Obecny mój wzmacniacz Sony FA590ES kompletnie mi nie odpowiada brzmieniowo. Dźwięk jest mało detaliczny. Brzmi jakby głośniki były czymś przykryte… Najgorzej jest z tonami średnimi. W wielu utworach są jakby ucięte. Dodatkowo podejrzewam że kondensatory w moim wzmacniaczu mogły nieco stracić swoje parametry techniczne gdyż czym głośniej biorę (oraz czym dłużej słucham) tym dźwięk robi się coraz bardziej płaski bez basów. W pewnym momencie nawet dość nieprzyjemny - męczący… (a nigdy nie podgłaśniam na więcej niż 50% mocy) Dodatkowo jeśli przez kilka dni nie słucham muzyki to po włączeniu przez pierwsze kilka minut dźwięk jest nieco inny - tak jakby przyjemniejszy dla ucha, pełniejszy….
Rozważam obecnie jedną z 4 opcji:
opcja 1. Znalezienie kogoś (może jakiś forumowicz będzie chętny) z Warszawy kto mi odpłatnie zmodyfikuje ten wzmacniacz - wymiana kondensatorów. Posprawdzanie czy wszystkie podzespoły pracują prawidłowo oraz…. z racji tego że mój wzmacniacz pochodzi z dystrybucji niemieckiej (tak wnioskuje po tym co jest z tyłu na tabliczce znamionowej) trzeba koniecznie powywalać „zamulacze” które Sony wciskało do wzmacniaczy na rynek niemiecki. — Nie znam się kompletnie na elektronice, powtarzam jedynie to co przeczytałem na necie. W sumie ten wzmacniacz jest w bdb stanie wizualnym i trochę szkoda by mi było się go pozbywać.
opcja 2. Kupno nowych (używanych) kolumn? Czy jest możliwe że obecne moje głośniki po prostu fatalnie współpracują z tym wzmacniaczem i pomimo tego ze z wcześniejszym zestawem grały o wiele bardziej detalicznie tak z tym wzmacniaczem „nie potrafią się dogadać” i wychodzi słaby dźwięk?
opcja 3. Kupno modelu Sony 690ES który jest mniej zamulony. Ma nieco lepszej jakości komponenty no i więcej kondensatorów? — Tak, tak, wiem - tu odzywa się moje fanboystwo do Sony ech….
opcja 4. „Ze zgrzytem zębów” (żart

Może Yamaha A-1000 ? Albo jakiś Pionieer z dual mono ? Co byście mi poradzili ?
Zależy mi na dość głębokiej scenie. Miłym basie i detalicznym dźwięku.
Przed odezwaniem się do konkretnego wątku zakupowego chciałbym prosić was o rade odnośnie tego którą z opcji wybrać tak bym w jak największym stopniu poczuł poprawę dźwięku.
Zaznaczam że nie śpieszy mi się i jeśli np w tym momencie na allegro nie ma ciekawych ofert to mogę poczekać aż takie się pojawią….
Elementy mojej konfiguracji zestawu:
Sony F590ES
Sony CDP- 791 podłączony do MUSE NOS DAC
Technics sl-qd33 z Realistic RXP3/Shure na pokładzie.
Głośniki po zestawie Philips FW-D5 2x50W RMS 6Ohm dwu drożne