Wymiana okablowania ramienia

Jak to wszystko połączyć?
ahaja
Posty: 968
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Wymiana okablowania ramienia

Postautor: ahaja » 04 cze 2016, 17:03

To RiAudio ma niezależne wejście dla MM i MC? Jeśli nie to zwiększając pojemność zrobisz sobie kuku chcąc posłuchać MMki ...

A masz rozrysowany schemat zasilacza do tego pre?
Ta stabilizacja jest w pre czy w osobnym pudle?

Same 317/337 można lekko zmodyfikować. Zamiast rezystora od nogi ADJ do masy daje się diodę zenera + led (na odpowiednie napięcie).
Można dodawać tracking pre reg ale to już jest rzeźba na ścieżkach.

Trzeba pomierzyć napięcia jakie są potrzebne.
Trzeba się zorientować czy z zasilacza idzie to wspólną szyną czy niezależnie, bo wtedy trzeba to w pre zmienić ... a to znowu rzeźba.
Solidna filtracja RCLC, szybkie diody przed stabami.
Na razie za mało wiadomo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

pandywan
Posty: 17
Rejestracja: 19 lis 2015, 14:48

Re: Wymiana okablowania ramienia

Postautor: pandywan » 06 cze 2016, 14:10

Wejście jest wspólne dla MM i MC (jest zworka tylko) dlatego zrobiłem dodatkową pojemność na przełączniku obrotowym).
W oryginale stabilizacja napięcie jest w pre, ale w przerobionym już nie (każdy regulator to aktualnie osobna płytka), więc brak miejsca mnie nie dotyczy.
Schematu nie mam rozrysowanego (robiłem to koncepcyjnie na kartce papieru).
LM317/337 (wraz z resztą oryginalnego) nie ma już na oryginalnej płytce - zasilanie doprowadziłem już z niezależnych regulatorów do płytki pre.
Napięcie jakie zmierzyłem to -/+ 18V. Rzeźba w płytce już zrobiona :) - masa z zasilanie obu kanałów idzie w jedno miejsce, a linie +/- 18V idą niezależnie na prawy i lewy kanał (bez większych problemów mogę rozdzielić zasilanie poszczególnych sekcji).
Podsumowując - masa wszystkich linii zasilania podłączona jest w jednym miejscu, linie zasilania dla poszczególnych kanałów i sekcji są oddzielone, więc mam zamiar zasilić każdą sekcję dla każdego kanału niezależnie niepięciem +/- 18V.

Trochę off-topowo zaczyna się robić, ale w sumie nie ma tu działu DIY...

mirek
Posty: 13
Rejestracja: 05 kwie 2017, 17:57
Gramofon: Dual 1228

Re: Wymiana okablowania ramienia

Postautor: mirek » 05 kwie 2017, 18:16

Witam
zabieram się do wymiany przewodów w ramieniu gramofonie Dual 1228. Szukając odpowiedzi jakie zastosować przewodziki nigdzie nie znalazłem informacji dotyczącej zastosowania przewodów ze słuchawek do telefonów komórkowych które są lekkie , cienkie..... I tu mam dylemat czy są odpowiednie ?? Nie jestem w tym temacie fachowcem i proszę o pomoc. :(

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 22668
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana okablowania ramienia

Postautor: Wojtek » 07 kwie 2017, 23:12

mirek pisze:Źródło posta Szukając odpowiedzi jakie zastosować przewodziki nigdzie nie znalazłem informacji dotyczącej zastosowania przewodów ze słuchawek do telefonów komórkowych które są lekkie , cienkie..... I tu mam dylemat czy są odpowiednie ??

Może dlatego nie znalazłeś, bo nikt ich do tego celu nie używa?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

mirek
Posty: 13
Rejestracja: 05 kwie 2017, 17:57
Gramofon: Dual 1228

Re: Wymiana okablowania ramienia

Postautor: mirek » 08 kwie 2017, 10:42

Witam
A może nikt nie wpadł na ten pomysł ?? . Doczytałem ze np. można użyć kabelków od myszki komputerowej a ,,podobne,, są właśnie w przy słuchawkach . Akurat nie jestem fachowcem w elektronice i nie potrafię odpowiedzieć sobie na pytanie . Wiem tylko że są cienkie, giętkie, i mi ,,pasują,, do lekkiego ramienia Duala 1228. Wiem ze muszą mieć niską pojemność i rezystancję. Szukam podpowiedzi .. dziękuje z góry tym którzy mogą mi pomóc

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 22668
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana okablowania ramienia

Postautor: Wojtek » 10 kwie 2017, 07:43

mirek pisze:Źródło posta A może nikt nie wpadł na ten pomysł ??

Bądź pierwszym który użyje kabli od słuchawek czy kabli od myszki komputerowej w roli kabli sygnałowych ramienia gramofonowego.
Eksperyment byłby wskazany, skoro to pionierska droga :)

mirek pisze:Źródło posta do lekkiego ramienia Duala 1228

A kto powiedział że ten Dual ma lekkie ramię?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

mirek
Posty: 13
Rejestracja: 05 kwie 2017, 17:57
Gramofon: Dual 1228

Re: Wymiana okablowania ramienia

Postautor: mirek » 10 kwie 2017, 11:48

Ok ! dzięki za minimalną pomoc

Awatar użytkownika
klin
Posty: 1488
Rejestracja: 12 kwie 2014, 23:36
Gramofon: Thorens 125 MK II
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wymiana okablowania ramienia

Postautor: klin » 10 kwie 2017, 13:47

mirek pisze:Źródło posta Ok ! dzięki za minimalną pomoc

Jakoś dziwnie zawędrowała ta dyskusja... ;)
Znajdziesz u nas na forum instruktaż jak zmienić przewody i jakie patenty koledzy stosowali. Z tego co pamiętam to większość kolegów wychwalała gotową licę nawojową w bawełnie. O takie coś:
http://allegro.pl/lica-w-bawelnie-lica- ... 39031.html
Ja sam plotłem swoje przewody - o tym też jest na forum.
No ale jak chcesz eksperymentować z myszką od komputera :doh: no to trzymamy kciuku i opisz proszę jak się sprawdzają.

mirek
Posty: 13
Rejestracja: 05 kwie 2017, 17:57
Gramofon: Dual 1228

Re: Wymiana okablowania ramienia

Postautor: mirek » 10 kwie 2017, 18:59

Witam
Dzięki za podpowiedz dotyczącą Lica nawojowej. Wiem o licy, ale kupując Duala ze 3 miesiące temu i go konserwując i naprawiając przeczytałem mnóstwo informacji dotyczących gramofonów. I tam doczytałem, że mogę zastosować przewodziki od myszki. Dostałem od znajomych chyba 7 i je po mału, rozebrałem. Z tych wszystkich wybrałem najbardziej giętki i cienkie przewody, które przeciągnąłem przez ramie itd., Ale.. Kilka razy zdarzyło się, że płyta się, zacinała/przeskakiwała. Po poszukiwaniach stwierdziłem ze przewody jednak za sztywne i to one miejscu, w którym wychodzą z tylnej części rurki a wchodzą go obudowy gramofonu powodują tą usterkę. Jeśli chodzi o odbiór na tych przewodzikach był bardzo dobry – zdecydowanie lepszy jakościowo od, starych przewodów. Szukając czegoś podobnego wpadłem na pomysł i przewodami do słuchawek. I stad moje pytanie do osób które znają się elektronice i przewodach ..

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 2573
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Re: Wymiana okablowania ramienia

Postautor: chudy_b » 10 kwie 2017, 19:18

Możesz napisać nam co Tobą kieruje, że poświęcasz kilka godzin pracy chcąc uzyskac dobry efekt, ale jako materiałów używasz śmieci? Oszczędność?

mirek
Posty: 13
Rejestracja: 05 kwie 2017, 17:57
Gramofon: Dual 1228

Re: Wymiana okablowania ramienia

Postautor: mirek » 10 kwie 2017, 21:20

Nie, nie oszczędności . Ale napisałeś to dobitnie i faktycznie zdałem sobie sprawę że marnuje czas. Zamówię lice lub inne przewody. A naprawiając tego duala wiele elementów miałem zepsutych (Steuerpimpel, winda itp) a musiałem je czymś zastąpić i szukanie na forach i własne pomysły pozwoliły mi to naprawić/zastąpić innym elementem/materiałem i może dlatego idąc tym tropem chciałem te przewody zastąpić innymi które są dostępne wokół nas.

Awatar użytkownika
Dragant
Posty: 455
Rejestracja: 14 cze 2014, 13:26
Gramofon: Sony PS-X60
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana okablowania ramienia

Postautor: Dragant » 10 kwie 2017, 21:27

Mirku... nie warto kombinować i szukać półśrodków najczęściej. Zarówno finansowo jak i czasowo, w dłużej perspektywie wyjdziesz na plus stosując sprawdzone sposoby i materiały. Inna sprawa, sam pomysł z wykorzystaniem różnych przewodów do ramienia gramofonu to bardzo zły kierunek - mogą się różnić materiałem, pojemnością, rezystancją. Chyba, że brałeś jeden przewód i ciąłeś na cztery części... :roll: wciąż - porządne przewody sygnałowe to stosunkowo niewielki koszt, a robi się to raz na bardzo długi czas.
Sony PS-X60, Sony XL15+ND25e/MP-110/XV-15, Musical Fidelity V90-LPS, Rotel RA971, Canton Karat 300

czaszka
Posty: 12
Rejestracja: 07 sie 2014, 10:01

Re: Wymiana okablowania ramienia

Postautor: czaszka » 13 kwie 2017, 09:59

Proszę o informację się gdzie należy przylutować do ramienia przewód uziemienia GROUND???


Wróć do „Okablowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler] i 0 gości