Przedwzmacniacz plus wkładka
-
Przedwzmacniacz plus wkładka
Hej, prośba o radę.Jak w tytule.
Lektura Forum nie dała mi jednoznacznej odpowiedzi,niestety.
Gramofon to Pioneer PL 510A , w tej chwili gra SHURE 44-7 I NAD PP2.
Muzyka to szeroko pojęta rockowa ,Jazz i Reggae. Najrzadziej duże składy symfoniczne.
Budżet zakładany? powiedzmy ok.2 tys PLN za zestaw (wkładka + Pre)
wstępnie wytypowałem Shura 97,Goldringa 2100, może jakieś Grado lub Nagaoka?
Z pre,słucham teraz testowo Rega Fono MM .Jest lepiej niż z NAD ,ale żeby mnie z kapci wyrwało to nie mogę powiedzieć
Będę wdzięczny za każdą radę ..PS: (nie zamykam się przed opcją MC ,ale brak zupełnie doświadczeń w tej kwestii)
Lektura Forum nie dała mi jednoznacznej odpowiedzi,niestety.
Gramofon to Pioneer PL 510A , w tej chwili gra SHURE 44-7 I NAD PP2.
Muzyka to szeroko pojęta rockowa ,Jazz i Reggae. Najrzadziej duże składy symfoniczne.
Budżet zakładany? powiedzmy ok.2 tys PLN za zestaw (wkładka + Pre)
wstępnie wytypowałem Shura 97,Goldringa 2100, może jakieś Grado lub Nagaoka?
Z pre,słucham teraz testowo Rega Fono MM .Jest lepiej niż z NAD ,ale żeby mnie z kapci wyrwało to nie mogę powiedzieć
Będę wdzięczny za każdą radę ..PS: (nie zamykam się przed opcją MC ,ale brak zupełnie doświadczeń w tej kwestii)
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Re: Przedwzmacniacz plus wkładka ,prośba o radę
Wiesz.. bo nie ma jednoznacznych odpowiedzi. To znaczy, że dobre wnioski wyciągnąłeś .
Ponieważ wymieniłeś Rega rozumiem, że MkII MM, a nie Mini, to muszę zapytać czego oczekujesz od
brzmienia zestawu w przyszłości?
Jaki wzmak? Wbrew pozorom ma to znaczenie dla Pre, choć mogłoby się wydawać, że drugorzędne. Jednak tak nie jest.
Rega MKII to specyficzny Phono Pre z dominacją brzmienia ciepłego i neutralnego. Trudno się spodziewać, że w stosunku do PP2 czy CA to będzie wodotrysk. Moim zdaniem błędnie dobrane porównanie w sensie oczekiwań, ale jakie one są ?
Jeśli chcesz by PP2 poległ i już nie wstał, to przetestuj LAR LPT1 lub coś tej klasy. Niestety w zakresie Phono Pre diametralne skoki jakości są uzależnione od jakości konstrukcji, a to przekłada się mocno na poziom budżetu.
Shure M97 - dobry wybór, ale wymaga dobrze zestawionego toru, bo to również wkładka o brzmieniu raczej towarzyszącym. Coś jak Rega.
Ponieważ wymieniłeś Rega rozumiem, że MkII MM, a nie Mini, to muszę zapytać czego oczekujesz od
brzmienia zestawu w przyszłości?
Jaki wzmak? Wbrew pozorom ma to znaczenie dla Pre, choć mogłoby się wydawać, że drugorzędne. Jednak tak nie jest.
Rega MKII to specyficzny Phono Pre z dominacją brzmienia ciepłego i neutralnego. Trudno się spodziewać, że w stosunku do PP2 czy CA to będzie wodotrysk. Moim zdaniem błędnie dobrane porównanie w sensie oczekiwań, ale jakie one są ?
Jeśli chcesz by PP2 poległ i już nie wstał, to przetestuj LAR LPT1 lub coś tej klasy. Niestety w zakresie Phono Pre diametralne skoki jakości są uzależnione od jakości konstrukcji, a to przekłada się mocno na poziom budżetu.
Shure M97 - dobry wybór, ale wymaga dobrze zestawionego toru, bo to również wkładka o brzmieniu raczej towarzyszącym. Coś jak Rega.
-
OK ,już uzupełniam informacje.
Wzmacniacz ? przez kilka lat z satysfakcją używałem lampowych monobloków .Niestety awaria jednego z nich zmusiła mnie do korzystania z tranzystora.
Także w tej chwili gra Meridian 551 ( brak w nim modułu Phono) .W odwodzie stoją jeszcze vintage Pioneer SX838 i Pioneer SX 440
Z tym,że wymagają dopieszczenia ,żeby korzystać z nich na codzień.
Kolumny to samoróbki (na bazie projektu Łukasza Fikusa ) bas 15" Elektrovoice, środek i góra Saba Greencone.
Czego oczekuję? To najciężej opisać Z jednej strony , dobrej dynamiki z drugiej neutralności.Bez wyraźnego podbijania czy upiększania dźwięku.
O LAR czytałem i też jest na liście.. Chętnie kupiłbym używany...coby budżet nie ucierpiał,ale to pewnie nie będzie proste.
Wzmacniacz ? przez kilka lat z satysfakcją używałem lampowych monobloków .Niestety awaria jednego z nich zmusiła mnie do korzystania z tranzystora.
Także w tej chwili gra Meridian 551 ( brak w nim modułu Phono) .W odwodzie stoją jeszcze vintage Pioneer SX838 i Pioneer SX 440
Z tym,że wymagają dopieszczenia ,żeby korzystać z nich na codzień.
Kolumny to samoróbki (na bazie projektu Łukasza Fikusa ) bas 15" Elektrovoice, środek i góra Saba Greencone.
Czego oczekuję? To najciężej opisać Z jednej strony , dobrej dynamiki z drugiej neutralności.Bez wyraźnego podbijania czy upiększania dźwięku.
O LAR czytałem i też jest na liście.. Chętnie kupiłbym używany...coby budżet nie ucierpiał,ale to pewnie nie będzie proste.
- darkman
- Kontakt:
Projekt Fikusa b.fajny, to i kolumny pewnie Ci wyszły interesująco.
LAR gra dynamicznie,ma dobry detal i tego nie można mu odmówić. Jak dla mnie gra zbyt dynamicznie i nie jest neutralny dla wkładek MM. Ma znacznie większe możliwości dopasowania dla MC. Gra wysoko, zatem z wkładkami o dominującej preferencji wysokich tonów zagra nieznośnie. Może się podobać, bo pracuje w dobrej klasie mając swoich zwolenników i entuzjastów. Skądinąd słusznie.
Poprośmy jeszcze Myszora o wypowiedź, jako również użytkownika LAR i to o dość długim stażu odsłuchowym tego urządzenia.
LAR gra dynamicznie,ma dobry detal i tego nie można mu odmówić. Jak dla mnie gra zbyt dynamicznie i nie jest neutralny dla wkładek MM. Ma znacznie większe możliwości dopasowania dla MC. Gra wysoko, zatem z wkładkami o dominującej preferencji wysokich tonów zagra nieznośnie. Może się podobać, bo pracuje w dobrej klasie mając swoich zwolenników i entuzjastów. Skądinąd słusznie.
Poprośmy jeszcze Myszora o wypowiedź, jako również użytkownika LAR i to o dość długim stażu odsłuchowym tego urządzenia.
Na rynku wtórnym bywa, ale faktycznie nie łatwo dostać. To sprzęt dobrej klasy, a takich ludzie się nie pozbywają zbyt chętnie. Cena używanego nie jest zresztą jakoś drastycznie zaniżana.
-
Czekam cierpliwie na dalsze sugestie.
Jeszce tylko pytanie czy Nagaoka 110 ,brać pod uwagę? zakładając pre na poziomie LAR..
Jeszce tylko pytanie czy Nagaoka 110 ,brać pod uwagę? zakładając pre na poziomie LAR..
- darkman
- Kontakt:
- Myszor
- Gramofon: Składak
Goldring 2100 super wybór
Nie kupisz LARa używanego taniej.
Ja swojego sprzedalem praktycznie po cenie zakupu.
Ktoś na forum sprzedawał musical fidelity lps v90 po dobrej cenie. Nie wiem czy sprzedał.
Nie kupisz LARa używanego taniej.
Ja swojego sprzedalem praktycznie po cenie zakupu.
Ktoś na forum sprzedawał musical fidelity lps v90 po dobrej cenie. Nie wiem czy sprzedał.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
-
Czyli LAR plus Goldring 2100 lub Nagaoka..powinno dać radę.. jako trochę lepsze "Entry Level" ?
Nie chcę przegiąć z finansami..wolę kupić więcej płyt.. Ale walka idzie o przyzwoity ,co
najmniej dźwięk..
Nie chcę przegiąć z finansami..wolę kupić więcej płyt.. Ale walka idzie o przyzwoity ,co
najmniej dźwięk..
- Myszor
- Gramofon: Składak
Na pewno taki zestaw da radę. Jeszcze IFI phono możesz obczaić.
Kolega ma i cieszy ucho. Wyszła v2 więc ludzie będą się apgrejdować i może coś taniej wyrwiesz.
Kolega ma i cieszy ucho. Wyszła v2 więc ludzie będą się apgrejdować i może coś taniej wyrwiesz.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Eh, wątek typowo zakupowy o dwóch elementach...
Przenoszę do wkładek bo tu chyba bardziej o wkładkach jednak piszemy
Lepiej zapakuj się w Nagaokę MP-110.
Goldringa 2100 bym odpuścił.
Ewentualnie... Danonek DL-110
O MCLO nie ma za bardzo co myśleć, póki co.
PS:
Foto w stopce masz ciutkę duże...
Przenoszę do wkładek bo tu chyba bardziej o wkładkach jednak piszemy
Ortofon OM by tu świetnie się spisał, ale nie na tym ramieniu (za ciężkie).
Lepiej zapakuj się w Nagaokę MP-110.
Goldringa 2100 bym odpuścił.
Ewentualnie... Danonek DL-110
O MCLO nie ma za bardzo co myśleć, póki co.
PS:
Foto w stopce masz ciutkę duże...
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
- darkman
- Kontakt:
Re: Przedwzmacniacz plus wkładka
No well, nie popadajmy skrajności to będzie dużo leszy level i wcale nie entry. Natomiast Goldringa bym umieścił na niższym miejscu pudła medalistów. Pomyśl o czymś innym. MP-110 na pewno. Poprzeglądaj sobie jeszcze parametry składowe/szlify.
(MF v90 gra u Wolfa@ na AT440 z dobrym gramo, to ewentualnie podpytaj go o wrażenia, wkładka - ostry szlif i gra wysoko jednak-to dla Ciebie może być za "szkliście"?).
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jeśli już rozważać MMkę od AT pod to ramię to jedynie AT-5V lub AT-7V. Warto, szczególnie tą drugą, choć z dostępnością jest gorzej
440tka... nie.
440tka... nie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
-
- Gramofon: Technics sl- 1600 Mk
Spróbuj posłuchać sampli z http://daveyw.edsstuff.org/vinyl/cartri ... artridges/ (nie ma tam MP 110, ale jest jej poprzedniczka).
Na podstawie tego oraz przy pomocy Wojtka wybrałem Nagaoka Mp 110 i jestem bardzo zadowolony. Dobrze radzi sobie zwłaszcza ze współczesnymi wznowieniami, nadając im odrobinę polotu.Trzeba tylko brać pod uwagę, że igła wystarcza tylko na ok. 100 h, a nowa to wydatek 400zł.
Na podstawie tego oraz przy pomocy Wojtka wybrałem Nagaoka Mp 110 i jestem bardzo zadowolony. Dobrze radzi sobie zwłaszcza ze współczesnymi wznowieniami, nadając im odrobinę polotu.Trzeba tylko brać pod uwagę, że igła wystarcza tylko na ok. 100 h, a nowa to wydatek 400zł.
-
- darkman
- Kontakt: