Problem z głośnością kanałów
- KasparHauser
- Gramofon: Nieinterere2000
Też miałem o tym napisać, ale...
No dobra, ja mam takie typy:
Wkładka
Problem z kablem (headshel/ramię/rca)
Zjechana płyta
Złe ustawienia
Testowałeś inne płyty, albo zamieniałeś kanały?
Ja np. miałem problem z okablowaniem i wymiana pomogła.
Możesz spróbować podpiąć gramofon do wejścia liniowego i sprawdzić jak tam się zachowuje. Oczywiście będzie słabo słychać, ale może coś wychwycisz.
No dobra, ja mam takie typy:
Wkładka
Problem z kablem (headshel/ramię/rca)
Zjechana płyta
Złe ustawienia
Testowałeś inne płyty, albo zamieniałeś kanały?
Ja np. miałem problem z okablowaniem i wymiana pomogła.
Możesz spróbować podpiąć gramofon do wejścia liniowego i sprawdzić jak tam się zachowuje. Oczywiście będzie słabo słychać, ale może coś wychwycisz.
- LuckyWookie
- Gramofon: Dual 721
Re: Problem z głośnością kanałów
Zmiana płyty nie pomoga, te same objawy,
wejście liniowe gra równo i ładnie (oczywiście jak na wejście liniowe)
Co utwierdza w przekonaniu że to pre gramofonowe we wzmacniaczu.
wejście liniowe gra równo i ładnie (oczywiście jak na wejście liniowe)
Co utwierdza w przekonaniu że to pre gramofonowe we wzmacniaczu.
-
Samo pre raczej nie jest uszkodzone.Masz dwa wejścia gramofonowe ale przedwzmacniacz jest przecież jeden.Dlatego ten "słaby" sygnał z wkładki musi iść poprzez przełącznik (selektor wejść) i tam pewnie jest problem
Można spróbować go psiknąć jakimś kontaktem obejrzeć miejsca lutowania do PCB... 

- chudy_b
Jeśli po zamianie kabli cały czas ten sam kanał gra ciszej, to oznacza to że z gramofonem jest wszystko OK.
- LuckyWookie
- Gramofon: Dual 721
Hej,
Przepraszam za dłuższy brak odzewu ale zaraz po przeczytaniu odpowiedzi na moje pytanie, pobiegłem i oddałem wzmacniacz szamanowi w celu odprawieniu egzorcyzmów.
chudy_b wygrał konkurs wiedzy, zdiagnozowano "sprzężenie zwrotne na lewym kanale" i jest to ponoć trudne do znalezienia... nie wnikam, nie dopytuję, nie oceniam. Cała operacja kosztowała mnie stówkę i pobieżne testy wykazały brak wcześniej wspominanego problemu więc jestem zadowolony.
także dziękuję wszystkim za pomoc w odnalezieniu źródła problemu.
Przepraszam za dłuższy brak odzewu ale zaraz po przeczytaniu odpowiedzi na moje pytanie, pobiegłem i oddałem wzmacniacz szamanowi w celu odprawieniu egzorcyzmów.
chudy_b wygrał konkurs wiedzy, zdiagnozowano "sprzężenie zwrotne na lewym kanale" i jest to ponoć trudne do znalezienia... nie wnikam, nie dopytuję, nie oceniam. Cała operacja kosztowała mnie stówkę i pobieżne testy wykazały brak wcześniej wspominanego problemu więc jestem zadowolony.
także dziękuję wszystkim za pomoc w odnalezieniu źródła problemu.
-
Czy sam problem z głośnością jednego kanału może być spowodowany:
- kablami w gramofonie (kable w ramieniu, jakość styków koszyczek-ramię)
- wkładką
?
- kablami w gramofonie (kable w ramieniu, jakość styków koszyczek-ramię)
- wkładką
?
- pan_winyl
- Gramofon: Elac Miracord 750MII
jak rozumiem problem występuje tylko w odsłuchu gramofonu?- kablami w gramofonie (kable w ramieniu, jakość styków koszyczek-ramię)
- wkładką
Może. Problemem może być uszkodzona wkładka- choć w tym wypadku było by zapewne gorzej niż tylko głośność kanału. Kable to też może być przyczyna. Zły styk lutu, przetarcie etc.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Samo ustawienie gramofonu/ramienia również może mieć na to wpływ.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wydaje mi sie, ze gdyby to byl zly styk - to raczej efektem bylyby trzaski / przerywanie. roznica w okablowaniu kanalow pewnie moglaby skutkowac tez jakimis roznicami, ale chyba nie takimi, zebym mogl dostrzec roznice
.
Wydaje mi sie, ze mam dobrze zbalansowane ramie. Gramofon to dual cs-621, nacisk ustawilem 1.5grama, anti-skating 1.5 . Jestem poczatkujacy - powiedzcie co potestowac, zakladajac, ze wzmacniacz i glosniki sa OK. Z tego co zauwazylem to gdy troche pogmeram przy koszyku/wkladce to czasami trace ten kanal (styk? wkladka), a jak przeczyszcze styki koszyk-ramie siprytusem to mam wrazenie, ze czasami problematyczny kanal wyrownuje sie z tym drugim.
Wiem, to moze byc wszsytko... . Po prostu zastanwiam sie, czy jest sens w ciemno kupowac jakas wkladke. Gramofon kupilem z opisem "wkladka do wymiany" i faktycznie byl "niemy". Przeczyscilem styki, kupilem zamiennik igly od thakkera (ten zielony - patrz zalaczniki, pomaranczowa/brazowa igla jest stara). Wkladka jest zdaje mi sie oryginalna i taka tez zostawilem, bo dziala.
UPDATE: jednak opis mowil, ze tylko igla do wymiany.

Wydaje mi sie, ze mam dobrze zbalansowane ramie. Gramofon to dual cs-621, nacisk ustawilem 1.5grama, anti-skating 1.5 . Jestem poczatkujacy - powiedzcie co potestowac, zakladajac, ze wzmacniacz i glosniki sa OK. Z tego co zauwazylem to gdy troche pogmeram przy koszyku/wkladce to czasami trace ten kanal (styk? wkladka), a jak przeczyszcze styki koszyk-ramie siprytusem to mam wrazenie, ze czasami problematyczny kanal wyrownuje sie z tym drugim.
Wiem, to moze byc wszsytko... . Po prostu zastanwiam sie, czy jest sens w ciemno kupowac jakas wkladke. Gramofon kupilem z opisem "wkladka do wymiany" i faktycznie byl "niemy". Przeczyscilem styki, kupilem zamiennik igly od thakkera (ten zielony - patrz zalaczniki, pomaranczowa/brazowa igla jest stara). Wkladka jest zdaje mi sie oryginalna i taka tez zostawilem, bo dziala.
UPDATE: jednak opis mowil, ze tylko igla do wymiany.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To opowiedz nam jak je zbalansowałeś

Skoro przeczyszczenie styków daje jakiś efekt to może jednak?
Możesz też zamienić kanały stronami po stronie wejścia wzmacniacza i zobaczyć czy problemowy kanał zamieni się z tym nieproblemowym.
Analogiczną operację można wykonać po stronie przewodów wkładki.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- gramofon "złożony do kupy", brak płyty winylowejTo opowiedz nam jak je zbalansowałeś
- nacisk i anti skating ustawione na 0
- zdjęta przeciwwaga
- założony koszyk z wkładką, igła, osłona igły opuszczona, żeby chronic igłę
- wkładamy ramię przeciwwagi do głównego ramienia tak, żeby była możliwość regulacji w obie strony (w sensie - wsunięcia, wysunięcia ramienia z...ramienia). Sama przeciwwaga ustawiona na połowę swojego zakresu.
- przesuwam ramię nad talerz na którym obraca się normalnie płyta (powiedzmy okolice pierwszej/drugiej ścieżki ~4 minutowej)
- rozpoczynamy zabawę z poziomowaniem ramienia, kręcimy przeciwwagą, tak aby ramię nie opadało i nie odbijało do góry. Jeśli jest to niemożliwe - trzeba wsunąć/wysunąc trochę ramię przeciwwagi, zakręcić śrubę mocującą i ponownie próbować ustawić przeciwwagę.
- ustawić nacisk wg wytycznych producenta wkładki/igły. Ja nie miałem takich instrukcji więc wybrałem 1.25
- ustawić anti skating o wartości identycznej z naciskiem
@Wojtek, tak mniej więcej to wyglądało. Po przesłuchaniu 1-2 płyt zauważyłem, że ramię pod koniec płyty zaczęło zjeżdzać - zmieniłem nacisk/anti skating na 1.5 i tak działa do teraz.
Mój Dual nie ma regulowanych nózek (stół też nie...) - więc pominąłem poziomowanie (poziomica) samego gramofonu / stoliczka. Jak bardzo zwaliłem sprawę?
W załączniku foty ustawienia ramienia/przeciwwagi.
Może pokryłbym styki dodatkową warstwą cyny, żeby lepiej koszyczek się dociskał?Skoro przeczyszczenie styków daje jakiś efekt to może jednak?
Pobawię się z tym, choć mam wrażenie, że sprawdzałem już wszystko poza zamianą kabli w samej wkładce.Możesz też zamienić kanały stronami po stronie wejścia wzmacniacza i zobaczyć czy problemowy kanał zamieni się z tym nieproblemowym.
Analogiczną operację można wykonać po stronie przewodów wkładki.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Bardzo. Od tego należy zacząć

Mam nadzieję że odłączasz gramofon od prądu i nie kładziesz płyty na talerz podczas balansowania

Przecież wiesz jaką masz wkładkę/igłę i nawet Thakker podaje 1.5g w swojej ofercie

No i super

Jak masz nacisk i AS ustawiony na 0 to czy ramię nad talerzem samo powraca do stopki albo oddala się od niej czy też wisi w miejscu?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Owszem.Mam nadzieję że odłączasz gramofon od prądu i nie kładziesz płyty na talerz podczas balansowania
Trudno mi powiedzieć, czy tak było wczesniej, bo kilka dni temu przedstawiłem stolik do innego pokoju. Wczoraj zrobiłem test i ramię delikatnie opadało. Dziś wypoziomowałem ramię ponownie, ale poprzedziłem to poziomowaniem stolika i gramofonu (była niezbędna korekta około 1-2 na tylnich nózkach). Następnie ustawiłem ramie tak, aby trzymało poziom nad talerzem. Odpowiadając na Twoje pytanie - nie wraca do bazowej pozycji, a zostaje tam gdzie puszczone.Jak masz nacisk i AS ustawiony na 0 to czy ramię nad talerzem samo powraca do stopki albo oddala się od niej czy też wisi w miejscu?
Zrobiłem też eksperymenty z kablami (*przed* ponownym ustawieniem ramienia):
- Zamiana kanałów na wejściu przedwzmacniacza: problem z głośnością nadal wystował
- zamiana kabli we wkładce - problem przestał być widoczny, albo nie występuje tak często (?!)
Zauważyłem też, choć to może być złudne, że problem z głośniejszym jednym kanałem występuje częściej na początku płyty
Powtórze testy za jakiś czas, już na nowym "setupie".
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
OK, ale czy problem po zamianie występował na przeciwnym kanale czy tym samym co przed zamianą?
Może tu właśnie jest pies pogrzebany

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Hm....na przeciwnym....chybaOK, ale czy problem po zamianie występował na przeciwnym kanale czy tym samym co przed zamianą?