Bernard gs 434 proszę o pomoc (mój pierwszy post)

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
Damian47akaQcu
Posty: 19
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:12

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Post autor: Damian47akaQcu »

Tak są sprawne, tylko ktoś obciął oryginalnego dina z bernarda i na plastelinę :shock: wkleił chincha. (LOL )
Awatar użytkownika
Tarkus
Posty: 2511
Rejestracja: 22 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Olkusz

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Post autor: Tarkus »

A wyprowadził oddzielnie uziemienie? Zaś "Tosca", jak rozumiem, ma oryginalne złącze DIN? Jeśli tak, powinna załatwić sprawę odpowiednia przejściówka "gramofonowa" (z tym, że niektóre właśnie uziemienie mają źle podłączone - warto to sprawdzić). Jeśli natomiast uziemienie leci przez ekran, jak w oryginalnym układzie DIN, powinna wystarczyć "zwykła" przejściówka RCA -> DIN.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Damian47akaQcu
Posty: 19
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:12

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Post autor: Damian47akaQcu »

Tosca ma dina a gs chinch. Uziemienie jest w środku wszystko do jednego kabla. Jak zrobić aby to było poprawnie uziemione? O ekranowanego dina będzie ciężko?
Damian47akaQcu
Posty: 19
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:12

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Post autor: Damian47akaQcu »

Nie uziemienie idzie z ramienia (uziemienie ramienia i kanałów) to łączy się na płytce w jeden kabel, który jest przylutowany do płyty głównej i masy na kablu chinch. Zapodam fotkę co i jak. Chinch nie jest ekranowany, a w środku żadne kable nie są.

https://zapodaj.net/bab5e6a5feea6.jpg.html


https://zapodaj.net/ea725f7749c88.jpg.html

https://zapodaj.net/1e98c0171256f.jpg.html

uziemienie od ramienia (kabelek niebieski) odlutował gdyż zmniejszyło to delikatnie buczenie. Chciałbym aby był tam oryginalny din, co powinienem zrobić, jaki kabel din kupić (czy musi być ekranowany?)?
Awatar użytkownika
Tarkus
Posty: 2511
Rejestracja: 22 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Olkusz

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Post autor: Tarkus »

Tu niech się koledzy wypowiedzą. Ja kapituluję. Widzę tyle, że kabel należałoby wymienić na jakiś lepszy (bo jest dosłownie i w przenośni cienki), ale co i gdzie podłączyć - to robota dla bardziej zorientowanych ode mnie. I raczej na osobny wątek, bo chyba robimy OT.
Kabel ekranowany o odpowiedniej ilości żył i wtyk DIN można kupić bez problemu.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Awatar użytkownika
pawlos
Posty: 1132
Rejestracja: 11 paź 2013, 15:28
Gramofon: l-75 l-78 s-500
Lokalizacja: Stargard

Re: Bernard gs 434 proszę o pomoc (mój pierwszy post)

Post autor: pawlos »

Obrazek

czyli kanał lewy 3 , kanał prawy 5
masy te 2 białe pod 2
masa ramienia niebieski ja bym dał osobnym kabelkiem
Lenco B-55 L-75,L-78
Dual 1218 ,1219 ,1249 ,621
Thorens TD 146 II , TD-166 I
Telefunken S-500 , S-600
Yamaha ca-810,B&O CD-3300,JBL -L-80 t Gi,Braun L-810,Dual CL-720
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 35591
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Bernard gs 434 proszę o pomoc (mój pierwszy post)

Post autor: Wojtek »

Damian47akaQcu pisze: W swoim temacie nie doczekam się odpowiedzi, więc zapytam tu.
A potem taki ja muszę wyciągać nożyczki i sklejać to wszystko z powrotem :)
Poruszanie odrębnego tematu w wątku dotyczącym czegoś innego pod hasłem "bo tam jeszcze mi nie odpisali" jest mocno niekulturalne.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
Awatar użytkownika
pan_winyl
Posty: 2076
Rejestracja: 30 sty 2012, 06:04
Gramofon: Elac Miracord 750MII
Lokalizacja: Kraków

Re: Bernard gs 434 proszę o pomoc (mój pierwszy post)

Post autor: pan_winyl »

Panowie, toż to bernard a Wy Tarkusie :) chcielibyście tam hi endowy kabel z wtykami prolink.

Najprościej kolego użyć kabla telewizyjnego moim zdaniem. Obcinasz końcówki s Video - to będzi masa, a pozostale dwa kable czynisz sygnałowymi.

S Video lutujesz do środkowej blaszki na płytce i dorzucasz tam masę ramienia. Pozostałe blaszki posłużą za kanał prawy i lewy. Ekranem puszczasz masę a "gorącym" kablem sygnał. Ot i po problemie.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Kenwood KR 6650 / Kenwood Kr 5400
Kenwood DVF 8100
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Damian47akaQcu
Posty: 19
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:12

Re: Bernard gs 434 proszę o pomoc (mój pierwszy post)

Post autor: Damian47akaQcu »

Taki będzie dobry?
Obetnie się końcówki i odpowiedni zarobi.
http://allegro.pl/kabel-svhs-s-video-1- ... 44099.html

http://allegro.pl/przylacze-kabel-mini- ... 66955.html

W domu jakieś s video mam tylko też takie gówniane, cienkie.
Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 3488
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54
Lokalizacja: Wólka

Re: Bernard gs 434 proszę o pomoc (mój pierwszy post)

Post autor: chudy_b »

pan_winyl pisze: S Video
Ale że wtyczka S-video wejdzie w gniazdo DIN??? No chyba nie.
Damian47akaQcu
Posty: 19
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:12

Re: Bernard gs 434 proszę o pomoc (mój pierwszy post)

Post autor: Damian47akaQcu »

Kolega wyżej napisał (tak zrozumiałem) aby wywalić obecnego chincha i wlutować s video z jednej strony do płytki w gramofonie a z drugiej strony zalutować dina.
Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 3488
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54
Lokalizacja: Wólka

Re: Bernard gs 434 proszę o pomoc (mój pierwszy post)

Post autor: chudy_b »

No chyba że tak. Tylko po co koniecznie S-video? Dowolny przewód dwużyłowy z ekranem będzie dobry. A jak chcesz mieć bardzo dobrze, to kup na metry Klotza
Awatar użytkownika
pan_winyl
Posty: 2076
Rejestracja: 30 sty 2012, 06:04
Gramofon: Elac Miracord 750MII
Lokalizacja: Kraków

Re: Bernard gs 434 proszę o pomoc (mój pierwszy post)

Post autor: pan_winyl »

Bardziej chodziło mi o to, że w typowym kablu telewizyjnym, których zawsze trochę wala się po domu, mamy trzy przewody z 3 RCA. Kanał prawy, lewy i svideo. Obcinasz z jednej strony wszystkie wtyczki, lutujesz do gramofonu, z drugiej strony zostają Ci znów 3x RCA- dwa masz sygnałowe i jednego, żółtego pozbawiasz wtyczki i wykorzystujesz jako masę. Ot i najprostsza wymiana kabla z głowy.

o to mi chodziło :)
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Kenwood KR 6650 / Kenwood Kr 5400
Kenwood DVF 8100
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 6024
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Bernard gs 434 proszę o pomoc (mój pierwszy post)

Post autor: Regsoft »

pan_winyl pisze: 3 RCA. Kanał prawy, lewy i svideo
Wydaje mi się, że chodzi Ci o VIDEO (Composite, sygnał zespolony, RCA) a nie S-VIDEO (wydzielona chrominancja i luminancja, wtyczka mini DIN / PS) ... :?
Awatar użytkownika
pan_winyl
Posty: 2076
Rejestracja: 30 sty 2012, 06:04
Gramofon: Elac Miracord 750MII
Lokalizacja: Kraków

Re: Bernard gs 434 proszę o pomoc (mój pierwszy post)

Post autor: pan_winyl »

Regsoft- masz rację.

Mea culpa everyone :D
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Kenwood KR 6650 / Kenwood Kr 5400
Kenwood DVF 8100
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55