił i trza było po nich poprawić (pewnie przy transporcie kolumn się poluzowało). Po dwóch podejściach i kilku wdechach cyny udaje mi się dużo lepiej złapać wyjście cewki, testuję – jest zajebiście po dwóch stronach.

Już z tydzień katuję ten zestawik i jestem bardzo zadowolony. Z braku porównań, doświadczenia etc. nie chcę tu pisać o scenach, przestrzeni czy brzmieniu, bo się kurde na tym nie znam. Najważniejsze dla mnie jest, że słuchanie muzyki z tego sprawia mi dużą radość, a niektóre rzeczy wręcz odkrywam na nowo. Po albumie „The Wall” (bodajże 1st issue niemieckie) spadły mi kapcie, a po DSOTM (brytyjczyk, A5/B5, chyba 2nd issue) pociągnęło też skarpetki. Słuchałem tego setki, jak nie tysiące razy, a tu zaskoczenie :o.

Dzięki Wam wszystkim, którzy przyczyniliście się do stworzenia tego toru! Następne kroki mam już jako tako zaplanowane, jakaś wkładka może wpadnie, ale to jak podreperuje budżet i nie wydam wszystkiego na płyty.
Na koniec zdjęcie zestawu, ciężko było to jakoś umiejscowić w mieszkaniu (drapak wylądował obok drapaka, choć miało być inaczej – nie starczyło metrowego przewodu sygnałowego na inną organizacje). TV też już epokowy :D, ale mało używany, postoi jeszcze.
1692269523872.jpg
Well, that's just, like, your opinion, man.
Technics SL-1510 mk1 | AT 13Ea | Luxman L-560 | Universum System 6000
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

No i o to chodzi, niech gra :violin: .
Ładny klocek z tego Lucka :) A tą dziurę to specjalnie dla niego wyciales?
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

No kolumny są naprawdę dobre jak na takie paździerze :D , wzmacniacz też niczego sobie :D , jeszcze jakie porządne CD i...ful opcja :lol:

ps dorzucił bym przynajmniej jakiegoś pionka N50A
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
masus

Mawis pisze:
17 sie 2023, 13:23
A tą dziurę to specjalnie dla niego wyciales?
Tj. wnęka była - zdemontowałem poprzeczną półkę, a wyciąłem tył szafki (tj. ta płyta co to w każdych prawie meblach z tyłu się montuje), dodatkowo przez to ma trochę lepsze chłodzenie, bo potrafi się zgrzać :D.
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

masus pisze:
17 sie 2023, 13:34
Mawis pisze:
17 sie 2023, 13:23
A tą dziurę to specjalnie dla niego wyciales?
Tj. wnęka była - zdemontowałem poprzeczną półkę, a wyciąłem tył szafki (tj. ta płyta co to w każdych prawie meblach z tyłu się montuje), dodatkowo przez to ma trochę lepsze chłodzenie, bo potrafi się zgrzać :D.
Ok, tylko zeby sie teraz szafka nie złożyła na niego... :D
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Post autor: Ukaniu »

L-560 świetna maszyna, wzorcowa jeśli chodzi o parametry. Ogromnie mechanicznie skomplikowany i niestety obarczony typowymi dla Luxów pękającymi lutami - wymagającymi przelutowania praktycznie całości punkt po punkcie. By dojść wszędzie trzeba go rozkręcić na śrubki. Włącznie z płyteczkami połączeń na końcówce. Radiator z heatpipe budzi respekt.
L560_favier.jpg
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
tuczi77
Gramofon: Kenwood KD-7010

Post autor: tuczi77 »

masus pisze:
17 sie 2023, 13:34
dodatkowo przez to ma trochę lepsze chłodzenie, bo potrafi się zgrzać
Generalnie, to popełniasz spory błąd i im szybciej go stamtąd wyciągniesz tym lepiej dla Lucka i dla Ciebie ;) Ja specjalnie zaprojektowałem sobie szafkę z takimi plecami, i dystansem od ściany na 10 cm i nic nie dało. Jak się pochwaliłem swoim szczęściem (>>TUTAJ<<) to upomniał mnie Martynka (i chwała mu za to). Trochę mi było nie w smak, bo przecież po to "zaprojektowałem" sobie super szafkę, a ten mi tu wymyśla... Nie przeniosłem, ale obserwowałem. I z tego obserwowania po 2 miesiącach padły mi lampki w wychyłach. Tak szybko jak upychałem go w tę dziurę tak jeszcze szybciej go z stamtąd wyciągnąłem ;) Tobie też to radzę, bo nie masz lampek, które mogłyby ostrzec. Po prostu pewnego dnia zrobi się *pstryk* i będziesz miał kosztowny remont do zrobienia ;) :roll:

Martynka, oficjalnie dziękuję :pray:
Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
Awatar użytkownika
xytrasik
Gramofon: Dual CS 721
Kontakt:

Post autor: xytrasik »

tuczi77 pisze:
17 sie 2023, 18:13
Generalnie, to popełniasz spory błąd i im szybciej go stamtąd wyciągniesz tym lepiej dla Lucka i dla Ciebie ;)
Martynka, oficjalnie dziękuję :pray:
I ja się pod tym podpiszę. Też mam L560 od Pawła i po całym dniu grania to ciężko położyć dłoń na tej czarnej osłonie do wentylacji. Gramy w klimie, więc nie jest to salon po całym dniu słońca. Dzięki Paweł, raz wydane pieniądze a dwa urządzenia kupione :dance: i wzmacniacz i grzejnik na zimę.
Awatar użytkownika
amrowek

Ukaniu pisze:
17 sie 2023, 16:21
L-560 świetna maszyna,
myślałem ze chłodzenie z peceta wyciągnałeś :D
ebola1972
Gramofon: Sony PS-X50

Post autor: ebola1972 »

Gratuluję super sprzętów audio. Przyznam się bez bicia, że miałem 3 tygodnie urlopu. I miałem zamiar zabrać się za złożenie wzmaka lampowego. Zgromadziłem już wszystkie pozdespoły klona ank l1 . Ale najpierw zabrałem się za złożenie ok. 20 m2 tarasu z deski kompozytowej na działce. Planowałem 1,5 tygodnia na robotę, wyszło z przerwami na niepogodę, imprezy i lenistwo 3 tygodnie. Oddał bym podzespoły w dobre ręce ale się zawziąłem i złożę sam wzmaka.
Sony PS-X50
lampa EL34 by Misse, Yaqin MS-30L, Ugoda
Preamp PeeCeeBee
pre MaCaBRiaa
Philips CD 350 (mod by Martynka) Beogram CD 7000
DAC Topping D50S l1541gold dac (mod by Martynka)
Kolumny DIY
Awatar użytkownika
amrowek

ebola1972 pisze:
18 sie 2023, 22:44
Ale najpierw zabrałem się za złożenie ok. 20 m2 tarasu z deski kompozytowej na działce.
wrzuć zdjęcia zobaczymy jak ci ten sprzęcik wyszedł ...czy równo :D
ebola1972
Gramofon: Sony PS-X50

Post autor: ebola1972 »

Proszę bardzo. Niestety Brauny się sprzedały i ze sprzętu grającego działkowego został mi tylko mikrus TDK A33. Ale coś tam plumka w tle.

https://drive.google.com/file/d/1COXRbz ... p=drivesdk
Sony PS-X50
lampa EL34 by Misse, Yaqin MS-30L, Ugoda
Preamp PeeCeeBee
pre MaCaBRiaa
Philips CD 350 (mod by Martynka) Beogram CD 7000
DAC Topping D50S l1541gold dac (mod by Martynka)
Kolumny DIY
Awatar użytkownika
masus

tuczi77 pisze:
Generalnie, to popełniasz spory błąd i im szybciej go stamtąd wyciągniesz tym lepiej dla Lucka i dla Ciebie
Może, ale uparty jestem i Lucek zostaje na miejscu. Aczkolwiek po Waszych komentarzach zaniepokoiłem się stanem przyszłym i organizować będę sobie super hiper zaawansowaną aerodynamiczną jednostkę chłodzącą - machnę z dwa/trzy wentylatorki z tyłu szafki, coby pomóc w nierównej walce z wyziewami. Może uda mi się to połączyć jakimś wygodnym klikaczem, a i na zimę pięknie rozprowadzi ciepełko.
tuczi77 pisze:
(>>TUTAJ<<)
Też wydaje mi się, że u Ciebie jednak przestrzeni ponad było "nieco" mniej. Lucek u mnie ma 9cm luzu, co daje ok. 17l powietrza we wnęce ponad. Myślę, że w połączeniu z wentylatorami poradzi sobie nie gorzej, niż wolno stojąc. Rajdy ponad 4h, to raczej rzadkość u mnie będzie, poza sporadycznymi dniami w roku.
tuczi77 pisze:
zrobi się *pstryk*
No cóż, moje ryzyko :). Dzięki za ostrzeżenie.
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Post autor: winylowy_luke »

masus pisze:
22 sie 2023, 12:31
organizować będę sobie super hiper zaawansowaną aerodynamiczną jednostkę chłodzącą - machnę z dwa/trzy wentylatorki z tyłu szafki
Bez sensu, zorganizuj lepiej wieszak ścienny na TV. I Lucka na wierzch na środek - będzie dobrze!
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
Awatar użytkownika
masus

winylowy_luke pisze:
22 sie 2023, 13:19
wieszak ścienny na TV
Już miałem taką myśl, jednak ze względu na leciwość wzmiankowanego, nie posiada żadnych otworów, które by to ułatwiły, a i strach przed ciężarem byłby większy, jak przed temperaturą.

EDIT: Wróć, posiada, ale i tak zaryzykuję wnękę.

Na razie nie planuję wymiany TV, lokum większe by się zdało. A pogmerać przy kablach lubię nawet, kosztowne pod żadnym względem to nie będzie, więc czemu by nie. Jedynie o wygodę użytkowania nieco się obawiam, ale i tak włączyć Lucka ręcznie trzeba, podejść zmienić płytę też, więc chyba aż tak źle nie będzie.
ODPOWIEDZ