Dźwięk z wkładki MM a MC

Źródła dźwięku
Awatar użytkownika
john90
Gramofon: Technics SL-2000

Dźwięk z wkładki MM a MC

Post autor: john90 »

Gramofon przejrzany i poustawiany , wkładka wymieniona na mm i dalej nie jest to czego oczekuję.
Zakupiłem przedwzmacniacz ROTEL RC-960BX i czekam na dostawę- wiem iż nie jest to zapewne wysoka półka , ale na razie może wystarczy .
Gdy go tylko otrzymam i podłącze - napisze moje wrażenia z odsłuchu .
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Dźwięk z wkładki MM a MC

Post autor: Bacek »

A co tam wstawiłeś za wkładkę. Z MM jest tak że jak masz "dużą" pojemność na wejściu to podbijane są wysokie tony i równowaga przesuwa się w górę. Także dla 80% wkładek MM pożądana pojemność na wejściu (ramię,kabelki i pre) to coś w okolicach 100pF lub mniej. Zazwyczaj już samo ramię i kabelki dają większa pojemność.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
john90

Dźwięk z wkładki MM a MC

Zestaw podłączony , odsłuchałem różne gatunki muzyki : Marek i Wacek , Enigma , Queen , Dire Straits itp.
We wzmacniaczu położenie Pure Audio w końcu wykorzystywane .
Dźwięk jest bardzo ciekawy i zarazem dynamiczny .
Dziękuje bardzo wszystkim za pomoc . :clap:
Teraz pozostaje mi tylko uszy napawać ciekawym brzmieniem :D
Awatar użytkownika
Bacek

Jak wkładka jest nowa to daj jej jeszcze z jakieś 20 godzin grania. Zawieszenie musi się trochę rozruszać. Będzie jeszcze lepiej.
kielek

Dźwięk z wkładki MM a MC

Post autor: kielek »

Ale w zestawie zmieniła się wkładka czy pre na Rotela,bo już nie kumam?
Awatar użytkownika
john90

Przepraszam nie doinformowałem , już to robię.
Wymienili mi wkładkę Denon 8782 na RTF MS 25 SD stwierdzając iż ta wkładka nie jest zła , a w Denonie i tak igła jest już na wykończeniu .
Podłączyłem gramofon do Amplitunera i ......ten sam efekt .
Podjechałem do tych gości z amplitunerem, przetestowali na swoich gramofonach i wyszło iż wejście phono jest coś nie halo , gdyż na ich sprzęcie i wkładce MM tak samo się zachowywał jak na moich obydwu.
Zaproponowali mi iż jak chcę to mogą swoją wkładkę wziąć z powrotem a zamontują mi moja poprzednią i oddadzą pieniądze .
Zostawiłem tę wkładkę skoro tam jest igła już zużyta.
No cóż stwierdziłem także iż zamiast odsyłać Onkyo do serwisu , czekać 30 dni na diagnozę/naprawę i usłyszeć potem iż ten model tak ma , wolałem zainwestować w przedwzmacniacz.
I teraz w zasadzie jestem zadowolony , zapewne z czasem postaram się o lepsza wkładkę , ale na razie jest ok.

Mam jeszcze jedno pytanie , a mianowicie .....Nie wiem czy da się określić stan igły po tych zdjęciach ale je załączam i jeśli tak to po proszę o opinie .
Załączniki
DSC_0006_11cr.jpg
DSC_0006.JPG
DSC_0003.JPG
zbyszek1982

Dźwięk z wkładki MM a MC

Post autor: zbyszek1982 »

Ja bym na twoim miejscu natychmiast udał się z powrotem po tę wkładkę denona. To RFT to jest licencyjna wersja shure m75 robiona jeszcze w NRD. Denon nawet ze zuzyta iglą (można retipować) jest wart kilka razy tyle co ta wkładka, którą ci dali.
kielek

Post autor: kielek »

zbyszek1982 pisze:Ja bym na twoim miejscu natychmiast udał się z powrotem po tę wkładkę denona. To RFT to jest licencyjna wersja shure m75 robiona jeszcze w NRD. Denon nawet ze zuzyta iglą (można retipować) jest wart kilka razy tyle co ta wkładka, którą ci dali.
Czytam o tej wkładce i jakoś nie mam pewności czy to był wyrób licencyjny ;) Podejrzewam,że zerżneli od Shure i tak nie do końca,bo igły Shure trzeba do tej wkładki modyfikować.
Ciekawi mnie,gdzie urzędują Ci fachowcy? john90 możesz nieco ujawnić więcej,czy to tajemnica?
Awatar użytkownika
john90

Ja tą Denona wkładkę mam w domu , więc w każdej chwili mógłbym ją zamienić , ale sam nie robiłem tego nigdy i nie potrafił bym skalibrować wszystkiego.
Za ta nowa wkładkę wraz z założeniem , plus przeczyszczenie potencjometrów ( Od obrotów nie działał idealnie ,był brudny ) i przejrzenie gramofonu zapłaciłem 100zł .

A zrobili mi to w Muzycznej Piwnicy Gdańsk, al. Rzeczypospolitej 1/d .
zbyszek1982

Dźwięk z wkładki MM a MC

Post autor: zbyszek1982 »

Aha, za 100 zł to jeszcze ujdzie. Ja zrozumiałem że wzieli Denona w "rozliczeniu"
Awatar użytkownika
Bacek

Kup drugi headshell, nawet jakiś tani za 40-60 pln i załóż na niego Denona. Sama kalibracja to nie fizyka kwantowa, poćwiczysz to opanujesz i będziesz miał wkładki do lepszych i gorszych płyt. Potem podmiana to będzie tylko przekręcenie headshela i ustawienie nacisku igły.

Denon na pierwszy rzut oka wygląda ok, nic chyba nie jest pogięte, to naturalne kształty. A stan igły można ocenić tylko po dużym zbliżeniu na sam czubek. Ten denon jest dość filigranowy więc tym trudniej dobrą fotkę będzie cyknąć.

Właśnie dręczę nowego Denona dl-110 i mimo że zawieszenie jeszcze nie rozruszane to gra na prawdę świetnie.
Awatar użytkownika
john90

Tak też uczynię jak Bacek radzisz.
Awatar użytkownika
Bacek

Nowa dl110 chodzi za prawie 1kPLN więc tu już cenowo trzeba się natrudzić. Ja na szczęście swoją dostałem połowę tej ceny. Niestety ceny wkładek z roku na rok rosną.
Ortofon Red który jak wychodził kosztował 90 pln teraz jest za 400 pln. Ze starszych bardziej hitechowych wkładek to chyba tylko AT440Mla nie drożeje i trzyma ciągle średni poziom.
Awatar użytkownika
john90

Dźwięk z wkładki MM a MC

Denon DL-110 zamontowany na nowym headshellu .
Ustawiłem odległość od końca Headshella do igły według suwmiarki 52mm , wkładkę starałem się zamontować idealnie prosto względem koszyczka .
Jeżeli chodzi o odsłuch ja nie mam się do czego przyczepić , ale ...... Czy nie powinienem sprawdzić tego ustawienia jeszcze innym sposobem , np .Szablonem ?
misienka2008

Post autor: misienka2008 »

john90 pisze: Ustawiłem odległość od końca Headshella do igły według suwmiarki 52mm , wkładkę starałem się zamontować idealnie prosto względem koszyczka .
Jeżeli chodzi o odsłuch ja nie mam się do czego przyczepić , ale ...... Czy nie powinienem sprawdzić tego ustawienia jeszcze innym sposobem , np .Szablonem ?
52 mm to prostszy i szybszy sposob ustawienia overhangu. Dla jasnosci: od czubka igly do KOLNIERZA headshella a nie jego konca. Oprocz tego konieczne jest ustawienie korpusu wkladki ( czyt. dluzszej osi elipsy igly ) prostopadle wzgledem scianek rowka. Wiec uzycie szablonu jest konieczne jako nastepny etap.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2015, 17:10 przez misienka2008, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ