Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Re: Polityka

Post autor: Szelak »

Faktycznie brzydzę się komunistami i komuną, i niestety dopatruję się podobnej, gospodarczej szajki w Brukseli, która jest swego rodzaju zakamuflowaną komuną ale ubraną w szaty praworządności, która bardziej widzi interesy innych, ale nie Polski.
Awatar użytkownika
Szelak

Arkadyo pisze:
07 cze 2023, 14:12
MaciejT pisze:
07 cze 2023, 12:18
Arkadyo pisze:
07 cze 2023, 11:30
IPN dzięki gargantuicznej kwerendzie akt odtworzył brakujące dokumenty - niestety poza jednym - lojalką wobec ubecji podpisaną przez bolka prawdziwym nazwiskiem.
O ile dobrze pamiętam, Wałęsa wypożyczał z UOP mikrofilmy. Oryginalne teczki znajdowały się bezpiecznie schowane u Kiszczaka. Po jego śmierci wdowa chciała teczki sprzedać, w końcu przekazała do IPN i tam się znajdują. Sprawa była głośna i w mediach było o tym sporo, łącznie ze skanami oryginalnych dokumentów. Nie brakuje również własnoręcznie podpisanego zobowiązania do współpracy z SB, z mienienia i nazwiska. Bodaj w 2017 roku, po roku pracy, eksperi Instytutu im. Jana Sehna w Krakowie jednoznacznie orzekli, że pismo z teczki TW Bolek jest tożsamym z pismem Lecha Wałęsy, co ostatecznie rozstrzyga wątpliwości. Jak by ktoś bardzo chciał to mogę poszukać skanu okładki i zobowiązania, kiedyś było tego w sieci sporo.
Być może pamięć mnie zawodzi bo to stary temat. Do tego oprócz ksiązki mniej więcej w tym sam czasie jak ona wyszła, oglądałem film emitowany na antenie tvp poświęcony tej sprawie i prowadzony przez autorów ksiązki - dzisiaj z perspektywy upływu czasu dopuszczam, ze to co widziałem w filmie przypisuje książce i vice versa... Dla tych co nie lubia tvp napomknę, że wtedy tvp było "niezależne" a władze sprawowała platforma. Materiał przygotował IPN który korzystał z przychylności Prezydenta.
W każdym razie jak komus nie chce się czytać to polecam ten film choć tytułu za żadne skarby świata sobie nie przypomnę.
Opus magnum oskarżenia Wałęsy były zeznania Gwiazdy - kilka kluczowych ustaleń dotyczących strajku przeprowadził on z Lechem w 4 oczy i później ubecja przedstawiła zeznania bolka na te okoliczności gdzie Gwiazda był cytowany słowo w słowo - o podsłuchac nie mogło byc mowy bo na teren zakładu nikogo obcego nie wpuszczano.
Najbardziej z całego filmu utkwiły mi w pamięci "wyznania" ubeka który zmusił Wałęsę do współpracy i chyba był potem jego prowadzącym.
Do dzisiaj mam przed oczami jak to bydle z szyderczym usmiechem opowiada jak Wałęsa całował krzyzyk i przysiegał współpracować...
Co najmniej jakby to Lechu był główną gnidą tego spektaklu.
Do dzisiaj nie wiem co mam o tym myśleć. Rozumiem, że faceta który ma w domu żone i troje małych dzieci nie jest trudno złamac w systemie w którym są bez najmniejszych szans i byłbym skłonny byc bardzo wyrozumiałym - myslę, że nawet Ci którzy bezposrednio oberwali z czasem byliby w stanie, może nie wybaczyć ale chociaż zrozumieć gdyby nie późniejsza pycha, buta i zakłamanie tego bęcwała.
Pamietam jego konfrontacje z Jaruzelem w telewizji - jak siedział i sie pysznił. Wtedy nie bardzo wiedziałem co mysleć o tym, że nawet taka kreatura jak Jaruzel patrzy w jego kierunku z obrzydzeniem...
Zobowiązanie tego co ma więcej medali niż Breżniew
Załączniki
55F545E1-51DD-442A-A653-0AAB38C49E57.jpeg
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

A ja widzę w pisie
Szelak pisze:
07 cze 2023, 14:17
zakamuflowaną komun[ę] ale ubraną w szaty
bogoojczyźnianych frazesów, a wszystko to okraszone niekompetencją, nieudolnością, głupotą i ciemnymi interesami
Że pozwolę sobie zacytować niejakiego Dworczyka...
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
Szelak

kinky pisze:
07 cze 2023, 14:23
A ja widzę w pisie
Szelak pisze:
07 cze 2023, 14:17
zakamuflowaną komun[ę] ale ubraną w szaty
bogoojczyźnianych frazesów, a wszystko to okraszone niekompetencją, nieudolnością, głupotą i ciemnymi interesami
Że pozwolę sobie zacytować niejakiego Dworczyka...
Nie bądź taki mądry i zobacz sobie jak elity brukselskie współpracowały z Rosją nie patrząc przezornie do czego to może doprowadzić.
Liczyła się tylko kasa.
Awatar użytkownika
kinky

Szelak pisze:
07 cze 2023, 14:34
współpracowały z Rosją
Jasiński.jpg

Nowy szef Orlenu Wojciech Jasiński zwiększa import ropy z Rosji, zrywając z polityką swojego poprzednika.
Pod koniec 2015 r. polskie rafinerie zaczęły kupować ropę naftową z Arabii Saudyjskiej i Kurdystanu. Ówczesny szef Orlenu Jacek Krawiec nie krył, że rozważa długoterminowy kontrakt z koncernem Saudi Aramco.
Został jednak odwołany w połowie grudnia przez kontrolowaną przez rząd PiS radę nadzorczą. Jako nowego szefa Orlenu wskazano – bez konkursu – polityka PiS Wojciecha Jasińskiego.
Nowy szef koncernu opowiedział się za ropą z Rosji. Rosnieft i Orlen podpisały aneks przedłużający na trzy lata, od lutego 2016, umowę na dostawy ropy naftowej do rafinerii w Płocku.
Orlen twierdzi, że nie rezygnuje z ropy saudyjskiej, jednak po podpisaniu tych dwóch kontraktów będzie kupować od rosyjskich państwowych kompanii dwie trzecie surowca zużywanego w rafinerii w Płocku.

https://www.tvp.info/23453431/orlen-sta ... pe-z-rosji

Nie ma za co... ;)
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

MaciejT pisze:
07 cze 2023, 12:29
bms01pl pisze:
07 cze 2023, 12:04
co do ubeckich katowni i więzień - wrzuć jakiś tytuł gdzie można o tym poczytać. serio mówię.
Proszę:
Perlińska, A. & Sidorkiewicz, K. (1996). Więzienie na Wałach Jagiellońskich w Bydgoszczy: Szkice z lat 1939–1956. Bydgoszcz: Wojewódzki Komitet Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa w Bydgoszczy, Okręgowa Komisja Badania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu – Instytut Pamięci Narodowej w Bydgoszczy.
Pietrzyk, M. (2014). Więzienie w Inowrocławiu w latach 1945–1956. Bydgoszcz--Gdańsk: Instytut Pamięci Narodowej – Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu.
Waldemar Kowalski, Bohaterowie z dołów śmierci, PWN, Warszawa 2016.
Ryszard Walicki, Tortury w Polsce 1945–1955 i współcześnie, Książka i Prasa, Warszawa 2013.
Tadeusz M. Płużański, Bestie, 3S Media, Warszawa 2011.
Tadeusz M. Płużański, Zbrodnie bez kary, Biblioteka Naszej Polski, Warszawa 2012.
Łabuszewski, T. red. (2012). Śladami zbrodni: Przewodnik po miejscach represji komunistycznych lat 1944–1956. Warszawa: Instytut Pamięci Narodowej – Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu
https://www.rp.pl/historia/art12459941- ... -wiezieniu
https://plus.poranny.pl/slady-stalinows ... r/11514248
https://naszahistoria.pl/ipn-to-byly-zb ... ar/9174614
https://www.nsz.com.pl/od-ladami-zbrodn ... -19441956/
Maciek, chodziło o tych, których do więzień/katowni wsadził donos Wałęsy...
kinky pisze:
07 cze 2023, 15:11
Nie ma za co... ;)
Maciek, miałeś nie być mądry ;-) poza tym towarzyszowi Jasińskiemu wolno ;-)
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

bms01pl pisze:
07 cze 2023, 16:27
poza tym towarzyszowi Jasińskiemu wolno ;-)
W końcu sąsiad :mrgreen:

W sumie odnoszę wrażenie, że nie wszyscy tu będą głosować przeciw tylko za.
Nie wydaje się Wam? 8-)

Mniej agresji chłopaki, bo się rzeźnia robi. Tak ogólnie.

Co z tą listą delatorki L.Wałesy
"ludziom którzy przez niego przeszli przez ubeckie katownie i spędzili swoje najlepsze lata w więzieniach".
Czekam, czekam.. :confusion-waiting: Skupcie się :roll:
(nie wierzę by Krzysztof Wyszkowski takiej nie miał ze sobą na pierwszym miejscu).
Awatar użytkownika
kinky

bms01pl pisze:
07 cze 2023, 16:27
miałeś nie być mądry
:roll: Przepraszam ;)
darkman pisze:
07 cze 2023, 17:10
W sumie odnoszę wrażenie, że nie wszyscy tu będą głosować przeciw tylko za.
Nie wydaje się Wam?
Za żeby przeciw :think: ;)
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Urna wyborcza zweryfikuje. ..tylko tak się zastanawiam ile pary pójdzie w gwizdek... Tyle lat po komunie i co rusz ktoś coś wyciąga z kapelusza ..ciekawe czy za 50lat też wyciągną jakieś haki że ktoś z SB wspolpracował🤔
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Peter007
Gramofon: Dual 721

Post autor: Peter007 »

Problemem jest chyba pamięć wybiórcza. Są ludzie którzy lubią przypominać dziadka z wehrmachtu ale nie lubią wspomnień kto wydał wyrok np na Pileckiego. Podobnie jest z Ukrainą. Wołyń jest teraz powszechnie wspominany (i słusznie, bo nie wolno o tym zapominać) ale już jest cisza o Katyniu, 17.09.1939, całej komunie i innych zbrodniach ruskich na polskim narodzie. Wygodnie jest podrzucać fakty pasujące do narracji pomijając całą resztę.
Awatar użytkownika
Bart_S

Peter007 pisze:
07 cze 2023, 18:21
pamięć wybiórcza
no bo mój komuch jest lepszy niż Twój... bo moja racja jest bardziej mojsza niż Twojsza...
ale najlepszy jest ten populizm... mieli debile dwie kadencje na załatwienie spraw z energetyką. dostali kupę kasy za zielone certyfikaty, którą należało przeznaczyć na inwestycje w sieci energetyczne i dywersyfikację źródeł energii, to nie, trzeba było przeżreć na socjal i rozkraść... a teraz klasyczne odwracanie kota ogonem - obrona miejsc pracy, skandaliczna zapowiedź nierespektowania wyroków sądów, nagonka na złe Niemcy i Czechy i stado klakierów dookoła...
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

amrowek pisze:
07 cze 2023, 18:10
.ciekawe czy za 50lat też wyciągną jakieś haki
Oj na pewno. Wtedy nie będzie już świadków, więc sprawa sporo prostsza. Teraz jeszcze można lub trzeba ich okazać. Za 50 zostaną już tylko publikacje i dokumenty w tej samej części autentyczne co i sfabrykowane. Również opracowania i dysertacje naukowe pisane z tego czy innego nadania, dla tej lub innej opcji przyczyny. Powody też będą wygodne lub potrzebne. Pokolenie nowych Czarnków określi własne zapotrzebowanie i wytyczy kierunki. Ktoś odnajdzie dokumenty z domu Kiszczaka ale te których nie ujawniono i oryginały dokumentów wcześniej spreparowanych, może pojawi się UFO lub Marsjanie. Któż to wie? I tak nie będzie wiadomo jak jest prawda, więc to sprawy drugorzędne w sumie.
bms01pl pisze:
07 cze 2023, 20:21
dwie kadencje na załatwienie
Ano mija 8 rok czasu na załatwienie tych wszystkich spraw wytknietych i wytykanych z uporem maniaka obecnej opozycji. Nie prościej było je załatwić przez ów stracony bezpowrotnie czas?
No wiem, nie byłoby się do czego ani o czym .. e-tam byłoby się chwalić swoją zajebistością. Też byłoby wrednie i pyszałkowato.
Swoją drogą robią kampanię wykonując ruchy skierowane do swojego twardego elektoratu, którego już nie trzeba ani pozyskiwać ani mamić, bo jest pewny i omamiony. :) To dobra prognoza, bo nie pozyskują w ów sposób nowego. Myślę, że to będzie jedna ze składowych porażki wyborczej.
Z drugiej strony oni już chyba nie chcą wygrać, (choć rządzić by chcieli) wolą by ktoś inny sprzątał bałagan, którego narobili i łatał dziury budżetowe.
Pieniążków z UE nie będzie to i nie ma o co rwać szat. Co prawda nadal kombinują jakby tu je dostać i zdefraudować, ale sztuka się nie uda.
Hajs będzie ale po wyborach i nie dla nich :lol: i tego się trzymajmy. Niezbyt kurczowo, bo nowi też udowodnili, że potrafią być pomysłowi. Tu jest jednak nadziej na konkretyzację mechanizmów prewencji i kontroli.
Latro
Gramofon: Technics SL1300

Post autor: Latro »

Peter007 pisze:
07 cze 2023, 18:21
. Problemem jest chyba pamięć wybiórcza. Są ludzie którzy lubią przypominać dziadka z wehrmachtu ale nie lubią wspomnień kto wydał wyrok np na Pileckiego. Podobnie jest z Ukrainą. Wołyń jest teraz powszechnie wspominany (i słusznie, bo nie wolno o tym zapominać) ale już jest cisza o Katyniu, 17.09.1939, całej komunie i innych zbrodniach ruskich na polskim narodzie. Wygodnie jest podrzucać fakty pasujące do narracji pomijając całą resztę.
bms01pl pisze:
07 cze 2023, 20:21
. no bo mój komuch jest lepszy niż Twój... bo moja racja jest bardziej mojsza niż Twojsza...
ale najlepszy jest ten populizm... mieli debile dwie kadencje na załatwienie spraw z energetyką. dostali kupę kasy za zielone certyfikaty, którą należało przeznaczyć na inwestycje w sieci energetyczne i dywersyfikację źródeł energii, to nie, trzeba było przeżreć na socjal i rozkraść... a teraz klasyczne odwracanie kota ogonem - obrona miejsc pracy, skandaliczna zapowiedź nierespektowania wyroków sądów, nagonka na złe Niemcy i Czechy i stado klakierów dookoła...
No i jak zwykle, zaczęło się teoretyzowanie, ocenianie i oczernianie. Wy to macie fantazję choć wyobraźni brak. Wiadomo najważniejsze jest ***** ***.

kinky mi tam jeszcze jakiś link "Afery" dał i się uśmiałem, ale nie no żarty na bok...zgroza :lol:
Muzyka, TV Republika i styka
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów :lol:
Awatar użytkownika
Peter007
Gramofon: Dual 721

Post autor: Peter007 »

Gdzie ja tu teoretyzuje? Gdzie oceniam? Gdzie oczerniam? Odpowiesz na któreś z tych pytań czy tradycyjnie przycichniesz żeby zaraz wyskoczyć znowu z innym tematem?
Nie specjalnie przeszkadza ci jak jest tu teoretyzowanie że jak Tusk dojdzie do władzy to dopiero będzie samo zło.
Ale ten zarzut o ocenianiu jest dobry :lol: Polityków przecież nie można oceniać, no chyba że to Tusk :lol:
Awatar użytkownika
Bart_S

Latro pisze:
07 cze 2023, 21:07
No i jak zwykle, zaczęło się teoretyzowanie, ocenianie i oczernianie. Wy to macie fantazję choć wyobraźni brak. Wiadomo najważniejsze jest ***** ***.
teoretyzowanie? jeśli ogarniasz internet na poziomie mojej córki będącej w podstawówce to znajdziesz fakty, nie tylko teorię... ocenianie? a kto tu od niedzieli non stop ocenia??? oczernianie? no tak, jak się nie ma gotowej riposty to trzeba jebnąć czymkolwiek... wrzuć jakiś obrazek z mailami od Dworczyka, miską ryżu, klękaniem u Rydzyka, okradaniem PCK - też się pośmiejemy... wyobraźnię zapewne masz nieograniczoną, z fantazją to już bym nie kozaczył, bo poza partyjny przekaz dnia nie wykraczasz... norma...
Zablokowany