Dual 491 jaka wkładka
-
Dual 491 jaka wkładka
Witam
Sprawiłem sobie jakiś czas temu sprawiłem sobie Duala 491. Po regulacji ramienia (swoją drogą projektant płakał jak projektował ten aspekt) i podłączeniu stwierdziłem, że działa (sprawdzone metodą ucho przy igle)... Do sprzętu jeszcze nie podłączyłem bo przedwzmacniacz jest w budowie. W sobotę planuję dokończyć z ojcem całość i stwierdziłem, że sprawie sobie nową wkładkę (obecna nie wiem nawet w jakim jest stanie). I teraz pytanie: trzeba kupować dedykowane, czy można standardowe? a jeśli można standardowe to jaką kupić? widziałem jakąś eliptyczną AT za 150zł (AT95E bodajże). dobre toto?
Sprawiłem sobie jakiś czas temu sprawiłem sobie Duala 491. Po regulacji ramienia (swoją drogą projektant płakał jak projektował ten aspekt) i podłączeniu stwierdziłem, że działa (sprawdzone metodą ucho przy igle)... Do sprzętu jeszcze nie podłączyłem bo przedwzmacniacz jest w budowie. W sobotę planuję dokończyć z ojcem całość i stwierdziłem, że sprawie sobie nową wkładkę (obecna nie wiem nawet w jakim jest stanie). I teraz pytanie: trzeba kupować dedykowane, czy można standardowe? a jeśli można standardowe to jaką kupić? widziałem jakąś eliptyczną AT za 150zł (AT95E bodajże). dobre toto?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Dual 491 jaka wkładka
Czemu?
Nie lepiej wziąć coś z półki?KapitanPlaneta pisze: ↑29 sty 2018, 11:25Do sprzętu jeszcze nie podłączyłem bo przedwzmacniacz jest w budowie.

A jaki to model?
Można standardowe.
Jakąś dobrą w relacji do grubości/cienkości portfela.
Chyba da się taniej ją kupić. Dobra na zasadzie "prawie najniższa dziewczyna w klasie"KapitanPlaneta pisze: ↑29 sty 2018, 11:25widziałem jakąś eliptyczną AT za 150zł (AT95E bodajże). dobre toto?

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Może robię coś źle ale jak się odkręcam przeciwwagę to się całość rozpada. Trzeba się nieźle namęczyć, żeby wszystko złożyć zbalansowane.Czemu?
Porządny przedwzmacniacz lampowy na tranformatorze to wydatek 2000+. Ojciec miał wolne transformatory i streofleksy, reszta części to wydatek 70zł, lampa z podstawką to 40zł... Całość opakowana w gustowny, miedziany czajnikNie lepiej wziąć coś z półki?

Wydaje mi się, że montowany w tym modelu, ale w tej chwili nie sprawdzę.. Chyba że potrafisz stwierdzić po zdjęciu https://images88.fotosik.pl/610/ef9a75eb54dadeadgen.jpgA jaki to model
Polecaj coś... mój portfel nie jest gruby, ale mogę się szarpnąć na coś droższego jeśli będzie wystarczająco zajebiste w porównaniu do płaczu po wydanych cebulionach.
- olsza84
- Gramofon: Dual Fever
KapitanPlaneta pisze: ↑30 sty 2018, 11:58Może robię coś źle ale jak się odkręcam przeciwwagę to się całość rozpada. Trzeba się nieźle namęczyć, żeby wszystko złożyć zbalansowane.Czemu?

I uważasz nadal, że to projektant płakał?

Przecież tu ewidentnie coś nie gra, więc o jakiej regulacji mowa?
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
-
nie mam gramofonu przy sobie, ale mam zdjęcia z aukcji.... Takie coś : https://images87.fotosik.pl/611/8b2343e6aea5cb5fgen.jpg https://images88.fotosik.pl/610/502f3fc0a919ebb0gen.jpg . Sama przeciwwaga nie ma gwintu, trzeba odkręcić śrubkę z boku i wszystko robi się luźne, trzeba poustawiać i skręcić. Za to zasady działania drugiego pokrętła nie odkryłem... nie widziałem dużej ilości gramofonów, ale w tych co widziałem regulacja była bardziej oczywista.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dlaczego zakładasz że tak powinno być?KapitanPlaneta pisze: ↑30 sty 2018, 11:58Może robię coś źle ale jak się odkręcam przeciwwagę to się całość rozpada. Trzeba się nieźle namęczyć, żeby wszystko złożyć zbalansowane.

A kto każe brać porządne lampki nocne? Tor chyba masz tak czy siak mocno budżetowy skoro rozważasz bagatelne sumy na wkładkę?KapitanPlaneta pisze: ↑30 sty 2018, 11:58Porządny przedwzmacniacz lampowy na tranformatorze to wydatek 2000+.

Zajebiście, tylko czy zagra to lepiej niż coś z półki za stówkę lub dwie?KapitanPlaneta pisze: ↑30 sty 2018, 11:58Ojciec miał wolne transformatory i streofleksy, reszta części to wydatek 70zł, lampa z podstawką to 40zł... Całość opakowana w gustowny, miedziany czajnikTylko 2 dni lutowania stracone (z czego 70% czasu to szukanie odpowiednich części)

Tu raczej nie chodzi o "porządność" ale o argument cenowy z tego co widzę

Nie.
Ortofon F15/FF15.
Swoją drogą, zdjęcie przeraża.
Zawieszenia igły już raczej nie ma skoro korpus wkładki jest tak nisko, a sam headshell też zdaje się być podejrzanie wykrzywiony w dół...
Czy jesteś pewien że kupiłeś sprawny gramofon? Bo czytając o tej przeciwwadze i patrząc na to zdjęcie wydaje się że nie bardzo.
A ty tu o lampach za 2k piszesz

No w tym budżecie zbyt wielkiego wyboru nie ma, ale na Twoim miejscu dopłaciłbym do Ortofona OM 10.
Ja mogę co najwyżej płakać nad biedą i zdjęciami Twojego gramofonu.KapitanPlaneta pisze: ↑30 sty 2018, 11:58jeśli będzie wystarczająco zajebiste w porównaniu do płaczu po wydanych cebulionach.
KapitanPlaneta, jak dla mnie masz coś nie tak z ramieniem, zarówno z przodu jak i z tyłu.
Popatrz sobie w sieci na zdjęcia swojego modelu gramofonu.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Jeśli chodzi o sprzęt dokoła gramofonu to spokojna twoja rozczochrana - w tym temacie wiem co robię. Podłączanie nielampowego przedwzmacniacza do lampowego sprzętu grającego daje opłakane efekty, już to przerobiliśmy. To nie jest pierwszy przedwzmacniacz budowany przez mojego ojca. A zaczął je budować dla tego, że w sprzedaży jest mnóstwo bubli i po prostu nie spełniają jego standardów... Zawsze kupowanie gotowego przedwzmacniacza kończyło się licznymi poprawkami ;p więc już woli sam robić od podstaw.
Sprzęt może nie jest drogi, ale to nie znaczy, że jest kiepskiej jakości. Radio było kupione za 120 euro, wyremontowaliśmy je, powymienialiśmy wszystkie części, które mogły się zepsuć i spalić coś, kondensatory papierowo-smołowe zamienialiśmy na foliowe, potencjometry wyczyściliśmy i nasmarowaliśmy... koniec końców bardzo ładnie gra. W kwestii przedwzmacniacza też wiemy co robimy.
Jeśli chodzi o gramofon niestety już nie jest tak różowo. Na tym się nie znamy; na razie nie mięliśmy do czego podłączyć, więc go ustawiliśmy i sprawdziliśmy czy gra na igle... gra. Pewnie w sobotę przywiozę go do siebie to mogę pokręcić filmiki itp.
Sprzęt może nie jest drogi, ale to nie znaczy, że jest kiepskiej jakości. Radio było kupione za 120 euro, wyremontowaliśmy je, powymienialiśmy wszystkie części, które mogły się zepsuć i spalić coś, kondensatory papierowo-smołowe zamienialiśmy na foliowe, potencjometry wyczyściliśmy i nasmarowaliśmy... koniec końców bardzo ładnie gra. W kwestii przedwzmacniacza też wiemy co robimy.
Jeśli chodzi o gramofon niestety już nie jest tak różowo. Na tym się nie znamy; na razie nie mięliśmy do czego podłączyć, więc go ustawiliśmy i sprawdziliśmy czy gra na igle... gra. Pewnie w sobotę przywiozę go do siebie to mogę pokręcić filmiki itp.
- pawlos
- Gramofon: l-75 l-78 s-500
To proste jest , pokrętło na 0 , odkrecasz srubkę ustawiasz ciężarek ,żeby ramię się zbalansowało (lewitowało)zakręcasz śrubkę i ustawiasz nacisk pokrętłemKapitanPlaneta pisze: ↑30 sty 2018, 14:24Sama przeciwwaga nie ma gwintu, trzeba odkręcić śrubkę z boku i wszystko robi się luźne, trzeba poustawiać i skręcić. Za to zasady działania drugiego pokrętła nie odkryłem..

Lenco B-55 L-75,L-78
Dual 1218 ,1219 ,1249 ,621
Thorens TD 146 II , TD-166 I
Telefunken S-500 , S-600
Yamaha ca-810,B&O CD-3300,JBL -L-80 t Gi,Braun L-810,Dual CL-720
Dual 1218 ,1219 ,1249 ,621
Thorens TD 146 II , TD-166 I
Telefunken S-500 , S-600
Yamaha ca-810,B&O CD-3300,JBL -L-80 t Gi,Braun L-810,Dual CL-720
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czytając to co piszesz mam odmienne odczucie

Pewnie robiliście coś nie takKapitanPlaneta pisze: ↑31 sty 2018, 11:12Podłączanie nielampowego przedwzmacniacza do lampowego sprzętu grającego daje opłakane efekty, już to przerobiliśmy.

Albo nie ma kasy. Też sensowny powód.KapitanPlaneta pisze: ↑31 sty 2018, 11:12A zaczął je budować dla tego, że w sprzedaży jest mnóstwo bubli i po prostu nie spełniają jego standardów...
Nie wiem czym jest więc trudno się wypowiadać.KapitanPlaneta pisze: ↑31 sty 2018, 11:12Sprzęt może nie jest drogi, ale to nie znaczy, że jest kiepskiej jakości.
?
Po co nam filmiki skoro już wskazałem że masz coś nie tak z ramieniem? Dla potwierdzenia tego co już zostało powiedziane?KapitanPlaneta pisze: ↑31 sty 2018, 11:12Pewnie w sobotę przywiozę go do siebie to mogę pokręcić filmiki itp.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Na sprzęt audio można wydać nieskończoną ilość pieniędzy - z tym nie ma żadnego problemu. Nie wiem co można zrobić nie tak przy podłączeniu przedwzmacniacza. Grało... nawet głośno, ale dźwięk był płaski i tyle. A ponieważ ojciec zna się na elektronice to poprzerabiał i jakość dźwięku się poprawiła. Jeśli ktoś potrafi analizować bebechy elektroniki i lutownicą wprowadzać własne poprawki, które dają pozytywny efekt,a ty oceniasz, że musi robić coś nie tak to ja nie wiem.
Saba Freiburg 7Nie wiem czym jest więc trudno się wypowiadać.
Jak dostanę gramofon w łapska to na spokojnie poustawiam - pewnie coś robiłem, źle... akurat mechanizm przeciwwagi wygląda na kompletny. Wcześniej widziałem takie z gwintem na przeciwwadze.To proste jest , pokrętło na 0 , odkrecasz srubkę ustawiasz ciężarek ,żeby ramię się zbalansowało (lewitowało)zakręcasz śrubkę i ustawiasz nacisk pokrętłem
-
Ok...
Mam przetestowany przedwzmacniacz (tak, gra bardzo ładnie), przywiozłem też gramofon. Jak na razie zauważyłem 3 problemy:
1. odlutowała się masa przy wkładce - łatwizna 2 minuty mycia, lutowania i jest.
2. igła była pod dziwnym kątem. Po próbie regulacji igła się ujebała
. Igły do wkładki Ortofon F15/FF15 (Wojtek tak pisał i wygląd igły pasuje) są praktycznie niedostepne, więc chciałbym kupić całą wkładkę... na początku jakąś tanią. Jak wszystko będzie działało to zaopatrzę się w coś droższego a tamtą schowam na zapas.
3. W przeciwwagą coś jest nie tak. Skala na kółku z boku jest od 4 i 1/2 do 1 i 1/4. Rozbierać przeciwawagę?
Mogę teraz robić zdjęcia na bierząco. Więc jak coś piszcie.
Mam przetestowany przedwzmacniacz (tak, gra bardzo ładnie), przywiozłem też gramofon. Jak na razie zauważyłem 3 problemy:
1. odlutowała się masa przy wkładce - łatwizna 2 minuty mycia, lutowania i jest.
2. igła była pod dziwnym kątem. Po próbie regulacji igła się ujebała

3. W przeciwwagą coś jest nie tak. Skala na kółku z boku jest od 4 i 1/2 do 1 i 1/4. Rozbierać przeciwawagę?
Mogę teraz robić zdjęcia na bierząco. Więc jak coś piszcie.
- folgel
- Gramofon: Telefunken TS 950
Z oryginałami jest ciężko, cena to około 200zł i dostępność bardzo słaba. Ale na allegro bez problemu dostaniesz zamienniki ortofon allround za około 50 zł.KapitanPlaneta pisze: ↑18 lut 2018, 12:47Igły do wkładki Ortofon F15/FF15 (Wojtek tak pisał i wygląd igły pasuje) są praktycznie niedostepne
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Co ty za bzdury piszesz?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
którą brać?
http://allegro.pl/igla-gramofonowa-orto ... 58717.html czy http://allegro.pl/igla-gramofonowa-tona ... ml#thumb/4
http://allegro.pl/igla-gramofonowa-orto ... 58717.html czy http://allegro.pl/igla-gramofonowa-tona ... ml#thumb/4
Możesz być czasami chociaż trochę pomocny?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Najlepiej żadną. Przynajmniej z tych. Chyba że to ma być zakup na zasadzie "byleby grało".
Wow. Dobre sobie.
Pomagam Tobie od początku, a teraz to wygląda tak jakbyś mi jakąś łaskę robił albo że to ze mną jest coś nie tak, a nie z Tobą

Kiedy ja szczerze nie wiem dlaczego piszesz że nie ma dostępnych igieł do Twojej wkładki

Mogę się jedynie domyślać, że poświęciłeś bardzo mało czasu na zbadanie tematu

Ale to również chyba nie moja wina... co nie? Zapytaj tego typa w lustrze, może będzie wiedział.
Tu masz konkret:
https://www.thakker.eu/en/needles/ortof ... us/a-5896/
Choć da się lepiej:
https://www.thakker.eu/en/replacement-s ... us/a-7729/
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum