Przyspieszony fragment płyty

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pajdak

Post autor: Pajdak »

Mam problem, od dłuższego czasu ale jakoś nie pomyślałem aby tu napisać, a mianowicie:
Płyta polskiego bandu o ambitnej nazwie Stos, grają fajny heavy/thrash... no ale nie ważne. Strona A gra elegancko, B też ale do przedostatniego kawałka, a w nim się dzieje takie cudo, że w pewnym momencie kawałek przyspiesza na jakieś 5, góra 10sek a potem zwalnia na normalne tempo. Czego to może być przyczyna? (płyta prosta, miałem kiedyś ripa z winyla na kompie i takiego cuda nie było)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Jestem w miarę pewien, że nie jest to wina sprzętowa, gdyż nie wiem jakie zjawisko gramofonowe musiałoby zajść, żeby talerz w danym momencie dla danej płyty przyśpieszył :)

Raczej mamy tu do czynienia z jakimś lipnym tłoczeniem czy też egzemplarzem. Pytałeś może wśród fanów i innych posiadaczy tego albumu?

Dodatkowo, czy to jest płyta, która wyszła jedynie na winylu?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Pajdak

Post autor: Pajdak »

Album wyszedł na winylu i taśmie, nie dawno doczekał się reedycji na CD ale ona jest winyl ripem bo zaginęła taśma matka... Ludzi których znam co znają tą kapelę to mają albo w mp3 albo na tym CD i tam wszystko gra dobrze ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Pajdak pisze:Ludzi których znam co znają tą kapelę to mają albo w mp3 albo na tym CD i tam wszystko gra dobrze ;)
To za mało. Szukaj tych co też mają winyl :)

Dziwna sprawa.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
eenneell

Re: Przyspieszony fragment płyty

Post autor: eenneell »

Zaciekawiło mnie to szybsze granie...
Operator nagrywarko-narzynarki dotknął :oops: talerza z matrycą na te 5sek :) i tak powstał ww efekt :!: Pewnie sobie golnął :?: albo pani Krysia miala za duży dekolt :twisted:
A tak na marginesie; to jaki napęd mają nagrywarki! :?: BD, DD :?: :?: :?:
ODPOWIEDZ