Jak czyścić płyty winylowe?

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Darek pisze:Wojtku co z tego ze marka Reloop to wcale nie oznacza ze jest to dobre
A czy ja napisałem, że w związku z tym jest to super? :) Nadinterpretacja.
Darek pisze:a nawet jesli jest dobre to prakycznie sporo przeplacasz kupujac to czyli placisz za nazwe
Paranoja. To akurat tani produkt jest. Lepiej sprawdź, zamiast zgadywać.
Darek pisze:delikatna szmatka (drobna gabka)
Szmatka, a gąbka to jednak dwie różne rzeczy.
Darek pisze:Zdaje to egzamin bez kupowania drogich produktow. Wiele igiel tak czyscilem gdy przynioslem do domu gram ktory stal niewiadomo ile Golym okiem bylo widac efekty
Jasne. Równie dobrze można coś innego sensownego namoczyć miksturą (np. pędzelek o odpowiednim włosiu) i też coś z tego wyjdzie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Darek

Post autor: Darek »

Wojtek pisze:Paranoja. To akurat tani produkt jest. Lepiej sprawdź, zamiast zgadywać.
Jak myslisz czy sprawdzilem link zanim napisalem? Ciekawe co tansze ;)
Wojtek pisze:Szmatka, a gąbka to jednak dwie różne rzeczy.
efekt identyczny
Wojtek pisze:Jasne. Równie dobrze można coś innego sensownego namoczyć miksturą (np. pędzelek o odpowiednim włosiu) i też coś z tego wyjdzie.
cos :D fajnie powiedziane. Myslisz ze ta szczoteczka przyniesie lepszy efekt od pedzelka?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Darek pisze:Jak myslisz czy sprawdzilem link zanim napisalem? Ciekawe co tansze ;)
Różnica: 5 złotych. Można brać to co tańsze, bo to ten sam produkt, normalna sprawa.
Darek pisze:cos :D fajnie powiedziane.
Bo taka prawda.
Darek pisze:Myslisz ze ta szczoteczka przyniesie lepszy efekt od pedzelka?
Nie, ale jeśli nie mamy tego typu środków to jaki problem w stosowaniu tego co przychodzi razem z płynem?

Z igły widły, dosłownie :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
grummer

Re: Jak czyścić płyty winylowe?

Post autor: grummer »

Więc niedługo będę mieć już komplet tych wszystkich specyfików. Dzisiaj jeszcze idę porozglądać się za tą szczoteczką z koziego włosia. Teraz pytanie, czy zwyczajna ściereczka welurowa bądź z mikrofibry wystarczy, żeby te płyty wytrzeć z płynu, czy lepiej je zostawić samym sobie, aż wyschną?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Po co wycierać? Niech sobie wyschną.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
grummer

Wojtek pisze:Po co wycierać? Niech sobie wyschną.
Tylko, że schnięcie jednej strony potrwa do 30 min. Nie mam myjki i będę wszystko robić na talerzu gramofonu. Mam do wymycia ok. 30 płyt. Czy dodatkowo mikrofibra przy wycieraniu nie zbierze jakichś pozostałości po całym syfie?
Awatar użytkownika
d-t-x

Post autor: d-t-x »

Ja tam kładę ręczniki papierowe i pozwalam się wchłonąć wodzie.
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Ja sobie zrobiłem ssawkę do odkurzacza ze zbiorniczkiem na odessany płyn. Koszt kilkunastu złotych, a efekt jak po profesjonalnej myjce.
Awatar użytkownika
grummer

zbyszek1982 pisze:Ja sobie zrobiłem ssawkę do odkurzacza ze zbiorniczkiem na odessany płyn. Koszt kilkunastu złotych, a efekt jak po profesjonalnej myjce.
Zbyszku, posiadasz jakieś zdjęcia? Sam o tym myślałem szczerze mówiąc, ale silnik gramofonu raczej jest za słaby na odkurzacz i będzie się zatrzymywał. Wolałbym nie spalić, a ręcznie się też nie da.
Awatar użytkownika
zoombie

Post autor: zoombie »

grummer, moim zdaniem trzeba zebrać nadmiar wody przy takim czyszczeniu, mikrofibra jest OK. A czas schnięcia to nieco więcej niż 30 min, zależy oczywiście od wilgotności i temperatury w pomieszczeniu, u mnie bezpieczny czas to koło 2-3 godziny, zresztą szybko zauważysz, jak włożysz mokrą płytę (choćby na dolnej krawędzi) do przezroczystej koszulki ;)
Awatar użytkownika
grummer

zoombie pisze:grummer, moim zdaniem trzeba zebrać nadmiar wody przy takim czyszczeniu, mikrofibra jest OK. A czas schnięcia to nieco więcej niż 30 min, zależy oczywiście od wilgotności i temperatury w pomieszczeniu, u mnie bezpieczny czas to koło 2-3 godziny, zresztą szybko zauważysz, jak włożysz mokrą płytę (choćby na dolnej krawędzi) do przezroczystej koszulki ;)
Wydaje mi się to troszkę żmudne, nawet przy tak niewielkiej ilości jak 30 płyt. Co dopiero przy 100, czy 1000. Przy schnięciu może się przylepić kurz, który lata w powietrzu. Wiem, że mirasol dopóty ma właściwości antystatyczne, dopóki nie wyschnie.
Awatar użytkownika
zoombie

Post autor: zoombie »

No jest to trochę żmudne i czasochłonne, ale i tak nie mam więcej stojaków niż na ok. 40 płyt, wiec tyle mogę co najwyżej wymyć za jednym zamachem. A niestety na myjki automatyczne z odsysaniem nie bardzo mogę sobie pozwolić, natomiast o własnej konstrukcji odsysacza można pomyśleć, zwłaszcza jak już ktoś pochwali się szczegółami swojego patentu :mrgreen:

Aha, nie zauważyłem przylepiania się kurzu latającego w powietrzu ;)
Awatar użytkownika
grummer

zoombie pisze:No jest to trochę żmudne i czasochłonne, ale i tak nie mam więcej stojaków niż na ok. 40 płyt, wiec tyle mogę co najwyżej wymyć za jednym zamachem. A niestety na myjki automatyczne z odsysaniem nie bardzo mogę sobie pozwolić, natomiast o własnej konstrukcji odsysacza można pomyśleć, zwłaszcza jak już ktoś pochwali się szczegółami swojego patentu :mrgreen:

Aha, nie zauważyłem przylepiania się kurzu latającego w powietrzu ;)
No ok, a co w przypadku polskich marnych labeli puszczających farbę? Na każde 40 płyt masz jakieś krążki zabezpieczające?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

grummer pisze:Wiem, że mirasol dopóty ma właściwości antystatyczne, dopóki nie wyschnie.
Hę? Jak zmywasz naczynia to one też nie są w stanie wyschnąć? Współczuję ;)
Wsparcie finansowe forum
eenneell

Post autor: eenneell »

Zawsze można płytę "odwirować" :)
ODPOWIEDZ