Witam.
Da się jakoś zrobić zdjęcie samej płyty ( krążka ) , aby pokazać jej stan techniczny ( rysy ) ? Kombinuję z lampą, bez lampy, pod światło ,z bocznym oświetleniem i nic mi z tego nie wychodzi.
Chodzi o to, aby ktoś mógł na zdjęciu zobaczyć np. rysę, którą akurat chcę pokazać, albo też np. pół krążka. Albo cały.
zdjęcie płyty - jak zrobić?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
zdjęcie płyty - jak zrobić?
A masz w ogóle aparat czy to aparat w telefonie? 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- radek229
Re: zdjęcie płyty - jak zrobić?
lampa zabije wszystkie rysy. Dzięki jej użyciu można osiągnąć bardzo piękne płyty nawet z tych najgorszych. Najlepszym wyjściem będzie ustawienie aparatu na statywie, możesz jakiś skonstruować, albo na książkach postaw. Wyzwolenie migawki z opóźnieniem i ręcznie dobierz parametry. Żeby dobrze doświetlić winyla trzeba dość długi czas zastosować dlatego przydaje się statyw, żeby zdjęcie było ostre, albo gdzieś przy oknie połóż w dzień. Ja np. przy żarówce pokojowej bez lampy coś takiego osiągnąłem.
-
-
- Gramofon: Victor QL-A70
Jak pisał przedmówca, zdecydowanie bez lampy błyskowej, długi czas naświetlania i ze statywu. Jeśli nie masz statywu, zdradzę ci taki mały patent. Uszyj sobie woreczek i wypełnij go np. grochem albo ryżem. Dzięki temu uzyskasz świetną podstawkę pod aparat, która w przeciwieństwie do sztywnych podstawek pozwala się formować i ustawiać obiektyw pod różnymi kątami.
- Berenguer deMontagut
Wersja minimum: aparat + woreczek z ryżem jako stabilizator
Wersja standard: woreczek wymieniamy na stabilny statyw
Wersja wygodna: aparat + statyw + mały namiot bezcieniowy + dwie lampy (w wersji budżetowej mogą być halogeny ogrodowe/budowlane)
Oczywiście we wszystkim wariantach wyłączamy lampę błyskową i włączamy tryby manualne w aparacie. Przy większej ilości płyt/zdjęć moim zdaniem warto zainwestować w namiot bezcieniowy i dwie lampy, bo nie jest to duży wydatek a komfort i szybkość pracy znacząco się poprawiają.
Wersja standard: woreczek wymieniamy na stabilny statyw
Wersja wygodna: aparat + statyw + mały namiot bezcieniowy + dwie lampy (w wersji budżetowej mogą być halogeny ogrodowe/budowlane)
Oczywiście we wszystkim wariantach wyłączamy lampę błyskową i włączamy tryby manualne w aparacie. Przy większej ilości płyt/zdjęć moim zdaniem warto zainwestować w namiot bezcieniowy i dwie lampy, bo nie jest to duży wydatek a komfort i szybkość pracy znacząco się poprawiają.