Hejka.
Na allegro lokalnie znalazłem jak to pisze sprzedający: The Dark side of the moon EOP-80778 Odeon 1973 r. tzw. późniejsze pierwsze wydanie, czy jak kto woli "drugie". Pooglądałem zdjęcia produktu i przed kompa przyniosłem posiadane przeze mnie wydania.
Kierowałem się informacjami z pinkfloydarchives, gdzie różnica pomiędzy 1 a 2 wydaniem to napis na labelu płyty:
1 wydanie EOP-80778: Mfd. by Toshiba Musical Industries, Ltd. in Japan.
2 wydanie EOP-80778: Mfd. by Toshiba-EMI Ltd. in Japan.
Sporo czasu śledzę oferty japońskiego rynku i wydania 2, z napisem na labelu jeszcze nie widziałem.
Szukając na discogs znalazłem: Toshiba Musical Industries zmieniło nazwę firmy na Toshiba-EMI, dolny tekst na etykiecie, zaczyna się od godziny 10:00, nadal brzmi: „Mfd. by Toshiba Musical Industries Ltd. in Japan”. Nigdy nie zmienili tej części etykiety.
Różnice w obi pomiędzy wersjami:
1 wydanie: Cena 2000 yenów drukowana na zewnątrz i wewnątrz
2 wydanie: Cena 2200 yenów drukowana, naklejka biała, naklejka złota
Różnice w okładce
1 wydanie: Cena 2000 yenów pod logo Emi/Harvest/Odeon
2 wydanie: Cena 2200 yenów pod logo Emi/Harvest/Odeon (druk lub naklejki)
U siebie znalazłem, że też mam pomieszane te obi, gdyż okładkę mam za 2000 yenów a obi za 2200 yenów. Podobnie jak Darek w poście #230
viewtopic.php?p=436036#p436036
Czy występowały różnice w labelach płyt? Ktoś coś wie? Czy tylko szukać po matrycach?
We wcześniejszych postach, nawet Darek miał EMS-80320 i tam wyszło, że tego wydania są 2 wersje, a w rzeczywiści 3, gdyż logo na labelu może być: An EMI Recording, A Harvest Recording, An EMI Recording z znacznikiem.