Szukasz myjki to kup KNOSTI, będziesz zadowolony.charliez88 pisze:Czy ktoś miał styczność z takąmyjką: https://www.koris.pl/pro-ject-spin-clea ... -plyt.html
opłaca się w to w ogole bawić ?
Jak czyścić płyty winylowe?
- KUTI
Re: Myjka ultradźwiękowa do winyli
Luxman PD-444, ANK / ASR Emitter I HD, KEF 107
Luxman PD-441/PD-121, Luxman M-03/C-03
Luxman PD-441/PD-121, Luxman M-03/C-03
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Re: Jak czyścić płyty winylowe?
Potwierdzam, że benzyna ekstrakcyjna nie robi najmniejszej krzywdy płytom winylowym. To jest dobra wiadomość. Natomiast zła wiadomość jest taka, że trafiłem płytę z tak upierdliwymi glutami/skrzepami/resztkami jakiegoś kleju czy kij wie czego, że nie dała im rady nawet benzyna ekstrakcyjnaJacK pisze:Czy ktoś próbował jak zachowuje się winyl gdy go potraktować benzyną ekstrakcyjną, czy to bezpieczne dla winylu ? Kupiłem niedawano płytę gdzie jedna strona posiada resztki kleju z jakiś nalepek które jakiś debil ponaklejał i potem zdarł. Detergent ani mikstura forumowa nie dają rady rozpuścić tego kleju , a benzyna ekstrakcyjna jak mi wiadomo rozpuszcza prawie każdy klej.

Tzn. w znacznej mierze udało się to gówno usunąć dość sztywną szczoteczką zanurzoną w benzynie, ale nie w stu procentach.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- cooledit
- Gramofon: Acoustic Solid
To prawie to samo co Knosti które kosztuje połowę z tego co to cudo. Płacisz tu tak na prawdę za napis Pro-Ject. Ja bym tego nie brał a już na pewno za takie pieniądze.
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2100 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW, kilka drucików z Acoustic Zen i Tara Labs
- cooledit
- Gramofon: Acoustic Solid
Spróbuj najpierw jedną plamkę potraktować WD40. To coś czyści między innymi plamy z klejów. Jak puści to odtłuścisz benzyną i normalne mycie na koniec powinno załatwić sprawę.
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2100 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW, kilka drucików z Acoustic Zen i Tara Labs
- Obywatel
Zgadza się - WD-40 / CX-80 powinno załatwić sprawę. Mam też na podorędziu benzynę lakową, która powinna dać podobny efekt, a nie jest agresywna dla tworzyw sztucznych. Dzięki za podrzucenie pomysłu, cooledit.cooledit pisze:Spróbuj najpierw jedną plamkę potraktować WD40. To coś czyści między innymi plamy z klejów. Jak puści to odtłuścisz benzyną i normalne mycie na koniec powinno załatwić sprawę.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
- czmiel
- Gramofon: Dual CS 601
- Kontakt:
Do zmywania kleju po naklejkach np. z butelek czy słoików, moja żona z powodzeniem używa oleju jadalnego. Sam byłem w szoku ale naprawdę działa. Usunięcie później oleju to myślę żaden problem.
-
Ja mam pytanie, czy kupować Knosti pierwszej, ale za to z uszczelkami aby labele się nie moczyły (i czy to działa?) czy drugiej generacji, gdzie jest jeszcze sexy korbka?
Płyt mam na razie 20 i w perspektywie roku pojawi się może ze 30-40, więc kombajna za 2K chyba jeszcze nie potrzebuję? Pomijając fakt, że mnie nie stać
.
Płyt mam na razie 20 i w perspektywie roku pojawi się może ze 30-40, więc kombajna za 2K chyba jeszcze nie potrzebuję? Pomijając fakt, że mnie nie stać

-
Witam,
czy ktoś z koleżanek lub kolegów używał takiego sprzętu Audio Desk Systeme Glass VINYL CLEANER ??? Może ktoś ma i używa albo ktoś widział i ma swoje zdanie na ten temat. Z góry dziękuje za odpowiedź.
czy ktoś z koleżanek lub kolegów używał takiego sprzętu Audio Desk Systeme Glass VINYL CLEANER ??? Może ktoś ma i używa albo ktoś widział i ma swoje zdanie na ten temat. Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie
Vorph
Vorph
- blispx
Było 1000x już o tym na forum, nie ma sensu powielać i na nowo koła tu wymyślać
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
-
no waśnie czytam i jakoś nigdzie nie trafiłem nic na temat myjki o którą pytałem jak coś to tylko krótkie wzmianki że coś takiego jest i tyle
Pozdrawiam serdecznie
Vorph
Vorph
- blispx
Sam pisałem na ten temat nie raz choćby tu, fakt że jest trochę porozrzucane ale bez przesady dla chcącego nie ma nic trudnego
viewtopic.php?f=26&t=10132&start=49
viewtopic.php?f=26&t=10132&start=49
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- Obywatel
A co tu dużo się rozwodzić - pełna profeska. Płacisz 11 kafli i masz profesjonalne urządzenie. Jeśli taka kwota nie jest problemem, to maszyna jak najbardziej godna polecenia.
Tu masz filmik po polsku:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=xULYrO6-Mr4[/youtube]
a tu po angielsku:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1CDjg4TlwGE[/youtube]
Tu masz filmik po polsku:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=xULYrO6-Mr4[/youtube]
a tu po angielsku:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1CDjg4TlwGE[/youtube]
-
ok, dzięki a czy ktoś widział coś takiego w akcji???
https://www.youtube.com/watch?v=zxgHENO1I2M
pytam bo cena dużo niższa a to taki chiński klon i do tego piszą że można spokojnie ją w razie czego rozebrać a kosztuje z wysyłką 1114$
https://www.youtube.com/watch?v=zxgHENO1I2M
pytam bo cena dużo niższa a to taki chiński klon i do tego piszą że można spokojnie ją w razie czego rozebrać a kosztuje z wysyłką 1114$
Pozdrawiam serdecznie
Vorph
Vorph
- blispx
Spotkałem się z tym klonem, tyle że nie jestem w stanie podać dokładnie gdzie- generalnie gdzieś w Internetach
Wykonać myjkę o walorach tego Desk i taniej nie jest trudno więc nie dziwota że jakiś Chińczyk próbuje uszczknąć trochę z tortu na tym polu, z tego co pamietam cena nie była jakaś extra mniejsza
W Desk masz budowę 2-komorową: 1 główna na mytą LP, 2 na zlewany płyn z zamontowanym filtrem. Dodatkowo posiada widoczny wiatrak który służy do obsuszenia LP po zlaniu płynu. Z racji że główna komora na moje oko to maks 1-2 litry układ przetworników jaki tam jest zastosowany nie musi być duży- ale szczegółów technicznych pewnie nigdy się nie dowiesz
Lubisz majsterkować to masz tu DIY
https://www.youtube.com/watch?v=yc_wPp9qdTg

Wykonać myjkę o walorach tego Desk i taniej nie jest trudno więc nie dziwota że jakiś Chińczyk próbuje uszczknąć trochę z tortu na tym polu, z tego co pamietam cena nie była jakaś extra mniejsza
W Desk masz budowę 2-komorową: 1 główna na mytą LP, 2 na zlewany płyn z zamontowanym filtrem. Dodatkowo posiada widoczny wiatrak który służy do obsuszenia LP po zlaniu płynu. Z racji że główna komora na moje oko to maks 1-2 litry układ przetworników jaki tam jest zastosowany nie musi być duży- ale szczegółów technicznych pewnie nigdy się nie dowiesz
Lubisz majsterkować to masz tu DIY
https://www.youtube.com/watch?v=yc_wPp9qdTg
-
dzięki blispx za odpowiedź,
właśnie ja nie mam czasu na zabawy więc dlatego pytam o takie rozwiązania. A jak to zwykle bywa po co przepłacać, ja wiem że przeważnie chińskie takie klony są gorszej jakości ale akurat ta przynajmniej na wygląd nie odstaje od AD. Pytanie jak tam w środku. Cena lekko ponad 4 tyś z wysyłką to jednak różnica niż 11 000 zł.
PS. wiem że jest tam po dwóch stronach taka guma co ściąga nadmiar płynu ale pytanie czy nie ma akcji z zalewaniem labela
właśnie ja nie mam czasu na zabawy więc dlatego pytam o takie rozwiązania. A jak to zwykle bywa po co przepłacać, ja wiem że przeważnie chińskie takie klony są gorszej jakości ale akurat ta przynajmniej na wygląd nie odstaje od AD. Pytanie jak tam w środku. Cena lekko ponad 4 tyś z wysyłką to jednak różnica niż 11 000 zł.
PS. wiem że jest tam po dwóch stronach taka guma co ściąga nadmiar płynu ale pytanie czy nie ma akcji z zalewaniem labela
Pozdrawiam serdecznie
Vorph
Vorph