Jak przechowywać płyty?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jak przechowywać płyty?
Typowo Ikea'owo 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- pkosela
-
Gdzie trzymacie swoje płyty?
Cześć!
gdzie trzymacie swoje płyty winylowe?
Mile widziane zdjęcia!
U mnie jest to po prostu zwykły expedit, tylko że w pozycji poziomej

gdzie trzymacie swoje płyty winylowe?

U mnie jest to po prostu zwykły expedit, tylko że w pozycji poziomej

- kebabożerca
Gdzie trzymacie swoje płyty?
U mnie jak na razie dolna półka Billy'ego
Wystają ale cóż poradzić. Regały kupowałem pod książki a nie winyle.

Aj du not baj dys rekord, it is skraczt.
- KasparHauser
- Gramofon: Nieinterere2000
Re: Gdzie trzymacie swoje płyty?
Stolik DIY. Wykonany w latach 70. Nigdy nie był przygotowany na trzymanie na nim płyt, ale nieco go zmodyfikowałem (dodałem zabezpieczenie, aby płyty nie wypadły). Ogólnie prowizorka, ale najważniejsze, że płyty są w pionie
.

-
Jak przechowywać płyty?
Lepiej przechowywać płyty na "płasko" w małych stosach niż "na sztorc pod za dużym kątem na parapecie; krawędź się podwija w temperaturze słońca, czy kaloryfera
To jest info nie dla prawdziwych "winylofanów" tylko dla Tych co trzymają tak płyty po Tacie, Dziadku, Pradziadku
(O Babciach nie wspomnę)

To jest info nie dla prawdziwych "winylofanów" tylko dla Tych co trzymają tak płyty po Tacie, Dziadku, Pradziadku

-
- Gramofon: Technics Sl-2000
Przechowywanie płyt
Hej, mam takie pytanie. Oczywiście swoją kolekcję winyli przechowuję w pozycji pionowej.Ale czy to prawda, że co jakiś czas należy je obracać bo odkształcają się pod własnym ciężarem? Ja na razie tego u siebie nie zaobserwowałem no ale często słucham swoich płyt bo mam ich aż..42. Jak to u was wygląda? "Przekręcacie" swoje płyty? Jakoś nie wyobrażam sobie tak obracać np. 1000 płyt 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jak przechowywać płyty?
Kto Ci takich bzdur naopowiadał? Płyty to nie opony.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Technics Sl-2000
Jak przechowywać płyty?
No niestety kiedyś takie rzeczy wyczytałem zanim wogóle kupiłem gramofon. Prawdopodobnie była to osoba typowo przeciwna winylom bo rozpowiadała jakieś legendy o ich bardzo małej trwałości co jak zdąrzyłem zauważyć jest bujdą bo słucham płyt bardzo często i nie słyszę zmian w dżwięku a słuch mam bardzo dobry.Zresztą dawniej ludzie używali płyt jako powszechnie dostępnego nośnika muzyki i słuchali ile im się podobało często na byle jak ustawionym sprzęcie a przeciez starych wydan w bardzo dobrym stanie nie brakuje. Dobrze że powstało to forum bo naprawdę można się od was wszystkiego dowiedzieć i otrzymać rzetelne informacje.Kolejny raz dziękuje za odpowiedź.
- pan_winyl
- Gramofon: Elac Miracord 750MII
Jak przechowywać płyty?
też kiedyś słyszałem tę bajkę. Najlepiej trzymać tak żeby się nic nie odkształcało
Expedit jest fajny, ale jak dla mnie bez użycia dodatkowych pudełek do niego, marnuje się masę miejsca + średnio wygodnie wybiera się płyty. Ale z pudełkami 12 zł sztuka - rządzi.

Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Onkyo Integra 2066
Telefunken L55
- pan_winyl
- Gramofon: Elac Miracord 750MII
Jak przechowywać płyty?
Zapytam z innej beczki- jako że przechowujemy płyty różne- takie które mają okładki o różnej "sztywności" kartonu, czy zdarzało wam się stosować dodatkowe wypełnienie koperty np arkuszem kartonu, który ją usztywniał? Czy to tylko mój patent? Niektóre okładki są wiotkie- z racji materiału, lub racji wieku, to niezłe rozwiązanie, o ile tylko grubość koperty na nie pozwala- pytanie tylko czy słuszne?
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C
Onkyo Integra 2066
Telefunken L55
Onkyo Integra 2066
Telefunken L55
- Myszor
- Gramofon: PD-300
- wojciech06
- Gramofon: Dual model CS 721
Re: Jak przechowywać płyty?
Widzę, że temat dawno nieodświeżany. Postanowiłem więc pochwalić się zakupem "mebla" do przechowywania płyt winylowych - walizka (kufer) na płyty winylowe Power Dynamics RC100. Bardzo porządny przedmiot do przechowywania płyt - w środku wyściełany miękkim materiałem. Przesiadłem się z kartonowego pudełka, które nie wytrzymało i pogniotło się - oczywiście "samo".
- Załączniki
-
- Kuferek_winyle.jpg (6.75 KiB) Przejrzano 2367 razy
W Polsce obowiązującym językiem jest język polski. Starajmy się pisać poprawnie ortograficznie. W miarę możliwości dbajmy o obecność polskich znaków diakrytycznych (tzw. ogonków, jak "ę", "ą" itd.).
- blispx
Fajne dla kogoś na walizach no i z raczej małą kolekcją płyt. Ktoś kto przekroczy już pierwszy 1K to składowanie zaczyna się robić nie lada wyzwaniem 

DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- wojciech06
- Gramofon: Dual model CS 721
Ja akurat nie siedzę na walizach, trzymam płyty w mieszkaniu a zbliżam się do 1- setki. Oprócz tego jeszcze jedno uzależnienie - książki. Pełno tego i jak to wszystko składować? 

W Polsce obowiązującym językiem jest język polski. Starajmy się pisać poprawnie ortograficznie. W miarę możliwości dbajmy o obecność polskich znaków diakrytycznych (tzw. ogonków, jak "ę", "ą" itd.).