Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Jak to wszystko połączyć?
Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 2056
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Postautor: Regsoft » 12 paź 2015, 18:42

Jako, że zamarzył mi się drugi wzmacniacz a jednocześnie jestem bardzo przywiązany do swoich głównych kolumn to postanowiłem wprowadzić dodatkowy przełącznik wyjść. Na rynku większość względnie tanich rozwiązań umożliwia łączenie dwóch par kolumn do jednego wzmacniacza z możliwością ich połączenia co generalnie mogłoby być źle widziane przez moje wzmacniacze w kwestii podłączenia odwrotnego przy niewielkiej pomyłce :D

Widziałem oczywiście np. Beresford TC-7220 ale moim zdaniem kwota przekraczająca 400 zł za nowy jest nieco z innej bajki w odniesieniu do tego co jest wewnątrz. Zdzierstwu mogłem w tym wypadku powiedzieć NIE i zrobić własny przełącznik. Niby nic ale jak ktoś przez 2h szukał lutownicy która ostatnio grzała w XX wieku to sami wiecie. Nabyłem drogą kupna pudełko (aluminiowy Hammond) i garść gniazd. Pudełko okazało się za małe ale po zastosowaniu dwóch gotowych kabli i starych przepustów udało się to upchać na tylnej ściance. Przełączniki są dwa bo miałem dwuliniowe on-on ale przynajmniej lekko pracują. Oczywiście dla spokoju sumienia w środku grube kable, złocone styki, dobra cyna itd. :lol:

Switch_2.jpg

Parę godzin mi to zajęło, paluchy bolą, przypaliłem dresy ale za niewiele ponad 100 zł mam super własną produkcję z której jestem dumny. No i oczywiście muszę się tym pochwalić bo tylko tak mam szansę, że ktoś doceni moje starania :dance:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Krzysztof_67
Posty: 109
Rejestracja: 10 sty 2013, 11:39
Lokalizacja: Łódź

Re: Jestem z siebie dumny ...

Postautor: Krzysztof_67 » 13 paź 2015, 09:45

Fajna skrzyneczka :clap:

Jak rozumiem przełącznik będzie "przełączał" jedną parę kolumn pomiędzy dwoma wzmacniaczami. Jak rozwiązałeś problem zabezpieczenia się przed równoczesnym połączeniem obu wzmacniaczy z kolumnami? Przy przełącznikach jakie zastosowałeś to chyba taki przypadek może się zdarzyć?

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 2056
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Jestem z siebie dumny ...

Postautor: Regsoft » 13 paź 2015, 09:58

Krzysztof_67 pisze:Przy przełącznikach jakie zastosowałeś to chyba taki przypadek może się zdarzyć?

Wydaje mi się to mało prawdopodobne. To jest uproszczona mechanicznie wersja dźwigni on-off-on. Ale oczywiście masz rację choćby w przypadku uszkodzenia tej blaszki poprzecznej. No cóż. Jakbym się bał to bym zmodyfikował konstrukcję. Miejsce na przodzie jest nawet na wielgachny hebel 100A. W zasadzie to tylko prototyp. Zawsze jest miejsce na R&D. Może za rok pokażę model MK II :lol:

Awatar użytkownika
amrowek
Posty: 1512
Rejestracja: 21 maja 2015, 09:04
Lokalizacja: mazowsze płd-zach 40 km od stolicy - Żyrardów

Jestem z siebie dumny ...

Postautor: amrowek » 13 paź 2015, 10:29

gratuluje
tez muszę coś takiego zrobić albo kupić drugą arę kolumn
a jak podłaczyleś kolumny do tego mozna jakieś foto?
czy jesli dobrze kumam to przewód z kolumn idzie do tego pudełka a do pudełka podłączone są dwa przewody z wzmaków czyli razem 8 gniazd?
Dual CR1780, TFK RA200, Heco vitas 200 , Phonar Laser 50, wisienka(i) na torcie Heco B158/8 i Dual Cl620 Metz 4635 :D , AKAI 37 i Grundig CD 5200 Rotel RCD855. Onkyo TX2500, Luxman R1033 , ITT8033, Dual CR5950RC nowy Dual CD1065 czasu brak

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 2056
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Jestem z siebie dumny ...

Postautor: Regsoft » 13 paź 2015, 10:57

amrowek pisze:a jak podłaczyleś kolumny do tego mozna jakieś foto?
czy jesli dobrze kumam to przewód z kolumn idzie do tego pudełka a do pudełka podłączone są dwa przewody z wzmaków czyli razem 8 gniazd?

To najprostszy przełącznik typu 2 na 1. Mogę łączyć dwie pary kolumn do jednego wzmaka lub tak jak potrzebuję czyli jedną parę do dwóch. Potrzeba oczywiście 12 gniazd typu banan ale miejsca wystarczyło mi na 8 więc pozostałe 4 idą już kablami. Używałem to co miałem ale oczywiście z pełną dbałością o tor dźwięku :lol:

Switch_1.jpg

Przełączasz się między kablami a czterema środkowymi gniazdami banan na cztery skrajne banany.

Do samego przełączania kolumn są na rynku względnie tanie gotowce (na przełącznikach przyciskowych) ale frajda z własnej dłubaniny jest nieoceniona :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
amrowek
Posty: 1512
Rejestracja: 21 maja 2015, 09:04
Lokalizacja: mazowsze płd-zach 40 km od stolicy - Żyrardów

Jestem z siebie dumny ...

Postautor: amrowek » 13 paź 2015, 11:04

są to tylko same przewody i gniazda bez zasilania żądnego?
Dual CR1780, TFK RA200, Heco vitas 200 , Phonar Laser 50, wisienka(i) na torcie Heco B158/8 i Dual Cl620 Metz 4635 :D , AKAI 37 i Grundig CD 5200 Rotel RCD855. Onkyo TX2500, Luxman R1033 , ITT8033, Dual CR5950RC nowy Dual CD1065 czasu brak

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 2056
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Jestem z siebie dumny ...

Postautor: Regsoft » 13 paź 2015, 11:15

amrowek pisze:są to tylko same przewody i gniazda bez zasilania żądnego?

Proste i użyteczne jak cep :lol:

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 22268
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Postautor: Wojtek » 13 paź 2015, 11:16

A do czego tutaj zasilanie amrowek?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 2056
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Postautor: Regsoft » 13 paź 2015, 11:20

Wojtek pisze:A do czego tutaj zasilanie amrowek?

No jak ... może być ekskluzywna wersja MK II Deluxe sterowana pilotem :lol:

Po namyśle. Technicznie żaden problem. Wystarczy chiński włącznik światła/gniazd na pilota za parędziesiąt zł i przyzwoity przekaźnik. Gorzej z sensownością rozwiązania skoro gramofon (i pewnie drugi wzmak) nie jest na pilota więc i tak jak go odpalam to muszę przemieścić cztery litery i przy okazji sobie z lubością pstryknę dźwigienki z miną pilota helikoptera :dance:

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 2465
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Postautor: chudy_b » 13 paź 2015, 15:15

Zdalne sterowanie mozna dość tanio i łatwo zrobić na Arduino. Jako że to programowalny mikrokontroler, to cuda na kiju można wymyśleć.

Awatar użytkownika
amrowek
Posty: 1512
Rejestracja: 21 maja 2015, 09:04
Lokalizacja: mazowsze płd-zach 40 km od stolicy - Żyrardów

Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Postautor: amrowek » 13 paź 2015, 16:46

nie no tak się zapytałem
Dual CR1780, TFK RA200, Heco vitas 200 , Phonar Laser 50, wisienka(i) na torcie Heco B158/8 i Dual Cl620 Metz 4635 :D , AKAI 37 i Grundig CD 5200 Rotel RCD855. Onkyo TX2500, Luxman R1033 , ITT8033, Dual CR5950RC nowy Dual CD1065 czasu brak

Awatar użytkownika
amrowek
Posty: 1512
Rejestracja: 21 maja 2015, 09:04
Lokalizacja: mazowsze płd-zach 40 km od stolicy - Żyrardów

Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Postautor: amrowek » 13 paź 2015, 17:50

czy na jednym przełaczniku on-off-on 12 pin da rade to zrobić?
Dual CR1780, TFK RA200, Heco vitas 200 , Phonar Laser 50, wisienka(i) na torcie Heco B158/8 i Dual Cl620 Metz 4635 :D , AKAI 37 i Grundig CD 5200 Rotel RCD855. Onkyo TX2500, Luxman R1033 , ITT8033, Dual CR5950RC nowy Dual CD1065 czasu brak

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 2056
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Postautor: Regsoft » 13 paź 2015, 18:00

amrowek pisze:czy na jednym przełaczniku on-off-on 12 pin da rade to zrobić?

Wystarczy jeden 12 pinowy. Problem w tym, że jedyny czteroliniowy dźwigniowiec jakiego mogłem na szybkiego zorganizować chodził na tyle opornie że przełączanie byłoby niewygodne. A tak zrobiłem oddzielnie przełączanie dla lewego i prawego kanału. Mogę każdą kolumnę popędzić innym wzmacniaczem :dance:

Awatar użytkownika
amrowek
Posty: 1512
Rejestracja: 21 maja 2015, 09:04
Lokalizacja: mazowsze płd-zach 40 km od stolicy - Żyrardów

Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Postautor: amrowek » 13 paź 2015, 18:21

Dual CR1780, TFK RA200, Heco vitas 200 , Phonar Laser 50, wisienka(i) na torcie Heco B158/8 i Dual Cl620 Metz 4635 :D , AKAI 37 i Grundig CD 5200 Rotel RCD855. Onkyo TX2500, Luxman R1033 , ITT8033, Dual CR5950RC nowy Dual CD1065 czasu brak

Awatar użytkownika
amrowek
Posty: 1512
Rejestracja: 21 maja 2015, 09:04
Lokalizacja: mazowsze płd-zach 40 km od stolicy - Żyrardów

Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Postautor: amrowek » 13 paź 2015, 18:27

Obrazek


tylko nie wiem jak to podłaczyć na tym przełaczniku on-off-on
Dual CR1780, TFK RA200, Heco vitas 200 , Phonar Laser 50, wisienka(i) na torcie Heco B158/8 i Dual Cl620 Metz 4635 :D , AKAI 37 i Grundig CD 5200 Rotel RCD855. Onkyo TX2500, Luxman R1033 , ITT8033, Dual CR5950RC nowy Dual CD1065 czasu brak


Wróć do „Okablowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler] i 0 gości