Shure M75 / M91 i pochodne

Tematy poświęcone konkretnym modelom i seriom wkładek
ODPOWIEDZ
robertek

Post autor: robertek »

Bo jestem debil i nawet jak żarówki wymieniam, to sprawdzam 7 razy.
Dzięki za pomoc!
Ps. Spokojnie. Więcej tolerancji. nie wszyscy mogą poświęcić tyle czasu dla swojego hobby i dlatego korzystają z porad na fachowym forum. Masz moje i wielu innych pełne zaufanie. Pamiętaj, że to duża odpowiedzialność,.. :lol: :lol: :lol:
robertek

Re: Shure M75 / M91 i pochodne

zbyszek1982 pisze:Kup tę:

nie ma żadnej różnicy z tą eliptyczną od Jico.
http://allegro.pl/nowa-igla-gramofonowa ... 20893.html
Naprawdę będzie to samo? Przecież wszyscy, prawie wszyscy tutaj najeżdżają na WAMAT i ich igły...
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Ja nie słyszę żadnej różnicy, wyglądają tak samo. Mam obie.

Swoją Jico kupowałem u Thakkera. Oczywiście istnieje możliwość, że wciska on kit i nie sprzedaje igieł od Jico, tylko te same co ma Wamat. Istnieje też możliwość, że Jico i Stylus Japan to ten sam garaż.
kielek

Post autor: kielek »

W moim przypadku przetestowałem na Shure M75 zamiennik z Wamatu oraz zamienniki V15 II z north.pl i Jico(bez większych problemów pasują do body M 75) i różnice są kolosalne na korzyść Jico a nawet tej z north.pl,więc dla mnie wybór byłby oczywisty.
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Proponuję zrobić sobie ślepy test.
kielek pisze:kolosalne

Nie obraź się, bo nie chodzi mi tu o Ciebie, ale wkurzają mnie opinie, których autorzy używają przymiotników typu "kolosalny", "gigantyczny," itd w odniesieniu do zjawisk, które są co najwyżej niuansami, często pomijalnymi w całościowym odbiorze muzyki.

Ja bym nie użył słowa "kolosalny" w odniesieniu do różnic pomiędzy dwoma zestawami kolumn, czy różnymi wzmacniaczami. Owszem, różnice są często wyraźnie słyszalne, ale kolosalna to może być różnica dźwięku pomiędzy plażowym radyjkiem na bateryjkę a orkiestrą w sali koncertowej. Ważmy słowa, bo po pierwsze, zabraknie nam niedługo przymiotników, a po drugie, wprowadzamy ludzi w błąd takimi opiniami i sprawiamy, że mają mocno rozbuchane oczekiwania.

Wracając do meritum. Ja porównywałem zamiennik z Jico i ten od Wamata. Porównywałem nawet próbki nagrań i były identyczne. Jeżeli są jakieś różnice to pomijalne, na granicy percepcji.
Awatar użytkownika
slawek
Gramofon: AD FONTES

Post autor: slawek »

Mam Shura M75b,dostałem go więc nie wiem co tam za igła była wsadzona ,chyba sferyczny zamiennik.Kupiłem igłę Ed u Thakkera poprawa brzmienia była od razu słyszalna(Shura używałem w poprzednich gramofonach).
kielek

Nie należę do tych co słuchają sieciówek ,nie należę też do tych co przeprowadzają badania,testy ,ale różnicę i to sporą pomiędzy dwoma igłami póki co mój słuch jeszcze wyłapuje.Kwestia doboru słów do owych różnic jest sprawą subiektywną każdego z nas i nie mi kogoś pouczać czy to co usłyszał było dla niego kolosalne czy nie.
Trudno zbyszek abym nie odbierał tego osobiście,skoro formułujesz takie opinie po zamieszczeniu mojego postu.Każdy z nas ma prawo do wyrażania opinii i ubierania jej w takie słowa jakie uważa za stosowne,a że Cię to denerwuje...no cóż nic na to nie poradzę.
Pisałem wcześniej,że po przygodzie z Thakkerem i jego asortymentem spod znaku Jico nie mam zaufania do towaru jaki oferuje,dlatego wszelkie dywagacje na temat igły Jico od Thakkera są pozbawione sensu.Dla mnie to nie są igły od Jico.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Dlatego też, póki nie będzie więcej porównań igieł Thakkera z igłami zdobytymi bezpośrednio od JICO, bezpieczniej zamawiać z Japonii.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Michalek
Gramofon: Dual CS 503-2

Post autor: Michalek »

Właśnie zamówiłem N-75 ED/2 do mojego shur-a. Tylko wysyłka dosyć droga, 16,33$. Jedyna dostępna opcja wysyłki to EMS, Express Mail Service.
"podstawowe zasady higieny są takie, że jak się wchodzi to się puka..."
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Przynajmniej nie będziesz musiał długo czekać :)
Wsparcie finansowe forum
robertek

To i ja sobie taką zamowilem ;) . tylko u mnie wysyłka wyszła $16,67. No wiecie co?
Jeszcze raz dzięki za pomoc.
qba43

Post autor: qba43 »

Pytanie czy ta igła:

http://www.ebay.pl/itm/Tonnadel-N-75ED- ... 3c9b4df74c

to ta sama co ta z jico :

http://stylus.export-japan.com/product_ ... qvblem8j07
??
Liczyłem koszt zamówienia z JAP ale wychodzi 190zł, a tyle obecnie nie mam opcji wysupłać.
misienka2008

Post autor: misienka2008 »

Zamowilem kiedys SAS-a do JVC S 1 Z i HE do Shure`a M95 w JICO. Obydwie plastikowe obejmy igly idealnie pasowaly do body. Shibata do JVC S 1 Z od Thakkera rozczarowala mnie niestarannoscia wykonania plastiku; musialem uzyc pilniczka i papieru sciernego aby je dopasowac. Niemila jest swiadomosc, ze nawet przy szlachetniejszych szlifach nie ma co liczyc na precyzje wykonania.

2:0 dla JICO.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

qba43:
Właśnie o tym pisaliśmy w poprzednich postach, czyli kwestia "JICO" od Thakkera kontra JICO od JICO :)

Ciekawe czy JICO odpowiedziałoby na maila z pytaniem czy oni handlują z tym sprzedawcą na tak szeroką skalę. Jeśli istnieje między nimi współpraca to musi być hurtowym klientem, bo inaczej dokładałby do interesu przy wszystkich swoich igłach oznaczonych jako JICO (oprócz SAS, bo te ma droższe).

Postaram się zbadać sprawę, co by rozwiać te nasze wątpliwości.
Wsparcie finansowe forum
kielek

Sam jestem ciekaw Wojtek wyników Twojego śledztwa ;)
Produkt Thakkera,który miałem miał podobne cechy wykonania jak przypadek opisany przez misienke,czyli niestarannie wykonany plastik oraz odpadająca'' przyłbica'' przy próbie jej przesunięcia,co mnie utwierdza że nie jest to Jico,choć w mailu od Thakkera była informacja że producentem jest Jico.
ODPOWIEDZ