Technics SL-1500C

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
BeJot
Posty: 14
Rejestracja: 19 lis 2019, 21:31
Gramofon: Technics SL-1500C
Lokalizacja: Warszawa

Re: Technics SL-1500C

Post autor: BeJot » 18 gru 2019, 00:18

Quarter pisze:
17 gru 2019, 23:33
Miło Cię widzieć!
Witaj :)
W szybkości akcji serwisowej znacząco pomógł p. Piotr z HCX i p. Darek z BWM - podziękowania.

Gramofon fajnie gra, rozpoznaję na nowo swoje stare płyty - poza muzyką ożywają oczywiście wspomnienia ;)
Ale z Biedronki też korzystam - Dire Straits, Clapton, Mozart, Kralówka z Benettem - takie niedrogie, sympatyczne świeżynki na próbę.
Co do wkładki Red, chyba ją prędzej zajeżdżę niż sprzedam.
Blue jest naturalnym krokiem lekko w górę, ale chyba będę szukał nieco w górę i w bok.
Jeszcze nic nie słuchałem, ale z wyczytanych recenzji ponoć Denon DL110 (z nieco cięższym koszykiem) b. dobrze brzmi nawet z wbudowanym preampem. Zwłaszcza, że jednak głównie nastawiam się na muzykę klasyczną, jazz, blues. Bardziej akustycznie niż ostro rockowo.
Ty chyba też nie gardzisz klasyką ...?

Wcześniej w tym wątku koledzy sugerowali, aby przed wymianą wkładki pochylić się nad przedwzmacniaczem.
Może i tak, łatwiej coś wypożyczyć i wyrobić sobie zdanie.
Na razie gram, na tym co mam :D

Awatar użytkownika
Quarter
Posty: 515
Rejestracja: 24 sie 2019, 11:41
Lokalizacja: Warszawa

Re: Technics SL-1500C

Post autor: Quarter » 18 gru 2019, 22:32

BeJot pisze:
18 gru 2019, 00:18
Quarter pisze:
17 gru 2019, 23:33
Miło Cię widzieć!
Witaj :) Zwłaszcza, że jednak głównie nastawiam się na muzykę klasyczną, jazz, blues. Bardziej akustycznie niż ostro rockowo.
Ty chyba też nie gardzisz klasyką ...?

Wcześniej w tym wątku koledzy sugerowali, aby przed wymianą wkładki pochylić się nad przedwzmacniaczem.
Może i tak, łatwiej coś wypożyczyć i wyrobić sobie zdanie.
Na razie gram, na tym co mam :D
Nie gardzę :) Wręcz przeciwnie - winyl "zmusił mnie" do przeproszenia się z klasyka, a właściwie po raz pierwszy pewnie podejdę do niej poważnie. Z jazzem i blues'em jest nam bardzo po drodze :) :) :) NB, właśnie na talerzu "Still Got The Blues" GM :)

Też się zamierzam na pożyczkę pre - coś czuję, że lampy mnie pochłoną :) Taki pewnie lekki sentyment od gitarowego grania ;)

Trzeba będzie kawę wychylić któregoś dnia :)
Jest: wzmak JVC A-X1, CD Grundig 5200, kolumny NAMCO NSZ-333, Chromecast Audio, DAC CYP AU-D3-192. Drapaki wrócą po COVIDzie :)
Był: Technics SL-Q2, 1500C i 1200GR, Luxman L-435, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2

Copywriting, HR, strony WWW - zapraszam

kmk
Posty: 24
Rejestracja: 05 wrz 2017, 16:13
Gramofon: Technics SL-1700mk2
Lokalizacja: Wrocław

Re: Technics SL-1500C

Post autor: kmk » 18 gru 2019, 22:41

Cześć Wszystkim,

Zacząłem się zastanawiać nad kupnem tego gramofony i problem jest tylko jeden, że ten cholerny 1200GR jest w zasięgu finansowym :)
Ale do rzeczy.
Staram się zrozumieć gdzie może być różnica na korzyść 1200GR w odtwarzanym dziwaku . Ramie to samo, konstrukcja ta sama. różni je stabilizacja obrotów i być może okablowanie. Czy rzeczywiście różnice może być tak duża że osoba która mówi "że ma jeszcze nie wytrenowane ucho" może to wyczuć? opłaca się dopłacać ?
PS. wirze w to, że kabelki wpływają na dźwięk. odczułem to na samym sobie porównując interconnect Chińczyk vs KLOTZ AC110 ( co chwilę je zmieniając inaczej powiedział bym, że nie ma różnicy)
Wybaczcie, że temat lekko zaczepny :) (ale potraktujcie go z uśmiechem, święta idą)

BeJot
Posty: 14
Rejestracja: 19 lis 2019, 21:31
Gramofon: Technics SL-1500C
Lokalizacja: Warszawa

Re: Technics SL-1500C

Post autor: BeJot » 18 gru 2019, 23:02

kmk pisze:
18 gru 2019, 22:41
w odtwarzanym dziwaku
Cześć!
Na tym forum chyba same dziwaki :D

Konstrukcja tych modeli nie jest taka sama, SL1500C ma nieco lżejszy talerz, nieco inną obudowę, inną regulację VTA.
Silnik też jest nieco uproszczony.
Ale trudno mi się wypowiedzieć - czy i jak to wpływa na dźwięk porównując do GR.
GR niejako z definicji powinien być lepszy, ale czy to słychać? Czy tylko czuć ?
1500C jak wiesz, ma wbudowany preamp - niektórym to przeszkadza, bo mają lepszy.
Dla mnie to był istotny dodatek w cenie, a wzmacniacz dobrze się sprawuje.
1500C ma jeszcze automatyczne podnoszenie ramienia (które można wyłączyć).
Mam włączone na stałe. Na dźwięk ma wpływ: krócej szumi po zakończeniu płyty ...
Ostatnio zmieniony 18 gru 2019, 23:21 przez BeJot, łącznie zmieniany 1 raz.

BeJot
Posty: 14
Rejestracja: 19 lis 2019, 21:31
Gramofon: Technics SL-1500C
Lokalizacja: Warszawa

Re: Technics SL-1500C

Post autor: BeJot » 18 gru 2019, 23:10

Quarter pisze:
18 gru 2019, 22:32
Trzeba będzie kawę wychylić któregoś dnia
Kawę - TEŻ można :)
Odezwę się na PRIV, na razie jestem po szpitalu.
Ale w ramach zaleceń muszę chodzić.
Dlatego co ok. 20 min podchodzę do gramofonu i zmieniam stronę/ płytę. To mój sprzęt rehabilitacyjny :D

Awatar użytkownika
ojcie_c
Posty: 731
Rejestracja: 06 kwie 2013, 15:46
Gramofon: Technics SL-1200GR
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Technics SL-1500C

Post autor: ojcie_c » 18 gru 2019, 23:39

kmk pisze:
18 gru 2019, 22:41
Cześć Wszystkim,

Zacząłem się zastanawiać nad kupnem tego gramofony i problem jest tylko jeden, że ten cholerny 1200GR jest w zasięgu finansowym :)
Ale do rzeczy.
Staram się zrozumieć gdzie może być różnica na korzyść 1200GR w odtwarzanym dziwaku . Ramie to samo, konstrukcja ta sama. różni je stabilizacja obrotów i być może okablowanie. Czy rzeczywiście różnice może być tak duża że osoba która mówi "że ma jeszcze nie wytrenowane ucho" może to wyczuć? opłaca się dopłacać ?
PS. wirze w to, że kabelki wpływają na dźwięk. odczułem to na samym sobie porównując interconnect Chińczyk vs KLOTZ AC110 ( co chwilę je zmieniając inaczej powiedział bym, że nie ma różnicy)
Wybaczcie, że temat lekko zaczepny :) (ale potraktujcie go z uśmiechem, święta idą)
Zadaj sobie jedno bardzo, ale to bardzo ważne pytanie:
Czy preferujesz "Made in Japan", czy "Made in Malaysia"?
...i jedziesz.
Posiadając SL-1200GR od dwóch (?) lat, mogę poświadczyć, że wart jest każdego grosza. Więc jeśli masz budżet, kupuj GR. Chyba, że suwak kole Cię w oczy...
Technics: SL-1200GR +SL-PG42A +ST-610 + RS-BX707 +Onkyo A 8450 +2xJamo C95

Awatar użytkownika
Quarter
Posty: 515
Rejestracja: 24 sie 2019, 11:41
Lokalizacja: Warszawa

Re: Technics SL-1500C

Post autor: Quarter » 19 gru 2019, 00:43

kmk pisze:
18 gru 2019, 22:41
, że ten cholerny 1200GR jest w zasięgu finansowym :)
(....) opłaca się dopłacać ?
Jako, że pora późna, ja mam okazję do świętowania więc świętuję, niekoniecznie sokiem żurawinowym, to powiem tak (drogei Panie - nie słuchajcie) : brać najlepszą laskę, na jaką nas stać, wmościć wkładkę, dopieścić rowek i nigdy nie żałować wydanych pieniędzy :) :) :) Jeśli stać Cię na GR - bierz, o ile nie masz problemu z samodzielnym podnoszeniem ramienia po odsłuchaniu każdej strony - to czysty manual. Wkurza mnie to czasem (właśnie muszę wstać z fotela w tym celu), ale ogólnie - to lepszy, bardziej "długofalowy" sprzęt. Choć 1500C też pokochałem. Ale jest różnica - jeśli możesz bez napinki, to weź GR.
Jest: wzmak JVC A-X1, CD Grundig 5200, kolumny NAMCO NSZ-333, Chromecast Audio, DAC CYP AU-D3-192. Drapaki wrócą po COVIDzie :)
Był: Technics SL-Q2, 1500C i 1200GR, Luxman L-435, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2

Copywriting, HR, strony WWW - zapraszam

kmk
Posty: 24
Rejestracja: 05 wrz 2017, 16:13
Gramofon: Technics SL-1700mk2
Lokalizacja: Wrocław

Re: Technics SL-1500C

Post autor: kmk » 19 gru 2019, 06:00

ojcie_c pisze:
18 gru 2019, 23:39
Czy preferujesz "Made in Japan", czy "Made in Malaysia"?
Przyznaje, że to jest dobry argument. Szczególnie może się to sprawdzać w okresie użytkowania > 24 miesiące.

Jednak trzeba przyznać Technicsowi, że wycenił 1500C bardzo dobrze :) w tym przedziale cenowym nowy gramofon nie ma dużej konkurencji (człowiek jest w stanie zapłacić 2000 więcej za gramofon tylko dlatego, że jest nowy) a w cenie w jakiej jest GR zaczynają kusić składaki (napęd,ramie i plinta)

...Tymczasem poczytam jeszcze o tych gramofonach i jak po dwóch tygodniach chęć zakupu nie odpuści to któregoś sobie sprawię :)

Awatar użytkownika
Biogon
Posty: 1905
Rejestracja: 17 lut 2017, 15:30
Gramofon: składak
Lokalizacja: 3ka

Re: Technics SL-1500C

Post autor: Biogon » 19 gru 2019, 09:17

kmk pisze:
19 gru 2019, 06:00
a w cenie w jakiej jest GR zaczynają kusić składaki (napęd,ramie i plinta)
W GR jak najbardziej można zmienić armboard i ramię, IMO nawet należy :lol: Po takim zabiegu GR nie odstaje od wynalazków za "miliony" a nawet je przewyższa ze względu na typ napędu. Te kosmicznie drogie audiofilskie wynalazki zazwyczaj pracują na prymitywnych silnikach paskowych, ponieważ dla garażu wytworzenie "in house" dobrego silnika DD jest poza zasięgiem.

Awatar użytkownika
winylowy_luke
Posty: 793
Rejestracja: 02 lut 2016, 10:16
Gramofon: Technics SL-1210GR
Lokalizacja: Podkowa Leśna

Re: Technics SL-1500C

Post autor: winylowy_luke » 19 gru 2019, 09:37

ojcie_c pisze:
18 gru 2019, 23:39
Chyba, że suwak kole Cię w oczy...
Ej ten suwak jest całkiem przydatny, trzymam niejako "w nim" szczoteczkę do czyszczenia igły :lol:
Biogon pisze:
19 gru 2019, 09:17
W GR jak najbardziej można zmienić armboard i ramię, IMO nawet należy Po takim zabiegu GR nie odstaje od wynalazków za "miliony" a nawet je przewyższa ze względu na typ napędu. Te kosmicznie drogie audiofilskie wynalazki zazwyczaj pracują na prymitywnych silnikach paskowych, ponieważ dla garażu wytworzenie "in house" dobrego silnika DD jest poza zasięgiem.
Właśnie dlatego zdecydowałem się na GR... I tak, w przyszłości zmienię ramię na coś bardziejszego 8-)
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper@Shure V15 V-MR (SAS/B)/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
Dual 721/Philips GP500 mk2
NUDAmini @Staccato OSH-S opamps/Fezz Silver Luna lub AIYIMA A07/Audiosymptom i8
S.M.S.L. T1/Sennheiser HD 660S

kmk
Posty: 24
Rejestracja: 05 wrz 2017, 16:13
Gramofon: Technics SL-1700mk2
Lokalizacja: Wrocław

Re: Technics SL-1500C

Post autor: kmk » 19 gru 2019, 10:17

@biogon nie wiem czy mówisz poważnie czy sobie żartujesz :)
Wiem, że taką operacje można przeprowadzić, ale równie dobrze można zrobić to na 1500C ( ale rozumem trochę gorszę parametry)
a chyba najlepiej do takiej operacji (choćby ze względu na koszty) sprawił by się jakiś używany sl-1***MK2 ( czy się mylę?)

Wpadł mi teraz do głowy szalony pomysł, czy jest to techniczne możliwe, żeby na jakimś stojaku dostawić drugie ramie to tych gramofonów (tak z lewej strony), czy plinta jest za szeroka i ramie było by za daleko od talerza żeby można było taką operację wykonać ?

Awatar użytkownika
Biogon
Posty: 1905
Rejestracja: 17 lut 2017, 15:30
Gramofon: składak
Lokalizacja: 3ka

Re: Technics SL-1500C

Post autor: Biogon » 19 gru 2019, 10:44

Dlaczego miałbym żartować?
viewtopic.php?f=62&t=13556

Wszystkie SL1200 są dość wdzięcznym tematem do modowania.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 34034
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Technics SL-1500C

Post autor: Wojtek » 19 gru 2019, 10:54

kmk pisze:
19 gru 2019, 10:17
Wiem, że taką operacje można przeprowadzić, ale równie dobrze można zrobić to na 1500C ( ale rozumem trochę gorszę parametry)
Można, ale będzie to operacja na tańszym/gorszym modelu + bardziej upierdliwa jednak.
kmk pisze:
19 gru 2019, 10:17
a chyba najlepiej do takiej operacji (choćby ze względu na koszty) sprawił by się jakiś używany sl-1***MK2 ( czy się mylę?)
Nie rozumiem logiki. Wyjaśnisz?

Nowego nie zmodowałbyś bo... ? Ale używanego już tak?
Bo używany tańszy? Bo nowy straciłby gwarancję?
kmk pisze:
19 gru 2019, 10:17
Wpadł mi teraz do głowy szalony pomysł, czy jest to techniczne możliwe, żeby na jakimś stojaku dostawić drugie ramie to tych gramofonów (tak z lewej strony), czy plinta jest za szeroka i ramie było by za daleko od talerza żeby można było taką operację wykonać ?
Raczej do zrobienia, szczególnie przy dłuższych ramionach.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

kmk
Posty: 24
Rejestracja: 05 wrz 2017, 16:13
Gramofon: Technics SL-1700mk2
Lokalizacja: Wrocław

Re: Technics SL-1500C

Post autor: kmk » 19 gru 2019, 12:16

Wojtek pisze:
19 gru 2019, 10:54
Nie rozumiem logiki. Wyjaśnisz?

Nowego nie zmodowałbyś bo... ? Ale używanego już tak?
Bo używany tańszy? Bo nowy straciłby gwarancję?
Myślałem tylko o kosztach, w przypadku starego MK2 koszt napędu to 2000 PLN w przypadku GR-a to 6500 PLN, ale patrze też teraz na topic @Biogon i widzę, że w tym GR mocowanie ramienia aż zachęca do wykonywania modyfikacji tego typu :)

Awatar użytkownika
Biogon
Posty: 1905
Rejestracja: 17 lut 2017, 15:30
Gramofon: składak
Lokalizacja: 3ka

Re: Technics SL-1500C

Post autor: Biogon » 19 gru 2019, 12:30

kmk pisze:
19 gru 2019, 12:16
w przypadku starego MK2 koszt napędu to 2000 PLN
Mk2 też jest łatwy w modowaniu:

viewtopic.php?t=12108

SL1500c ma podobne ramię. Niestety jest zbyt świeży i nie widziałem jeszcze swapów opartych o ten napęd. Zresztą nie wiem czy miało by to sens. 1500c to system tzw. wszystko w jednym - z pre i automatycznym podnoszeniem ramienia. Jeśli ktoś się na niego decyduje to chce mieć takiego rodzaju kombajn. Hobbysta "przerabiacz" raczej zdecyduje się na 1200xxx