Akcesoria sportowe takie wszystko w jednym .
- amrowek
Akcesoria sportowe takie wszystko w jednym .
Eh ...lata lecą kodycja też, kiedyś był kaloryfer , teraz po woli bojler się robi
. Temat taki o róznych rzeczach przydatnych do uprawiania sportów wszelakich. Każdy z nas jakiś tam sport uprawia, uprawiał lub...będzie.Z uwagi na rózne kontuzje , hm z aktywnego sportu to mi rower i pływanie zostaje. Ale wpładłem na pomysł aby spórbować nart na sucho
nordic walking . Na co zwrócić uwagę , jakie kijki( jakie firmy warto brać pod uwagę?) co ogólnie z tych nart bez nart zaczy się tylko kijki jakie polecacie?
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Re: Akcesoria sportowe takie wszystko w jednym .
Buty Andy! A jak wieczorem to kij owszem, ale bejzbolowy!
albo nunczaku jeśli dwa kije mają być. 
aaa bo mi się przypomniało i piec ten co ma @zelazny, bo zima jest, tylko ciężki skurczybyk do łokingowania, chyba przyczepkę byś musiał ciagnąć.
p.d. Komperdele z 2 lub kawałków teleskopowe albo Black diamond z 2-3 i krótkim amortyzatorem. Komperdele są w wersji Light = bdb i też uniwersalne w góry, trek itd..do tego wymienne groty specjalizowane - do walkingu to takie mientkie som choć ja uważam, że w sporcie nie ma letkkiej gry.
aaa bo mi się przypomniało i piec ten co ma @zelazny, bo zima jest, tylko ciężki skurczybyk do łokingowania, chyba przyczepkę byś musiał ciagnąć.
p.d. Komperdele z 2 lub kawałków teleskopowe albo Black diamond z 2-3 i krótkim amortyzatorem. Komperdele są w wersji Light = bdb i też uniwersalne w góry, trek itd..do tego wymienne groty specjalizowane - do walkingu to takie mientkie som choć ja uważam, że w sporcie nie ma letkkiej gry.
- Robert_p
- Gramofon: Pionieer pl-30 II
Jeśli masz na myśli konkretnie Nordic Walking to propozycje Kolegi powyżej odpadają. Kije do nordic są inne niż do trekingu. Różnią się budową i chwytem. Maja rękawiczkę, ponieważ styl chodzenia w Nordic Walking jest zdecydowanie inny. Dobre kije są w całości i dobiera sie je do swojego wzrostu. Nie będę Ci nic polecam bo za słaby jestem w te klocki 
Ps.
Oczywiście można dreptać z kijami trekingowymi co zresztą sam robię ale na zawodach sędzia może Cię...zdyskwalifikować.
Ps. 2
Pisałem, ze nie będę polecał ale żona powiedziała ze jej patyczaki
są super. Te kije to Gabel X-1.35
Ps.
Oczywiście można dreptać z kijami trekingowymi co zresztą sam robię ale na zawodach sędzia może Cię...zdyskwalifikować.
Ps. 2
Pisałem, ze nie będę polecał ale żona powiedziała ze jej patyczaki
Pioneer PL-30L II, Telefunken S-800, Rotel 1592MK2, Onkyo Integra A8300, HD990, B&W 703 s3, Infinity Kappa 70
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kup sobie roller. Tanie, dużo miejsca nie zajmuje, daje wycisk i bojler skasuje 
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- JootWoo
- Gramofon: TOSHIBA/TECHNICS
Wiadomo z kijkami na powietrzu przez las to najlepsze co moze byc
Ja na niepogodę kupiłem ostatnio do domu orbitrek - rower eliptyczny. Machasz rekami i nogami i tez idzie sie zmęczyć
.
Ale na powietrzu najlepiej.
Ja na niepogodę kupiłem ostatnio do domu orbitrek - rower eliptyczny. Machasz rekami i nogami i tez idzie sie zmęczyć
Ale na powietrzu najlepiej.
TOSHIBA SR 255/TECHNICS SL-1300
P XUV 4500Q, E 4000D/I, ADC XLM Mk3, V Z1EB, ADC VLM Mk2,G F8, Elac ESG 796, Elac STS 455, Elac STS 344,
Schit Mani MkI/DIY CS Blue VI Preamp/Musical Fidelity V90-LPS --> TOSHIBA SA 500/Luxman L30
METZ 4635
P XUV 4500Q, E 4000D/I, ADC XLM Mk3, V Z1EB, ADC VLM Mk2,G F8, Elac ESG 796, Elac STS 455, Elac STS 344,
Schit Mani MkI/DIY CS Blue VI Preamp/Musical Fidelity V90-LPS --> TOSHIBA SA 500/Luxman L30
METZ 4635
- darkman
- Kontakt:
To prawda, ale są tylko do nordica. Czyli słabo z uniwersalnością. Jeśli mają być profi, to tylko zawodowe. Pytanie moje po co?
A to już w zależności od modelu i preferencji. "Górskie" też mogą mieć rękawiczkę. Diablo niewygodna i zimna jak na tę porę roku, ale spoko jak tam stryjenka winszuje
Andy idź do Decathlonu i poczekuj wielorakie, po prostu.
Jak na zawody to pewnie, że zawodowe, ale nic tu o zawodowstwie nie czytałem.
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Trochę koledzy tu mieszacie. Albo ma być nordic walking i wtedy te "nieuniwersalne" i w sumie nie ważne jakie byle właśnie dedykowane czyli jednoczęściowe z odpowiednią "rękawiczką" (choć to nie jest w zasadzie rękawiczka bo ona bardziej na nadgarstku jest).
Albo mają służyć do chodzenia po górach, wertepach i innych bezdrożach. Wtedy najlepiej trekingowe z przedłużoną rękojeścią i teleskopowe żeby na podejściach zejściach można było sobie regulować długość. Ale to różne rodzaje chodzenia są. A kolega z tego co widzę pytał o nodric walking, zakładam że raczej po płaskim i w okolicach zamieszkania.
Ja sobie chwalę takie z korkowymi rękojeściami (do nordic walking), lepsze niż guma na ciepłe dni. Bodaj że to Viking czyli tania firma.
Albo mają służyć do chodzenia po górach, wertepach i innych bezdrożach. Wtedy najlepiej trekingowe z przedłużoną rękojeścią i teleskopowe żeby na podejściach zejściach można było sobie regulować długość. Ale to różne rodzaje chodzenia są. A kolega z tego co widzę pytał o nodric walking, zakładam że raczej po płaskim i w okolicach zamieszkania.
Ja sobie chwalę takie z korkowymi rękojeściami (do nordic walking), lepsze niż guma na ciepłe dni. Bodaj że to Viking czyli tania firma.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Robert_p
W zapytaniu nie ma również nic o uniwersalności więc pisałem o kijach do Nordic Walking.darkman pisze: ↑wczoraj, 07:36To prawda, ale są tylko do nordica. Czyli słabo z uniwersalnością. Jeśli mają być profi, to tylko zawodowe. Pytanie moje po co?A to już w zależności od modelu i preferencji. "Górskie" też mogą mieć rękawiczkę. Diablo niewygodna i zimna jak na tę porę roku, ale spoko jak tam stryjenka winszuje
Jak na zawody to pewnie, że zawodowe, ale nic tu o zawodowstwie nie czytałem.![]()
Pisząc rękawiczka nie miałem na myśli pełnej rękawicy która chroni przed zimnem tylko rodzaju uchwytu wymaganego przy sposobie chodzenia w Nordic Walkig.
Tak jak napisał Bacek, albo Nordic albo Trekkingowe(czytaj uniwersalne). To są całkowicie inne kije do innego zastosowania.
Amrowek- sprecyzuj jakie masz wymagania, jak chcesz ich używać to wtedy będzie łatwiej z konkretnymi poradami.
Pioneer PL-30L II, Telefunken S-800, Rotel 1592MK2, Onkyo Integra A8300, HD990, B&W 703 s3, Infinity Kappa 70
- darkman
- Kontakt:
Ale ja znam się z Andym - jest już w wieku poza olimpijskim, trochę jakby
za to nalewki robi nadal na poziomie wyczynowym.
Kij ma dwa końce, Panowie. Końcówki "groty" są wymienne, na wielorakie podłoża itd..
Nic nie pisał o zawodach, sędziowaniu i wyczynie hehe. Raczej nie o to mu chodzi.
Kije nie muszą być stałe itd..jednoczęściowe.
Ot choćby tu można się pogapić, kategorie, rodzaje, firmy, ceny:
https://nordicsklep.pl/?gad_source=1&ga ... Q_EALw_wcB
Nie ma się co łapać za słówka, bo ciało uderzone kijem bejsbolowym, nie ma prawa wstać.
I tyle. Eh.. te internety..
https://nordicsklep.pl/117-nordic-walking#/page-2
Kij ma dwa końce, Panowie. Końcówki "groty" są wymienne, na wielorakie podłoża itd..
Nic nie pisał o zawodach, sędziowaniu i wyczynie hehe. Raczej nie o to mu chodzi.
Kije nie muszą być stałe itd..jednoczęściowe.
Ot choćby tu można się pogapić, kategorie, rodzaje, firmy, ceny:
https://nordicsklep.pl/?gad_source=1&ga ... Q_EALw_wcB
Nie ma się co łapać za słówka, bo ciało uderzone kijem bejsbolowym, nie ma prawa wstać.
I tyle. Eh.. te internety..
https://nordicsklep.pl/117-nordic-walking#/page-2
Nie jest to prawda. A jedynie półprawda, choć kierunkowa oczywiście. To kwestia wyboru i dostosowania pod swoje wymagania.
- Bacek
Nordic walking to nordic walking, nie musi być wyczynowe/zawodowe. Natomiast podpieranie się na kijach i chodzenie jak modliszka z kijami z przodu to albo wspomaganie przy niepełnosprawności ruchowej (wrodzonej lub nabytej choćby geriatrycznie) albo chodzenie w trudnym terenie i z nordic walking nie ma wiele wspólnego. I w tym kije dedykowane do nordic walking gorzej się sprawdzą, co nie znaczy oczywiście że się nie da ich używać, jedynie że nie będą najwygodniejsze do tego celu.
- Robert_p
Nie zgodzę się z Twoim stwierdzeniem ponieważ to jest prawda. I nie ma znaczenia w jakim wieku jest Kolega.
Kije do Nordic to nie są kije profesjonalne/zawodowe czy wyczynowe. To są kije do innego stylu chodzenia.
To tak samo jakby porównać rower górski do roweru szosowego. I jednym i drugim da się jeździć ale mimo wielu podobieństw są to całkowicie inne rowery do innego zastosowania.
Jak napisał Bacek "nordic walking to nordic walking" ja dodam trekking to trekking i tych pojęć nie można mieszać przy wyborze kijów.
ps.
Odnośnie wieku to byłem ostatnio na zawodach biegowych i nordic walking, gdzie warunkiem uczestnictwa był wiek---> 55 plus
Ja przy kolegach i koleżankach to byłem szczeniak
Jestem pełen podziwu dla aktywnych wiekowych seniorów. Są oni dla mnie wzorem do naśladowania.
- darkman
- Kontakt:
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Może jestem ignorantem kijkowym, ale zawodowcy czy wyczynowcy chodzą inaczej?
Wiem że np. Korzeniowski chodził inaczej w ramach swojej dyscypliny. Tu jest podobnie?
Ja to bym znalazł kije w lesie, przyciął na odpowiednią długość i heyah
Ciupaga walking. Eko bio.
Albo chodzić bez lasek. Też super. Nawet biegać można.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
Generalnie w nordic walking nie opierasz się na kijkach tylko odpychasz do tyłu. Czubek kijka nigdy Cię nie wyprzedza, ręce zwisają dość luźno w dół. Machasz nimi prawie jak byś normalnie szedł tylko na końcu z tyłu ruch jest pogłębiony. Narty na sucho do dobre porównanie.
Tu to dobrze widać na początku. Przy okazji widać po co są te "rękawiczki".
Tu to dobrze widać na początku. Przy okazji widać po co są te "rękawiczki".
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To to już jest wyczynowy nordic czy jeszcze amatorski?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum