Mikstura forumowa

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ROCHO
Gramofon: SONY PS-X60

Jak czyścić płyty winylowe?

Post autor: ROCHO »

Dzięki. Właśnie pomogłeś wielu osobom co chcieli by wiedzieć a bali się zapytać. A tak serio to ten zestaw co zamówiłem,
http://allegro.pl/mirasol-2000-250-ml-a ... 50518.html
nie jestem pewien co do Alkoholu Izopropylowego. Dlatego miałem wątpliwości. Wolałem zapytać.
Dzięki
blackholesun

Re: Mikstura forumowa

Post autor: blackholesun »

.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 12:37 przez blackholesun, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Drool
Gramofon: Technics SL-DD33

Mikstura forumowa

Post autor: Drool »

Właśnie kupiłem knosti (z płynem - który, wiadomo, do niczego się nie przyda) i staram się skompletować miksturę. Pytanie skierowane do @blackholesun, ale i w zasadzie każdego w Trójmieście - skąd polecacie brać składniki?

Mirasol 2000: w Gdańsku jest cyfrowe.pl, 17zł za 250ml wydaje się dobrą opcją - http://www.cyfrowe.pl/ciemnia-fotografi ... lzacz.html

Izopropanol: można zamówić z Krakowa (http://krakchemia.shoper.pl/pl/p/2-prop ... 1litr/7988) - ale tamtejsza przesyłka jest dość droga (IPA za 21zł, dostawa 19) - nie ma lepszej alternatywy?

Woda podwójnie albo potrójnie destylowana - czy można dostać ją w Trójmieście? Ja natknąłem się wyłącznie na jej pojedynczą odmianę.. :/

Poza tym - pytanie natury technicznej - ile płyt można umyć za jednym razem bez wymiany płynu? Tak długo, jak będzie on "na oko" czysty? Co później - przepuścić go przez bibułkę i lecieć dalej, czy sugerujecie jego wymianę?

Z góry dzięki!
Awatar użytkownika
Michal35

Mikstura forumowa

Post autor: Michal35 »

Drool pisze:Poza tym - pytanie natury technicznej - ile płyt można umyć za jednym razem bez wymiany płynu? Tak długo, jak będzie on "na oko" czysty? Co później - przepuścić go przez bibułkę i lecieć dalej, czy sugerujecie jego wymianę?
Myślę że to zależy od płyt które myjesz. Czy są bardzo zabrudzone czy mniej. Ja po umyciu 14 płyt od pewnego gościa miałem miksturę jak "kawa z mlekiem" a innym razem umyłem 30 płyt i była w miarę czysta.
Właśnie szukam gdzie kupić izopropanol. Dzięki za namiary. Trochę droga ta przesyłka z Krakowa no ale cóż.
Gramofon: Sony PS-X 60, AT 440 Mlb, AT 33ML i wiele innych
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
blackholesun

Re: Mikstura forumowa

Post autor: blackholesun »

.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 12:37 przez blackholesun, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
slide

Mikstura forumowa

Post autor: slide »

Jaką szczotkę polecicie do mycia miksturą??
MarcinL
Gramofon: Dual CS 455

Mikstura forumowa

Post autor: MarcinL »

slide pisze:Jaką szczotkę polecicie do mycia miksturą??
Chyba większość myje myjka. Miałem podejście pod mycie całkiem ręczne i dałem spokój. Więcej grzebania a efekt mizerny :(. Po 10 płytach szarpnąłem się na Knosti.
Awatar użytkownika
Acia

Mikstura forumowa

Post autor: Acia »

blackholesun pisze:Z drugiej strony, jeśli np. chciałbym kupić izo gdzieś w 3mieście, to pewnie na paliwo bym wydał tyle, co za przesyłkę z Krakowa
blackholesun ja kupuję u pana w sklepie elektronicznym na rogu Jesionowej we Wrzeszczu, nie jest źle:)
taki http://allegro.pl/izopropanol-alkohol-i ... 27543.html
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Mikstura forumowa

Post autor: Wojtek »

Acia, to jest właśnie "preparat zawierający alkohol", a nie sam alkohol ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Acia

Mikstura forumowa

Post autor: Acia »

Wojtek jak do tej pory sie sprawdził, czasem jak za dużo na raz umyje to ściągam potem kurz z igły ale ogólnie jest całkiem dobrze,następnym razem porównam z czystym:)
Awatar użytkownika
ROCHO
Gramofon: SONY PS-X60

Mikstura forumowa

Post autor: ROCHO »

http://sklep.celiko.net.pl/alkohol-izop ... -1995.html

Wojtek poleca.Ja na razie wypróbuję ten zestaw co kupiłem.
Awatar użytkownika
Wanderlust

Mikstura forumowa

Post autor: Wanderlust »

Jest może ktoś z Katowic kto orientuje się gdzie na miejscu można dostać składniki do mikstury forumowej? Szukałem w internecie póki co samego IPA i nie udało mi się tego znaleźć.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Mikstura forumowa

Nie wiem czy jest sens w oszczędzaniu na wysyłce jeśli nie możesz znaleźć lokalnie. Fotonal/Mirasol i alkohol starczają na długo, a demineralkę raczej znajdziesz wszędzie ;)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Wanderlust

Mikstura forumowa

Post autor: Wanderlust »

Mirasol 2000 zdobędę z odbiorem osobistym w Katowicach dzięki http://www.cyfrowe.pl, zaś IPA może faktycznie zamówię przez Internet. Wojtek, polecasz ten czysty izopropanol, tak?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Mikstura forumowa

Muszę się powtarzać? :) W sumie mogę, co mi tam. W takim razie może dodam jeszcze przy okazji, w ramach dodatkowego zapewnienia, że byłem poczytalny i w stanie niewskazującym w momencie podawania linku do tej oferty :morda:
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ