Dual 701 - problem

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
Awatar użytkownika
taurus

Dual 701 - problem

Post autor: taurus »

Masz rację ona drgając tłumi drgania, tyle, że drgając z odpowiednią częstotliwością, jeśli ta częstotliwość będzie odbiegała od tego co założyli konstruktorzy, to z tłumika drgań może stać się generatorem drgań. Ty odwracając ciężarek przeciwwagi zmieniłeś warunki pracy sprężyny, istnieje prawdopodobieństwo, że częstotliwość rezonansowa układu sprężyna - ciężarek się nie zmieniła ale jest ono raczej niewielkie.

pozdrawiam
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Kontakt:

Re: Dual 701 - problem

Post autor: Robert007Lenert »

Tomek, ciagle glowkuje.... moze wpadne na jakis pomysl, a jak nie to... :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual 701 - problem

Post autor: Wojtek »

Taurus, tak jak pisałem wcześniej, prawdopodobnie w tej części z 704 jest u Ciebie dobrze, tylko ze swojej natury szukasz w tej przeciwwadze dziury w całym, bo myślisz, że powinno być inaczej.

Gdybym jeszcze miał swojego 721 to bym Tobie powiedział jak się sprawy mają, ale już nie mam więc nie mogę :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
taurus

Coś mi tu jednak nie pasuje. W przeciwwadze duala 701 ciężarek dało się ustawić tak aby wisiał w powietrzu na sprężynie. Czy ktoś kto ma 704/721 może potwierdzić, że tu ciężarek ma spoczywać ciężarem na dolnej części obudowy - czerwona strzałka na zdjęciu, a może ma się podpierać na tej aluminiowej elce ?
IMG_9816.JPG
Awatar użytkownika
taurus

Dual 701 - problem

Na tym filmiku...

...od 42 sekundy widać jak powinien wyglądać prawidłowo zamocowany ciężarek przeciwwagi 704/721, powinien być idealnie w centrum i nie dotykać żadnego elementu osłony, a u mnie jest jak na zdjęciu powyżej i nie umiem/nie da się tego wyregulować :(

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual 701 - problem

taurus pisze:powinien być idealnie w centrum i nie dotykać żadnego elementu osłony
Jak na moje oko to ten z klipu dotyka osłonę od góry.

Zresztą, na końcu ciężarka wystaje coś, tak jakby spod niego, a tego elementu u Ciebie nie widać.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
taurus

Dual 701 - problem

Chodzi Ci o tę aluminiową osłonkę na końcu ? U mnie jest zdjęta, bo z założoną ciężko regulować śrubą naciąg sprężyny. Tu jest dokładna budowa tej przeciwwagi http://img524.imageshack.us/img524/8502 ... nator2.jpg i żadnego elementu mi nie brakuje. Ciężarek przeciwwagi nie może w żadnym miejscu dotykać czegokolwiek bo będą nici z tłumienia. Wiem jak ma być, wiem jak to działa, nie wiem jak doprowadzić do tego stanu moją przeciwwagę.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
valv
Gramofon: Dual 604

Post autor: valv »

taurus pisze:Masz rację ona drgając tłumi drgania, tyle, że drgając z odpowiednią częstotliwością, jeśli ta częstotliwość będzie odbiegała od tego co założyli konstruktorzy, to z tłumika drgań może stać się generatorem drgań. Ty odwracając ciężarek przeciwwagi zmieniłeś warunki pracy sprężyny, istnieje prawdopodobieństwo, że częstotliwość rezonansowa układu sprężyna - ciężarek się nie zmieniła ale jest ono raczej niewielkie
Wszystko sie zgadza. Wobec tego nie powinno sie,ba nie mozna podginac/rozginac sprezynujacej blaszki poniewaz zmieni sie jej sprezystosc a co za tym idzie, zmieni sie czestotliwosc drgan tlumienia,nieprawdaz?
Dlatego dodana jest mozliwosc regulacj ta malutka srubka,ktora powoduje, ze ciezarek wisi bardziej lub mniej rownolegle do osi ramienia, dotykajac badz nie obudowy...
Wiec nie mogac poradzic sobie z tym samym problemem uznalem, ze lepiej bedzie, gdy zamocuje ciezarek w ten sposob,bo tak przynajmniej pracuje...
Dual 604 + Audio Technica AT-120 E, Philips 400, Stanton 500
Luxman L-510, Luxman T-404L, Philips CD-820, NAD C658
Wharfedale Diamond 10.7, Dual CL 710, IMF CM2, B&W 705 S2
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual 701 - problem

taurus pisze:Chodzi Ci o tę aluminiową osłonkę na końcu? U mnie jest zdjęta, bo z założoną ciężko regulować śrubą naciąg sprężyny.
Tak, o nią. Teraz rozumiem.
Z tego co się orientuję to ten ciężarek powinien opierać się na tej osłonce.

Bez tego... można sobie dalej szukać dziury w całym.
taurus pisze:a może ma się podpierać na tej aluminiowej elce ?
Dopiero teraz wiem co miałeś wtedy na myśli przez aluminiową "elkę" :)
taurus pisze:Wiem jak ma być, wiem jak to działa, nie wiem jak doprowadzić do tego stanu moją przeciwwagę.
Gdyby tak było to byśmy nie mieli o czym pisać :)
valv pisze:Wobec tego nie powinno sie,ba nie mozna podginac/rozginac sprezynujacej blaszki poniewaz zmieni sie jej sprezystosc a co za tym idzie, zmieni sie czestotliwosc drgan tlumienia,nieprawdaz?
Prawda.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
taurus

Dual 701 - problem

Wojtek pisze:
Z tego co się orientuję to ten ciężarek powinien opierać się na tej osłonce.
Tego pewny nie jestem, opierając o coś ciężarek drgania na sprężynie nie powstaną w ogóle. Na załączonym filmiku widać, że ciężarek nie ma kontaktu z elką.
Na tym zdjęciu widać, że ciężarek wisi idealnie w środku:
http://img860.imageshack.us/img860/5537/p3317814.jpg

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual 701 - problem

taurus pisze:Na załączonym filmiku widać, że ciężarek nie ma kontaktu z elką.
Ty to widzisz przy perspektywie z góry? Wątpię.
Widzenie i wiedza o czymś to nie to samo.
taurus pisze:Na tym zdjęciu widać, że ciężarek wisi idealnie w środku:
Dopiero tutaj widać, że nie ma kontaktu, bo ciężarek i osłonka są oddzielone plastikiem.

Cóż, co tu radzić... przeciwwaga od 704 do zwrotu i szukamy kolejnej? :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Kontakt:

Dual 701 - problem

Post autor: Robert007Lenert »

taurus pisze:Na tym zdjęciu widać, że ciężarek wisi idealnie w środku:
http://img860.imageshack.us/img860/5537/p3317814.jpg
Albo opiera sie na tej malej centralnej srubce. Tego z fotografii nie ustalisz. Moze byc tak i tak.
Awatar użytkownika
taurus

Dual 701 - problem

valv pisze:Wszystko sie zgadza. Wobec tego nie powinno sie,ba nie mozna podginac/rozginac sprezynujacej blaszki poniewaz zmieni sie jej sprezystosc a co za tym idzie, zmieni sie czestotliwosc drgan tlumienia,nieprawdaz?
Dual w dokumentacji okresla częstotliwość rezonansową przeciwwagi na 7,5Hz i każde dokręcenie sprężyny, odgięcie jej, regulacje, starzenie i wypracowanie materiału z którego jest zrobiona sprężyna ma wpływ na tę częstotliwość. Ale myślę, że to nie apteka i niewielkie odstępstwa od tej częstotliwości nie mają żadnego wpływu. Więc przywracania sprężynie naturalnego kształtu przez podginanie moim zdaniem jest dopuszczalne ale odwrotne obciążenie bez stosownych pomiarów sprężyny już nie. Z drugiej strony wiele osób na niemieckich forach związanych z dualem jest zdania, że antyrezonans w gramofonach duala został wymyślony przez marketingowców, a nie przez konstruktorów i że antyrezonans w takim samym stopniu szkodzi co i pomaga (jedno naprawia inne psuje). Prawda leży pewnie po środku, jakbym miał sprawną przeciwwagę to na pewno bym zrobił ślepy test i sprawdził czy aby na pewno słychać różnicę. A może ktoś kto ma duala z antyrezonansem pokusi się o taki test i zda relację ze swoich odczuć ? Fajnie by było gdyby ktoś z posiadaczy duala 704/721 ze sprawną przeciwwagą wrzucił dokładne zdjęcie jak to ma naprawdę wyglądać, rozwiało by to wszelkie wątpliwości.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual 701 - problem

taurus pisze:Ale myślę, że to nie apteka i niewielkie odstępstwa od tej częstotliwości nie mają żadnego wpływu.
Dobre sobie. Z jednej strony chorobliwa dokładność, a tutaj "to ujdzie w tłoku" :) Śmiesznie po prostu.
taurus pisze:Z drugiej strony wiele osób na niemieckich forach związanych z dualem jest zdania, że antyrezonans w gramofonach duala został wymyślony przez marketingowców, a nie przez konstruktorów i że antyrezonans w takim samym stopniu szkodzi co i pomaga (jedno naprawia inne psuje).
Znam tą teorię i nie zgadzam się z nią. Z pewnością stoi za tym zamysł inżynierski, a więc nie jest to "takie sobie coś co świeci i ładnie wygląda".
Osobną rzeczą jest kwestia czy anty-rezonująca przeciwwaga jest w ogóle (i na ile) skuteczna i dla jakich wkładek (a to ważna rzecz).

Z tego względu jeden obóz Dualowców jest za zachowaniem oryginalnego stanu, a inni usztywniają przeciwwagę (ale są w mniejszości).
taurus pisze:Fajnie by było gdyby ktoś z posiadaczy duala 704/721 ze sprawną przeciwwagą wrzucił dokładne zdjęcie jak to ma naprawdę wyglądać, rozwiało by to wszelkie wątpliwości.
Najwyżej zaspamuj im skrzynkę PW. Nie wszyscy zaglądają tutaj czynnie.
Jaskier chyba ma 721.
Wsparcie finansowe forum
eenneell

Dual 701 - problem

Post autor: eenneell »

taurus pisze:Z drugiej strony wiele osób na niemieckich forach związanych z dualem jest zdania, że antyrezonans w gramofonach duala został wymyślony przez marketingowców, a nie przez konstruktorów
To faktycznie wygląda na"szwabski pic", czyli przerost formy... :mrgreen:
Jak by było inaczej to patent byłby powszechne stosowany, zamiast gumki tłumiącej drgania... :(
ODPOWIEDZ