Przede wszystkim dziękuję wszystkim, którzy zdecydowali się na przeczytanie jednego z wielu, ciekawych wątków powitalnych

Na imię mam Łukasz i udokumentowane mam przebyte 24 lata. Pochodzę z niewielkiej wsi w centrum Polski zwaną: Łódź ewentualnie jakby ktoś nie słyszał to jeszcze znam określenie że jest to tzw. miasto na dwie litery: UĆ
Na forum zaglądam od paru miesięcy (zacząłem na przełomie czerwca/lipca) bo zbieram się z zamiarem zakupu zestawu w którego skład będzie zawierać gramofon

a dokładnie muszę zacząć od podstaw:
Wzmacniacz > monitory/kolumny > gramofon + przedwzmacniacz
Niestety nie posiadam żadnej podstawy więc muszę zacząć od zera. Bo dotychczas opierałem się na muzyce typowo z PC.
Budżet ustalony mam 2-2,5tys PLN (z lekkim marginesem w razie co) i za wyczytaną radą p. Wojtka podzieliłem tą kwotę na 3 części na każdy puzzel układanki.
Wiem że ta kwota nie powala ale większych problemów z tym że coś będzie używane nie mam aczkolwiek z racji tego że właśnie się przeprowadzam/remontuję/urządzam więc lekko będę się sugerować stanem wizualnym żeby to jako tako wyglądało a nie było wyplute przez słonia.
Pokój gdzie będzie stał gramofon to sypialnio/pokój dzienny o pow 18m2 (dług 7m x szer 2,6m x wys 2,6m) a sprzęt stałby po środku dłuższej ściany.
Gust muzyczny nie ma złotego środka ;/ co może być uważany za lekką wadę.
Przkłady:
Rock:
-Dick Dale
Elektroniczna:
-Thievery Corporation
Muzyka Filmowa:
Kill Bill vol.1
The Good, the Bad & the Ugly
Hans Zimmer (wszelako)
No to by było na tyle

Co do typowych moich zakupów postaram się założyć odpowiednie wątki w działach zakupowych.
Jakby komuś napatoczyły się jakieś uwagi, które byłyby przydatne to proszę w tym wątku ewentualnie priv żeby nie zaśmiecać forum.
Pozdrawiam i dziękuję za dotrwanie do tego momentu

Łukasz