Kurde mol, mam problem z moim lenco l-75...
mianowicie kiedyśtam wypoziomowałem sobie ramię, ustawiłem nacisk, i było OK. A przynajmniej ja nabrałem przekonania, że jest OK.
Ponieważ dzisiaj kombinowałem z ciężarkiem do antyskatingu (sprzedawca dał mi tylko ciężarek 1 g, który nie nadaje się do większości wkładek, kombinowałem ze zrobieniem ciężarka z nakrętki, i w zasadzie to już mam, tylko musi się skleić, a w tym ciężarku 1 g była za krótka linka, i nie byłem w stanie tego zainstalować tak, by wszystkie płyty grały do końca (szczególnie 78rpm), to na jakiś czas dałem sobie spokój z antyskatingiem - o tym, żeby sprawdzić poprawność ustawienia antyskatingu nie było mowy)
Wkładka, jaką mam, to stanton 500 v3, nacisk 3-5 g.
Jak to wygląda (zdjęcie nie moje, ani nie mojego egzemplarza - przykładowe z allegro):
W moim gramiaku różnica jest zasadniczo taka, że mam oryginalną "śrubkę" do
ciężarka do regulacji nacisku, a
mocowanie sprężynki po założeniu najbardziej pasuje (tj. zatrzaskuje się), gdy ustawimy je tak, iż
sprężynka jest równoległa do boków gramofonu, podobnie jak
pałąk mocujący drucik z ciężarkiem - ale mniejsza z tym, z antyskatingiem będę się bawił, jak mi zaimprowizowany z nakrętki
ciężarek do antyskatingu wyschnie.
I teraz, co robię w tej chwili:
mianowicie przy opuszczonym ramieniu i
ciężarku do regulacji nacisku ustawionym na
0g (wedle instrukcji), przesuwam
przeciwwagę w takie położenie, że ramię (tj. odcinek, który jest prosty) wydaje się być idealnie równoległe do talerza/podłogi/plinty/skrzynki. Po osiągnięciu tego celu ustawiam przy pomocy
ciężarka do regulacji nacisku nacisk na poziomie
4,5g. Podnoszę ramię, przesuwam nad płytę, opuszczam je, i ... igła nie dosięga powierzchni płyty!
znowu nacisk na 0, ramię opuszczone, i okazuje się, że jednak nie jest równoległe do talerza/podłogi itp... (
przeciwwaga jest oczywiście zblokowana i nie przesuwa się...)... powtarzam cały proces i wychodzi tak samo...
(
przeciwwagi nie mogę ustawić "do góry nogami" w stosunku do tego, co jest na zdjęciu, bo mi wtedy nie uda się założyć
pałąka mocującego drucik z ciężarkiem)
gramiak myślę, że mam wypoziomowany, bo stoi na podłodze, choć w sumie to chyba zaraz go jeszcze sprawdzę...
wkładkę mam przymocowaną do dedykowanego dla lenco l75 koszyczka z mocowaniem 1/2... i raczej nie brakuje w niej niczego...
POMOOOOCYYYYYYYY! )))));