Problem z gramofonem DUAL 415-2

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
crisis

Post autor: crisis »

Witam
Mam problem z gramofonem tak jak w tytule. Gramofon przez ostatnie dwa lata(tyle go mam) działał bez najmniejszych zastrzeżeń. Ostatnio zaczyna łapać wibracje talerza. Nie wiem czym jest to spowodowane. Na początku zdarzało się to raz na jakiś czas ale teraz za każdym razem gdy włączę gramofon zaczynam słuchać płyty to talerz zaczyna łapać wibracje a wręcz podskakuje delikatnie. Wiecie może czym to może być spowodowane i jak to naprawić bo lubiłem bardzo ten prosty automatyczny gramofonik ?
Ratunku !!!
pozdrawiam Crisis
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Jeżeli wcześniej działał poprawnie i nic w nim nie pozmieniałeś, to pierwsze co mi przychodzi do głowy, to zacieranie łożyska talerza. Kropla oleju w łożysko powinna rozwiązać problem.
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

Sprawdź czy blokada talerza (drut spężynujący który jest zamocowany na talerzu) trafia w rowki szpindla i skutecznie dociska talerz do podtalerzyka ;) .
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
Awatar użytkownika
crisis

Jutro będe miał dostęp do gramofonu i sprawdzę czy to mogą być takie rzeczy jak mówicie i będę relacjonował czy w tym tkwił problem czy to jest może cos innego pozdrawiam i dzieki za odp... du usłyszenia
Awatar użytkownika
crisis

Re: Problem z gramofonem DUAL 415-2

Dzięki wielkie za podpowiedzi. Faktycznie należało tylko nasmarować mosiężną tuleje podtalerza i problem znikł.
pozdrawiam Crisis
ODPOWIEDZ