Lista nieuczciwych sprzedawców online

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

mrdanny pisze:złapanie płyty Kissu za 3
W zbieraninie nierzadko łapałem płyty dużo rzadsze za niższą cenę niż 3 ojro.
A "wartość rynkowa",często trudna do ustalenia.
Ale zdarzyło mi się kupić za kilka zł płytę która osiąga ceny większe niż 50 ojro na eBayu.
Generalnie, na ile możemy sobie na to pozwolić, czasowo i "geograficznie" to warto czasami wyręczac handlarzy i docierac do bijących źródeł na własna reke.
No i mozna sobie wtedy pozwolić, bez węża w kieszeni na zakup w ciemno, co ma czesto spory walor poznawczy :o
Obrazek
mrdanny

Re: Lista nieuczciwych sprzedawców online

Post autor: mrdanny »

vinylpiotrek pisze:
mrdanny pisze:złapanie płyty Kissu za 3
W zbieraninie nierzadko łapałem płyty dużo rzadsze za niższą cenę niż 3 ojro.
A "wartość rynkowa",często trudna do ustalenia.
Ale zdarzyło mi się kupić za kilka zł płytę która osiąga ceny większe niż 50 ojro na eBayu.
Generalnie, na ile możemy sobie na to pozwolić, czasowo i "geograficznie" to warto czasami wyręczac handlarzy i docierac do bijących źródeł na własna reke.
No i mozna sobie wtedy pozwolić, bez węża w kieszeni na zakup w ciemno, co ma czesto spory walor poznawczy :o

No i o to chodzi. Ja w sumie mam duży szacunek dla wszystkich, którzy zwożą płyty do Polski na handel, bo po prostu zapełniają wielką dziurę po komunie, ja pierwsze płyty kupowałem z sentymentu bo wiedziałem jeszcze co kiedyś oznaczało mieć tutaj taką, czy tamtą płytę. Oczywiście teraz to ja dziękuję za ten transfer, wolę sam pojechać, no i właśnie druga sprawa, że związku z modą na vinyla i na Zachodzie coraz trudniej o cudy, lokalni zbieracze, czy handlarze wiadomo, że przebierają pierwsi. No ale fuksy zawsze są możliwe, to jedna z tych ekscytacji kolekcjonera :)
Awatar użytkownika
ert

Post autor: ert »

JAZZROCK sprzedawca z Allegro. Wysłał mi płytę w bąbelkowej kopercie. Fakt że zaoszczędziłna znaczkach nie jest dla mnie problemem, ale efekt tej oszczędności jest taki , że wszystkie narożniki okładki pomięte, uszkodzenia powstały na 100 % podczas wysyłki, ponieważ na zdjęciu z aukcji okładka była OK.

Pomijam ceny płyt u tego pana.

No ale to wszystko nic. Płyta opisana jako idealna trzeszczała niemiłosiernie, no i miała takie podtopienia jakby coś gorącego pryskało na nią, może ktoś blisko płyty lutował kable i prysnęła cyna na nią , czy coś takiego. W każdym razie widać było ślady skrobania tego. Powinna być opisana jako bad albo Good maksymalnie a nie idealna . Do tego Pan stosuje jakąś sobie tylko zrozumiałą i zawiłą skalę ocen płyt, którą na aukcjach obszernie uzasadnia. Jak dobrze przeczytasz, od razu widać że coś nie tak z jego intencjami.

Kolega reklamował u niego płytę. To znaczy próbował o tym pogadać , ale sprzedający natychmiast uruchomił spór Allegro. Wadliwą płytę kazał sobie odesłać na koszt własny. Zwróci kasę za płytę :) No ale płyta kosztowała 20zł a przesyłka w obie strony to 24zł w plecy. Tylko kupować u takiego.
mrdanny

Post autor: mrdanny »

Nega wali i bez dyskusji. Ja osobiście zawsze piszę, jak chcę mieć wysłaną płytę, bo jak taki mądry się trafi i wysyła w kopercie, to nie ma siły, aby okładka poszła się j..., a wraz z nią cała płyta, bo dla mnie okładka i vinyl to jedność, w końcu to jedna z zalet wydawania muzyki na tym nośniku, jest to "album", to tak jakby przyszła ci zniszczona okładka książki, wartość wtedy takiej książki leci na łeb na szyję, to samo z płytą.
Robertson

Post autor: Robertson »

Zerknijcie na opis tej aukcji ...nie wiem czy to celowe ale...o tym , że jest to maxi singiel dowiedziałem sie w domu po otwarciu przesyłki :(

http://allegro.pl/mind-funk-touch-you-i4091057745.html
Awatar użytkownika
zoombie

Post autor: zoombie »

Opis szczątkowy - czy celowo - trudno powiedzieć. Kategoria (w tym, przypadku pewnie nie byłoby problemu, gdyby była wystawiona w "Single") to często sprawa przypadku, nie raz zdarzało mi się widzieć płyty w różnych - zupełnie nie odpowiadających im kategoriach. Ale brak informacji o rozmiarze i obrotach - tak, to może wskazywać na celowe działanie. Albo totalna ignorancję, albo zwykłe niechlujstwo. Na pewno na 5 gwiazdek za opis nie zasługuje :mrgreen:
No i jeszcze pytanie - czy jest album z podobną okładką? Bo wtedy kwestia informacji nabiera większej wagi.
I już chyba masz nauczkę na przyszłość, że jak się nie zna dyskografii artysty, to warto sprawdzić na discogs albo za pomocą wujka Google ;)
Robertson

zoombie pisze:Opis szczątkowy - czy celowo - trudno powiedzieć. Kategoria (w tym, przypadku pewnie nie byłoby problemu, gdyby była wystawiona w "Single") to często sprawa przypadku, nie raz zdarzało mi się widzieć płyty w różnych - zupełnie nie odpowiadających im kategoriach. Ale brak informacji o rozmiarze i obrotach - tak, to może wskazywać na celowe działanie. Albo totalna ignorancję, albo zwykłe niechlujstwo. Na pewno na 5 gwiazdek za opis nie zasługuje :mrgreen:
No i jeszcze pytanie - czy jest album z podobną okładką? Bo wtedy kwestia informacji nabiera większej wagi.
I już chyba masz nauczkę na przyszłość, że jak się nie zna dyskografii artysty, to warto sprawdzić na discogs albo za pomocą wujka Google ;)
Oj tak ...Masz rację ..a ja ..nauczkę. Tym bardziej , że najarałem się na tą płytę "jak szczerbaty na suchary" Odsyłanie i zwrot kasy nie wchodzi w grę przy tej kwocie i kosztach wspomnianych opercji. Ja potraktuję to jako przestrogę na przyszłość a temat może pomoże komuś z Was uniknąć podobnej "wpadki" ;) Napisałem do sprzedawcy ..tak z czystej formalności :mrgreen:
Awatar użytkownika
Waluch

Post autor: Waluch »

http://allegro.pl/tool-lateralus-2lp-mi ... 45236.html

Nie oficjalne wydanie, w aukcji nie ma nawet wzmianki, przestrzegam przed licytacją

Obrazek
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Ja jak trafiam na takie cudo, to zgłaszam allegro jako pirackie wydanie. Ten sprzedawca ma zresztą sporo takich "reedycji".
Awatar użytkownika
krolix

Post autor: krolix »

Robertson pisze:
zoombie pisze:Opis szczątkowy - czy celowo - trudno powiedzieć. Kategoria (w tym, przypadku pewnie nie byłoby problemu, gdyby była wystawiona w "Single") to często sprawa przypadku, nie raz zdarzało mi się widzieć płyty w różnych - zupełnie nie odpowiadających im kategoriach. Ale brak informacji o rozmiarze i obrotach - tak, to może wskazywać na celowe działanie. Albo totalna ignorancję, albo zwykłe niechlujstwo. Na pewno na 5 gwiazdek za opis nie zasługuje :mrgreen:
Oj tak ...Masz rację ..a ja ..nauczkę. Tym bardziej , że najarałem się na tą płytę "jak szczerbaty na suchary" Odsyłanie i zwrot kasy nie wchodzi w grę przy tej kwocie i kosztach wspomnianych opercji. Ja potraktuję to jako przestrogę na przyszłość a temat może pomoże komuś z Was uniknąć podobnej "wpadki" ;) Napisałem do sprzedawcy ..tak z czystej formalności :mrgreen:
Nie rozumiem jak możesz sprzedawcę prezentować jako nieuczciwego. Z tego co widzę ta płyta może zawierać 3 lub 4 kawałki, sprzedający nie musi tego wiedzieć. Mogłeś zapytać wystawiającego zanim kupiłeś krążek zatem pretensje możesz mieć tylko do siebie.
Robertson

krolix....ta płyta może zwierać 3-4... 1 lub... etc. Rzetelny opis to podstawa !!! Nie mówię , że jestem bez winy ale..... podejżałem inne aukcje tego sprzedawcy gdzie opisy były pełne i bez takich nie domówień jak w tym wypadku. Może nie wiedzieć ..pisać.Ocenia wizaualnie ..pisać . Sprzedaje nie wiec co ... :doh: Chyba sobie jaja robisz :lol:
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2014, 17:53 przez Robertson, łącznie zmieniany 1 raz.
kielek

Post autor: kielek »

Po częsci rozumiem Twoje zdenerwowanie,bo dobry sprzedawca powinien mieć rzetelny opis aukcji,ale brak takowego nie czyni go z automatu nieuczciwym a o takich jest ten wątek. Poza tym jeśli uważasz,że rzetelny opis to podstawa to dlaczego kupujesz u takich ludzi co tego nie czynią?Mogłeś tak jak radzi krolix przed zalicytowaniem podpytać sprzedawcę o szczegóły,gdyż taka zakładka jest na Allegro oraz w samej ofercie tego sprzedawcy.
Tak na marginesie to wiesz,że istnieje ''rz'' ;)
Robertson

Spoko ..płyta póki co grzrzrzrzrzeje półkę Myślę jednak , że od czasu do czasu do nią sięgnę. Tragedii nie ma , żyjemy dalej ;) Mam nauczkę na przyszłość aby baczniej przyglądać się aukcjom . Dzięki za wszystkie uwagi .Pozdrawiam.Robert :)
Awatar użytkownika
tollo

Post autor: tollo »

Robertson pisze:płyta póki co grzrzrzrzrzeje półkę Myślę jednak , że od czasu do czasu do nią sięgnę. Tragedii nie ma , żyjemy dalej
W sensie, że maxi singiel to tragedia? :?
Robertson

tollo pisze:
Robertson pisze:płyta póki co grzrzrzrzrzeje półkę Myślę jednak , że od czasu do czasu do nią sięgnę. Tragedii nie ma , żyjemy dalej
W sensie, że maxi singiel to tragedia? :?
Na LP jest dużo więcej fajnych kawałków. Tutaj jest tylko jeden z nich i to w dwóch wersjach a dwa pozostałe mniej przypadające mi do gustu. Gdyby nie to...maxi single akceptuję ...w świadomym zakupie ;)
ODPOWIEDZ