W teorii rozmiar rośnie ci po promieniu koła o 19mm, moim zdaniem to nie starczy Ci zapasu regulacji na hamulcach, bo ich osie są dopasowane do koła 26".
Ja zdecydowałem się na wymianę kół bo w tylnym mam nierówną obręcz i nie mogę ustawić blisko klocków V-brake.
Obręcz była naprawiana bo wygięła się po najechaniu z sakwami na kamień, po tylu latach zaczęły jeszcze strzelać szprychy. To mi dało impuls, że może bym sobie sprawił piasty na maszynowych łożyskach. Od taki fan o jaki i Ty wspominasz

Spojrzałem to przynajmniej teoretyczne (bo bez przerzutki przedniej) zestaw 3x8 sprawisz sobie do 200 złoty o ile odpowiada Ci korbowód 48/38/28.
Ja w moim miałem mniejszy 42/32/22, a zdecydowałem się na 40/30/22 bp na największej tarczy i najmniejszej zębatce trudno mi było długo jechać z większą kadencją, a mniej siłowo. Teraz było by jeszcze trudniej bo lata i kolana nie te.
Znalazłem w sieci fajne kalkulatory i posprawdzałem jak mi wychodziły przełożenia kiedyś, a jak przy obecnym i zaryzykowałem. Zobaczymy ja się to sprawdzi.