Myjka ultrasoniczna (Humminguru), czy vacum (Pro-Ject VC-E2)
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Myjka ultrasoniczna (Humminguru), czy vacum (Pro-Ject VC-E2)
W sumie każdym odkurzaczem można tylko mały separator wody trzeba dodać pomiędzy. Cena trochę spora.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
no moze nie jest to najtansza opcja…ale dla mnie ma fundamentalną zaletę - tam sie nie ma co zepsuć
w przeciwienstwie do zmotoryzowanych myjek tego typu…

- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Można jeszcze prościej ale to już się offtopic spory robi
https://www.ebay.es/itm/221961234174
https://www.youtube.com/watch?v=7pwTkIGs0xU
https://www.ebay.es/itm/221961234174
https://www.youtube.com/watch?v=7pwTkIGs0xU
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
a najlepsze jest to ze zasada dzialania i imho skutecznosc we wszystkich tych wynalazkach odsysających jest ta sama… reszta to kwestia wygody i kasy za logo na pudelku 

-
a wracajac do tematu… czy te myjki ultrasoniczne wymiatają paprochy osadzone głeboko w rowkach? Mam problem z 2 plytami gdzie sa paprochy po papierowej kopercie. Moja myjka super wyczyscila powierzchnie plyty, ale w rowkach pelno mikroskopijnych bialych paprochow…
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Paprochy z głębi rowka to i Knosti i Analogis wyciągnie - kwestia płynu i szczoty.
Powierzchnia płyty niespecjalnie obchodzi igłę.
Tak więc czy ta myjka zrobiła "super" robotę jest wg mnie dyskusyjne
Powierzchnia płyty niespecjalnie obchodzi igłę.
Tak więc czy ta myjka zrobiła "super" robotę jest wg mnie dyskusyjne

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Wyczyści o ile nie są za mocno przyklejone do dna. Ja bym użył określenia "osad", mam Knosti i mam ultradźwiękową, trafiła mi się jedna seria płyt z targu staroci (4 sztuki), gdzie dopiero po wymyciu ultradźwiękową igła (shibata) przestała zbierać syf. Myłem w ręcznej zarówno w płynnie forumowym, jak i dostarczonym z myjką, do ultradźwiękowej używałem jakiegoś dedykowanego, kupionego na allegro od gościa który wystawiał myjki, nie chce mi się szukać po szafkach teraz, ale jeśli ktoś będzie ciekawy, poświęcę się

-
@dale, a jaką masz tą myjke? a wracając do humminguru czy warto ewentualnie kupic ten starszy model przy założeniu ze myjka glownie bedzie uzywana przed odsluchem a wiekszosc plyt to nowe wydania i od czasu do czasu cos kupie z epoki, ale raczej nie zasyfione.
Pytam bo w tym starszym modelu ponoć gemerator troche za słaby?
Pytam bo w tym starszym modelu ponoć gemerator troche za słaby?
- daru0105
Od vinylspot?dale pisze: ↑07 sty 2025, 10:43Wyczyści o ile nie są za mocno przyklejone do dna. Ja bym użył określenia "osad", mam Knosti i mam ultradźwiękową, trafiła mi się jedna seria płyt z targu staroci (4 sztuki), gdzie dopiero po wymyciu ultradźwiękową igła (shibata) przestała zbierać syf. Myłem w ręcznej zarówno w płynnie forumowym, jak i dostarczonym z myjką, do ultradźwiękowej używałem jakiegoś dedykowanego, kupionego na allegro od gościa który wystawiał myjki, nie chce mi się szukać po szafkach teraz, ale jeśli ktoś będzie ciekawy, poświęcę się![]()
https://allegro.pl/oferta/koncentrat-vi ... 2537368262
Kupiłęm też od nich myjkę ulradźwiękową
Jak nie, to prosiłbym o poświęcenie

Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- daru0105
Mam Karchera do mycia okien, muszę jakoś spróbować
Trzeba pewnie jakąś fibrą, albo inną szmatą ssawkę obłożyć, bo ta guma twarda jest i pewnie porysuję płytę
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Daru to weź najdroższą z kolekcji i najrzadszą.

Mirnin - Dale ma ultrasono z odsysaczem o bdb przetworniku/generatorze. Zdaje się, że podgrewaną.
Już to sprawdzaliśmy z Markiem na Led Zeppelin i płyty uszkodzonej fizycznie nie jest w stanie naprawić, ale się poświęciliśmy by to stwierdzić.
Humming ver I według MaćkaT (pierwszy i najdłuzysz posiadać Huminga na forum) różnice są znikome w obu wersjach. co do generatora brak danych konkretnych, zatem "podobno" jest całkowicie na miejscu.
Wydaje mi się, że pod postulowane przez Ciebie zastosowanie Humming będzie całkiem OK.
Maciek z tego co pamiętam zasugerował, że wziąłby drugą I-kę na zapas, a tę nową to niekoniecznie.
-
kurde kusi mnie ta myjka ....
poczekam może na jakąś promocje i moze się skusze
poczekam może na jakąś promocje i moze się skusze
- dale
Tak, ale wersja na 6 l. - w innej butelce.daru0105 pisze: ↑07 sty 2025, 11:25Od vinylspot?
Ale płyn uniwersalny też działa i nie niszczy płyt - w wątku o myjkach był polecany.
- daru0105
Uniwersalny czyli forumowy?dale pisze: ↑09 sty 2025, 09:26Tak, ale wersja na 6 l. - w innej butelce.daru0105 pisze: ↑07 sty 2025, 11:25Od vinylspot?
Ale płyn uniwersalny też działa i nie niszczy płyt - w wątku o myjkach był polecany.
Jeżeli tak to używałem też, ale wolę od vinylspota.
Przynajmniej nie śmierdzi po podgrzaniu, pięknie ścieka. Wysych kilka razy szybciej
- dale
Nie, uniwersalny do myjek ultradźwiękowych, płyn forumowy umieszczam w kategorii płynów do płukania, jego właściwości myjące oceniam na relatywnie niskie.