Jak czyścić płyty winylowe?

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
eenneell

Re: Jak czyścić płyty winylowe?

Post autor: eenneell »

:D :D :D
Nareszcie TEORIA ZASTOSOWANA W PRAKTYCE :!: :!:
A tyle było "gadania" ;)
kielek

Post autor: kielek »

Nie wiem czy to subiektywne odczucie,ale po umyciu kilku płyt w forumowym roztworze mam wrażenie(a nawet pewność),że przybyło sporo basów :o Nie wiem ile w tym autosugestii,ale musiałem nieco "ściągnąć" niskich tonów na amplitunerze.
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

To chyba pierwsza tego typu obserwacja po umyciu płyty. Dotychczas zazwyczaj znikało "sporo trzasków" czasami "szum" , a teraz nareszcie coś przybyło :D
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Darek

Post autor: Darek »

kielek pisze:(a nawet pewność),że przybyło sporo basów Nie wiem ile w tym autosugestii,ale musiałem nieco "ściągnąć" niskich tonów na amplitunerze.
Zaczynasz wyciagac muzyke z plyty. Umyj jeszcze raz i znow powinienes zauwazyc pewne zmiany. Wyczysc jeszcze igle.
kielek

Igłę "szoruję" praktycznie raz dziennie takim " cudem" od wamata.Gdzieś czytałem,że dobrze jest "umoczyć" ją w "Magicznej gąbce Jana Niezbędnego",efekt podobny jak po zetknięciu z "Zero Dust" :shock: :shock:
Darek

Post autor: Darek »

kielek pisze:Igłę "szoruję" praktycznie raz dziennie
To musi byc zadowolona, codziennie mycie :D
Ale powaznie, umyj plyte jeszcze raz i niech dobrze wyschnie. Nigdy nie puszczaj plyty zaraz po myciu. Wydaje ci sie ze plyta juz jest sucha ale w rowkach moze byc wilgoc. Lepiej odczekac troszke dluzej. Mozesz tez przed puszczeniem plyty delikatnie przetrzec specjalna szczoteczka
kielek

Darek pisze:
kielek pisze:Igłę "szoruję" praktycznie raz dziennie
To musi byc zadowolona, codziennie mycie :D
Ale powaznie, umyj plyte jeszcze raz i niech dobrze wyschnie. Nigdy nie puszczaj plyty zaraz po myciu. Wydaje ci sie ze plyta juz jest sucha ale w rowkach moze byc wilgoc. Lepiej odczekac troszke dluzej. Mozesz tez przed puszczeniem plyty delikatnie przetrzec specjalna szczoteczka
No i tu są różne teorie(odnośnie tej szczoteczki),a mianowicie niektórzy twierdzą,że jest to dodatkowe wprowadzanie ładunku statycznego i kurzu na płytę, i że po myciu płyty "Broń Boże" niczym jej nie dotykać,tylko do koperty antystatycznej i na tym koniec.Sam nie raz przejadę płytę welurową szczoteczką(to nie jakaś firmówka,ale wygląda w miarę porządnie) i nie wiem czy to błąd,czy też nie?
Co do powtórnego mycia to spróbuję,bo kupiłem Knostii bez płynu(na własne życzenie) i jakoś forumowy płyn(używam zamiast fotonalu tetenal mirasol)mnie nie powala(w sensie efektu).Nie odczuwam większej poprawy w jakości dźwięku(trochę mi tych niskich przybywa jak sądzę),może minimalnie mniej pyknięć i trzasków.Wiem,że jak płyta jest w złym stanie to umycie jej nie zbawi i nie "naprawi",ale czytając wiele komentarzy na tym forum i nie tylko,to spodziewałem się ciut większej różnicy po ,niż przed myciem.Może niektórzy mieli faktycznie mocno brudne płyty i wtedy ten efekt jest namacalny przez nasze uszy :)
Awatar użytkownika
marek_c4
Kontakt:

Post autor: marek_c4 »

kielek pisze:Może niektórzy mieli faktycznie mocno brudne płyty i wtedy ten efekt jest namacalny przez nasze uszy
No ja do nich należałem ;)
W moim odczuciu różnica przed i po była porażająca (myjka Knosti + forumowa mikstura)
==========
Gramofon - Sony PS-515
CD - Onkyo DX-6900
Tuner - ITT-8065
Wzmacniacz - ITT-8045
Deck - ITT-8025
Kolumny - ITT-8093
http://www.winyl.net/download/file.php? ... &mode=view
==========
Pozdrawiam z Poznania
Marek
Awatar użytkownika
marek_c4
Kontakt:

Post autor: marek_c4 »

Pozwolę sobie wrócić jeszcze na chwilę do składników forumowej mikstury do mycia płytek.
Otóż za pierwszym razem udało mi się kupić w aptece wodę destylowaną (tak się to nazywało) w szklanej butelczynie w cenie 8zł za 1/2 litra.
Teraz poprosiłem o wodę destylowaną i otrzymałem "Woda do wstrzykiwań Baxter (patrz załączona fotka) - czy jest to to samo co woda destylowana, czy można to stosować bez obaw ?
Cena za 1/2 litra to 3zł
woda_001.jpg
==========
Gramofon - Sony PS-515
CD - Onkyo DX-6900
Tuner - ITT-8065
Wzmacniacz - ITT-8045
Deck - ITT-8025
Kolumny - ITT-8093
http://www.winyl.net/download/file.php? ... &mode=view
==========
Pozdrawiam z Poznania
Marek
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Zdecydowanie tak marek_c4 :) Woda do wstrzykiwań to najczystsza odmiana wody destylowanej.
Chyba znowu się coś zmieniło na rynku farmaceutycznym, bo jeszcze niedawno tego typu płynów nie chcieli sprzedawać w aptekach bez recepty.
Dla "zwykłych śmiertelników" proponowano jedynie ampułki 5ml.

Klasyfikacja czystości:
Woda do wstrzykiwań >= woda podwójnie destylowana > woda destylowana > woda demineralizowana

Przejdę się po swoich aptekach i zobaczę czy też uda mi się lokalnie nabyć taką większą butlę "Aqua pro iniectione" :)
Dzięki za info.

Od siebie natomiast także mam nowinę a propos składu mikstury forumowej.

Otóż w ramach ulepszenia mikstury można zamiast Fotonalu zastosować podobny środek, Mirasol.
Jest to także zmiękczacz, używany przede wszystkim do fotografii tradycyjnej, jednakże ma on ponoć dodatkowo działanie antystatyczne oraz jest on bardziej skoncentrowany (innymi słowy, potrzebujemy go mniej do mikstury, jakieś 2ml na 500ml płynu).

Mirasol ma zbliżoną cenę do Fotonalu. Sprzedawany jest w podobnych opakowaniach.
Produkowany jest przez firmę Tetenal (Fotonal to produkt firmy Foma).
Nazwa produktu: Tetenal Mirasol 2000

Osobiście nie robiłem jeszcze porównania Fotonal vs Mirasol.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
JacK

Przez jakiś czas pracowałem w laboratorium fotograficznym gdzie stałym dostawcą była firma Tetenal. Moje pierwsze mycia były właśnie mirasolem który zabrałem z pracy. Myłem płyty wodą destylowaną z ludwikiem, a potem za pomocą atomizera nanosiłem mirasol na szmatke i tym ostatecznie terałem po płytach. Gdy nabyłem knosti lałem mirasol zamiast fotonalu bo mi troche zostało. Działanie bardzo podobne i po myciu w myjce nie zauważyłem różnicy choć faktycznie mirasol ma działanie antystatyczne i do przecierania płyt szmatką (też firmy tetenal - opisałem gdzieś wcześniej) lepiej się nadawał bo płyta się mniej elektryzowała. Podkreślam mniej bo tylko umycie w myjce załatwia ten problem całkowicie.

Kilka dni temu "przebiłem" się przez temat mycia płyt na forum audiostereo. Tam to dopiero jest jazda, co bardziej nawiedzeni audiofile karzą myć każdą płytę z osobna, najlepiej wylewając miksture do ścieku po jednej umytej płycie. Jak już ją drugi raz użyć to koniecznie przefiltrować przez profesjonalny zestaw laboratoryjny ze szklanymi kolbami i sączkami. To tak dla nawiedzonych :) Jednak ichnia najpopularniejsza mikstura forumowa niczym nie odbiega ot tej naszej opisanej na tym forum.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
Micke

Post autor: Micke »

Wojtek pisze:Zdecydowanie tak marek_c4 :) Woda do wstrzykiwań to najczystsza odmiana wody destylowanej.
Chyba znowu się coś zmieniło na rynku farmaceutycznym, bo jeszcze niedawno tego typu płynów nie chcieli sprzedawać w aptekach bez recepty.
Dla "zwykłych śmiertelników" proponowano jedynie ampułki 5ml.

Klasyfikacja czystości:
Woda do wstrzykiwań >= woda podwójnie destylowana > woda destylowana > woda demineralizowana

Przejdę się po swoich aptekach i zobaczę czy też uda mi się lokalnie nabyć taką większą butlę "Aqua pro iniectione" :)
Dzięki za info.
Ja bym tylko chciał tutaj sprostować jedną rzecz. Mianowicie płyny których nie chcą sprzedawać, a które raczej miałeś na myśli to nie Woda do wstrzykiwań, a sól fizjologiczna :) (czyli H2O z minerałami w proporcjach naturalnych dla organizmu człowieka)
Woda do wstrzykiwań to tak naprawdę jest woda bodajże podwójnie destylowana i chemicznie oczyszczana (ale ręki uciąć nie dam), w każdym bądź razie jest to najczystsza znana światu odmiana H2O. Swoją drogą uważam że kupowanie zwykłej wody destylowanej raczej wystarczy...

Ale wracając do tematu to ja mam pytanie. Czy mikstura o której tutaj mowa może być używana w myjce czy lepiej rozrobić to w misce i "prać płyty ręcznie" ? Pytam się bo niedługo chcę umyć swoje płytki i też rozważam kupno myjki...
Ostatnio zmieniony 14 paź 2011, 18:00 przez Micke, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
JacK

Micke pisze:
Ale wracając do tematu to ja mam pytanie. Czy mikstura o której tutaj mowa może być używana w myjce czy lepiej rozrobić to w misce i "prać płyty ręcznie" ? Pytam się bo niedługo chcę umyć swoje płytki i też rozważam kupno myjki...
Chyba nie czytałeś tego wątku w całości gdzie wielokrotnie pisano o wyższości stosowania myjki nad każdą inną metodą mycia płyt.
Awatar użytkownika
Micke

Post autor: Micke »

JacK pisze:
Micke pisze:
Chyba nie czytałeś tego wątku w całości gdzie wielokrotnie pisano o wyższości stosowania myjki nad każdą inną metodą mycia płyt.
fakt nie przebrnąłem przez cały wątek... jedynie przez jakąś 1/4-tą Wiem o wyższości stosowania myjki ale nie pytałem "Czy warto kupić myjkę" tylko "czy lepiej ten płyn stosować w myjce czy w praniu ręcznym?" (Można też rozumieć jako: Jest bardziej skuteczny tu czy tu, albo Czy jest sens się bawić w taka miksturę w misce czy lepiej odrazu szarpnąć sie na myjkę, nawet jak ma się raptem 5 płyt) Narazie mam poprostu za małą kolekcję płyt żeby mi się opłacało kupno myjki stąd "rozważam kupno"
Awatar użytkownika
JacK

Powiem Ci tak... Za pomocą szmatki i miski oraz mikstury forumowej umyłem kilka płyt (bo wtedy nie miałem myjki). Byłem nawet zadowolony z efektu... potem kupiłem myjke i znowu umyłem te kilka płyt ze zdziwieniem stwierdzając że filtr jest brudny.
Możesz pójść w moje ślady...
ODPOWIEDZ