Ponad 25% różnicy na wadze... Odcinać dekielki to dopiero będziemy w swoim czasieoowan pisze: ↑07 gru 2025, 21:44Rzeczywiście jakiś wybryk natury
Wagi bym się nie czepiał. Istotna jest wielkość krzemowej struktury. Jest na tyle mała, że na wagę zauważalnie nie wpłynie.
Trzeba by odciąć dekielki, żeby to sprawdzić.
Tak na marginesie, słyszałem kiedyś, jeszcze za PRL-u o czeskich KD502, co się tak zagrzały, że nogi się odlutowały, a one przeżyłyto była technologia
![]()
JLH 1969 10W klasa A
-
szczepan_def
- Gramofon: DUAL 455
Re: JLH 1969 10W klasa A
Too many tubes, too little time...
- ŁDŁ
- Kontakt:
Te które dostałem do zmierzenia są bardzo przyzwoite. Oryginały na 100 %szczepan_def pisze: ↑25 gru 2025, 00:52Ponad 25% różnicy na wadze... Odcinać dekielki to dopiero będziemy w swoim czasie![]()
Bety przy prądzie kolektora ok 4 A i 1 A Uce ok 10 V, - dokładniej dla prądów bazy 15 i 150 mA
Wyniosły
24,3-57,3
38,8 -104
29,7-82
29,5-80,6
27,5-77,3
30,6-63,3
27,6-78
29,2-80,6
Da się z tego wybrać fajne pary, odsyłam i można robić dalej
Przykładowe zdjęcia z pomiarów jednego tranzystora
Łukasz Długosz
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio https://www.facebook.com/ldlelektronika
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio https://www.facebook.com/ldlelektronika
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
-
Artur K.
Polecam materiał źródłowy odnośnie JLH1969 który ukazał się w Wireless World w kwietniu 1969r.
Jest tam zestawienie bet tranzystorów końcowych oraz ich wpływu na poziom zniekształceń. Strona czasopisma 151 (4 dokumentu PDF).
Jest tam zestawienie bet tranzystorów końcowych oraz ich wpływu na poziom zniekształceń. Strona czasopisma 151 (4 dokumentu PDF).
- Załączniki
-
- Simple_Class_A_Amplifier.pdf
- (1.48 MiB) Pobrany 29 razy
-
szczepan_def
Hej i dziękuję, Przeczytałem już chyba wszystko zanim się wziołem za te dwa, cztery, osiem tranzystorów... Fajnie że na razie idzie z górki... Bardziej składam niż projektuje ale zawsze to jakiś materiał
zobaczmy co jest w kartoniku...
-
szczepan_def
Mam płytki kanałów
Podwójny zasilacz 2x20.000uf bez stabilizacji + opóźniacz zabezpieczenie głośników
Selektor wejść+ soft Start
- ŁDŁ
- Kontakt:
2N3055 nie należy do rakiet jednak przy niskich prądach wzmocnienie może wynieść ponad 100. Ciekawe przy jakim prądzie mierzyli dane do tabeli.
Generalnie 3055 to nie jest cud techniki ani ze względu na wzmocnienie ani na jego stałość, dziś znajdziemy lepsze, jednak wnosi powiew wintidżu
MJ480 zastosowane we wspomnianym papierze też nie jest jakieś wyjątkowe, zgodnie z dataszitem znormalizowane wzmocnienie przy 4 A w stosunku do 1A wyniesie pomiędzy 0,3 a 0,4 wynik bardzo podobny jak dla 2N3055 które zmierzyłem. Zaś wzmocnienie przy 1 A ma być od 30 do 200, zmierzone 2N przy prądzie większym jak 1 A mają te okolice 70 no i przy 4 A trzymają ok 30.
Łukasz Długosz
-
Artur K.
Soft start moim zdaniem zupełnie zbędny. Jeśli tak jak ja wyciśniesz z tego po ok. 20W na kanał (a nie 10W jak w oryginale) to i tak nie potrzebujesz transformatora o mocy większej niż 150VA. Nie spotkałem się z przypadkiem aby taki transformator sprawiał jakiekolwiek problemy w normalnych warunkach nawet z tak dużymi pojemnościami filtrującymi. Zwykle ma to znaczenie powyżej 300-400VA bo takie toroidy już potrafią zgasić światło w domu. 
Swoją drogą rozwiązanie takie jak w moim egzemplarzu gdzie jest "elektroniczny" filtr zasilania na tranzystorze (to ma swoją nazwę ale oczywiście nie pamiętam jaką) jest chyba fajniejsze bo wystarczą relatywnie niewielkie pojemności aby uzyskać ten sam efekt. Taki filtr z tranzystorem działa mniej więcej tak, że mnoży pojemność kondensatora razy betę tranzystora. Czyli teoretycznie dając mając pojemność 1000uF i betę 30, filtracja działa jakby pojemność wynosiła 30mF.
Biorąc pod uwagę ceny tranzystorów oraz kondensatorów to tranzystor wyjdzie taniej.
Tylko musiałbyś od początku mieć inną wersję albo samodzielnie wykonać płytkę tylko dla filtra bo gotowców nie widziałem.
W załączniku poglądowo schemat rozwiązania o którym piszę. Działa to dobrze, a przynajmniej w swoim egzemplarzu nie zauważyłem niczego złego.
Kondensator "główny" dałem 4700uF bo taki miałem pod ręką, najistotniejszy w tym przypadku kondensator CD13 jest jak na schemacie 220uF i napięcie jest gładkie jak pupcia niemowlaka.

Prawie każdy tranzystor NPN w TO3 się tutaj nada, a ogólnie TO3 to już w tej chwili vintage, dni tej obudowy zasadniczo są już policzone.
Gdyby chcieć budować taki układ z myślą o przyszłości, to trzeba byłoby iść w stronę TO3P, np. 2SC5200 i takie wersje tego wzmacniacza także można spotkać na chińskich portalach.
Zamieściłem ten plik bo to jest źródło tego wzmacniacza. To jest pierwsza publikacja tego projektu i tu jest wszystko na jego temat, a przy okazji gdyby ktoś miał nieidealnie sparowane tranzystory to wiadomo jak je wkładać aby uzyskać najlepsze rezultaty.
Swoją drogą rozwiązanie takie jak w moim egzemplarzu gdzie jest "elektroniczny" filtr zasilania na tranzystorze (to ma swoją nazwę ale oczywiście nie pamiętam jaką) jest chyba fajniejsze bo wystarczą relatywnie niewielkie pojemności aby uzyskać ten sam efekt. Taki filtr z tranzystorem działa mniej więcej tak, że mnoży pojemność kondensatora razy betę tranzystora. Czyli teoretycznie dając mając pojemność 1000uF i betę 30, filtracja działa jakby pojemność wynosiła 30mF.
Biorąc pod uwagę ceny tranzystorów oraz kondensatorów to tranzystor wyjdzie taniej.
Tylko musiałbyś od początku mieć inną wersję albo samodzielnie wykonać płytkę tylko dla filtra bo gotowców nie widziałem.
W załączniku poglądowo schemat rozwiązania o którym piszę. Działa to dobrze, a przynajmniej w swoim egzemplarzu nie zauważyłem niczego złego.
Kondensator "główny" dałem 4700uF bo taki miałem pod ręką, najistotniejszy w tym przypadku kondensator CD13 jest jak na schemacie 220uF i napięcie jest gładkie jak pupcia niemowlaka.
Nie no, jasne. MJ480 był pierwotnie bo być może 3055 jeszcze wtedy nie było, albo po prostu produkował je ktoś inny, a akurat projektant lubił wyroby Motoroli.ŁDŁ pisze: ↑03 sty 2026, 23:28Generalnie 3055 to nie jest cud techniki ani ze względu na wzmocnienie ani na jego stałość, dziś znajdziemy lepsze, jednak wnosi powiew wintidżu
MJ480 zastosowane we wspomnianym papierze też nie jest jakieś wyjątkowe, zgodnie z dataszitem znormalizowane wzmocnienie przy 4 A w stosunku do 1A wyniesie pomiędzy 0,3 a 0,4 wynik bardzo podobny jak dla 2N3055 które zmierzyłem. Zaś wzmocnienie przy 1 A ma być od 30 do 200, zmierzone 2N przy prądzie większym jak 1 A mają te okolice 70 no i przy 4 A trzymają ok 30.
Prawie każdy tranzystor NPN w TO3 się tutaj nada, a ogólnie TO3 to już w tej chwili vintage, dni tej obudowy zasadniczo są już policzone.
Gdyby chcieć budować taki układ z myślą o przyszłości, to trzeba byłoby iść w stronę TO3P, np. 2SC5200 i takie wersje tego wzmacniacza także można spotkać na chińskich portalach.
Zamieściłem ten plik bo to jest źródło tego wzmacniacza. To jest pierwsza publikacja tego projektu i tu jest wszystko na jego temat, a przy okazji gdyby ktoś miał nieidealnie sparowane tranzystory to wiadomo jak je wkładać aby uzyskać najlepsze rezultaty.
-
kami3n147
- oowan
- Gramofon: Fonica G-8010
Pięknie! W prostocie jest elegancja.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, co do wszechświata nie mam pewności.”
[Albert Einstein]
[Albert Einstein]