Jak ustawić ramię w gramofonie?
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?
Tymczasowo - zanim przyjdzie nowy pasek - można też zastosować taki myk:
https://www.google.com/search?client=fi ... +klinowych
Mechanicy czasami stosują takie szpeje, żeby uciszyć piszczący pasek.
https://www.google.com/search?client=fi ... +klinowych
Mechanicy czasami stosują takie szpeje, żeby uciszyć piszczący pasek.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII
- fawqlec
- Gramofon: Basf 8120
Witam. Mam pytanie. Do czego służy ciężarek w kształcie pierścienia na ramieniu ? I jak z tego korzystać ?
Basf D6075+ Rapsberry Pi Allo Boss 1.2+ CD Philips 471+ Audiovector F3/Lyd 3x. Gramofon Basf 8120+Shure M91
Lenco L830DD+AT15EA
Lenco L830DD+AT15EA
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ustawiasz nim siłę nacisku.
Instrukcja obsługi gramofonu do ręki i będzie wszystko jasne.
Instrukcja obsługi gramofonu do ręki i będzie wszystko jasne.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: PL-50
Jak upewnić się, że wysokość ramienia ustawiłem prawidłowo- korygowałem pozycję wkładki, która po opuszczeniu windy nie dostawała igłą do płyty? Czy wystarczy, że upewnię się, czy ramię jest równoległe do płyty, a dźwięk nie ma wyraźnych zniekształceń?
-
- Gramofon: Dual 510
Jeżeli masz fabryczną lub dedykowaną wkładkę do ramienia to faktycznie ramie powinno być równoległe do płyty po opuszczeniu. W każdym przypadku igła powinna penetrować rowek pod kątem prostym do płyty z każdej strony.(Chyba że są odstępstwa od tej reguły o których nie wiem)
Opuść igłę przy odłączonym zasilaniu na lusterko to będziesz widział jak się układa.
Opuść igłę przy odłączonym zasilaniu na lusterko to będziesz widział jak się układa.
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
-
Wiem, że gdzieś już temat się przewijał, ale nie mogę odnaleźć. Nastawa Antyskatingu w Sabie. Mamy dwie różne skale. Ponoć zewnętrzna( ta z piktogramem kółka) to do igieł sferycznych, a ta wewnętrzna (symbol owalny) do igieł eliptycznych. Jest to prawda?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zgadza się.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- mrz
Re: Ustawianie wkładki
Może głupie pytanie - ale jak się kalibruje w pełnym automacie?
Mój Luxman PD-291 nie ma żadnej chyba możliwości manualnego opuszczenia ramienia - znaczy jest przycisk ale działa tylko jak się kręci gramofon.
Jak przełączę OFF - ramię wraca do pozycji wyjściowej. Po przestawieniu nad talerz zaczyna się kręcić i jest 5mm nad płytą. Mogę opuścić przyciskiem.
Tak sobie myślałem, że zrobię go w balona - puszczę na płycie i wyłączę zasilanie. Ale gdzie tam. Ramię się wtedy podnosi. Z tego co przypuszczam serwo wymusza opuszczenie windy i przy braku zasilanie pozycją wyjściową jest góra?
Mam na spodzie przełącznik manual ale to w żaden sposób nie wpływa na zmianę powyżej opisanego zachowania.
Poradziłem sobie póki co przy kalibracji poprzez fizyczne wciskanie windy w dół. Mogę wtedy opuścić ramię. Ale jest to mega utrudniające, brakuje mi jednej ręki, ramię zawsze się trochę przesunie i zastanawiam się czy nie uszkodzę windy.
Może coś pominąłem oczywistego?
Mój Luxman PD-291 nie ma żadnej chyba możliwości manualnego opuszczenia ramienia - znaczy jest przycisk ale działa tylko jak się kręci gramofon.
Jak przełączę OFF - ramię wraca do pozycji wyjściowej. Po przestawieniu nad talerz zaczyna się kręcić i jest 5mm nad płytą. Mogę opuścić przyciskiem.
Tak sobie myślałem, że zrobię go w balona - puszczę na płycie i wyłączę zasilanie. Ale gdzie tam. Ramię się wtedy podnosi. Z tego co przypuszczam serwo wymusza opuszczenie windy i przy braku zasilanie pozycją wyjściową jest góra?
Mam na spodzie przełącznik manual ale to w żaden sposób nie wpływa na zmianę powyżej opisanego zachowania.
Poradziłem sobie póki co przy kalibracji poprzez fizyczne wciskanie windy w dół. Mogę wtedy opuścić ramię. Ale jest to mega utrudniające, brakuje mi jednej ręki, ramię zawsze się trochę przesunie i zastanawiam się czy nie uszkodzę windy.
Może coś pominąłem oczywistego?

Główny tor: Luxman PD-291+ AKAI AM-2400 + IFI Zen Phono + AKAI GX 725D + Chario Syntar 200
W pracy: Akai AP-B20 + Infinity RS 10b
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Ustawianie wkładki
A co mówi na ten temat instrukcja obsługi?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- mrz
Nie mam niestety. W necie tylko serwisowka.
Główny tor: Luxman PD-291+ AKAI AM-2400 + IFI Zen Phono + AKAI GX 725D + Chario Syntar 200
- zelazny
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To nie ma nic wspólnego z wyważaniem

Cieżarkiem osadzonym na ramieniu ustawiasz jedynie siłę nacisku.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- zelazny
Heh, ale mając tylko tylną przeciwwagę wyważasz i ustawiasz nacisk używając jej, a tu masz to i to, czyli wyważam tylną przeciwwagą.
Mając już ramię wyważone nie kręcę przeciwwagą aby ustawić siłę nacisku tylko suwam tym ciężarkiem? Heh co to jest za gramofon? Nigdy z czymś takim się nie spotkałem. Czyli na ramieniu jest 0 i po wyważeniu przesuwamy cieżarek w stronę headshella?
Mając już ramię wyważone nie kręcę przeciwwagą aby ustawić siłę nacisku tylko suwam tym ciężarkiem? Heh co to jest za gramofon? Nigdy z czymś takim się nie spotkałem. Czyli na ramieniu jest 0 i po wyważeniu przesuwamy cieżarek w stronę headshella?

- olsza84
- Gramofon: Dual Fever
Gramofonów z takim patentem było trochę. A i jeszcze dziwniejsze były np. wczesne Elac'i
A w Dualach zelazny jak masz? Przeciwwaga też nie służy do ustawiania nacisku. Tylko łapiesz nią balans a nacisk ustawiasz pokrętłem.

NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever