Jak czyścić płyty winylowe?

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Krótko mówiąc: oczekujesz artykułu, który zbierze to wszystko rzetelnie do kupy.
Jak już napisałem, posiadam jedynie takie wypunktowane streszczenie tego wątku popełnione przez jednego z użytkowników, ale to także skupia się jedynie na polecanych metodach, tak więc nie wyczerpuje tematu na tyle ile sobie to wyobrażasz.

Nic nie stoi na przeszkodzie byś takie coś stworzył, chyba że się mylę?

To wszystko przypomina mi o od dawna odkładanym planie założenia forumowej wikipedii ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
misienka2008

Re: Jak czyścić płyty winylowe?

Post autor: misienka2008 »

Wojtku,

przeczesałem właśnie do 21 strony wątek o myciu płyt i skapitulowałem. :oops: Zrobienie z tego streszczenia to praca dla Syzyfa. Za dużo tych kontrowersji. Musiałaby być to praca zbiorowa. Każdy chętny przedstawia w punktach swój sposób mycia najlepiej ze zdjęciem przed i po + krótki komentarz.

Pozostanę więc przy moich dwóch sposobach. Są w stanie poradzić sobie prawie każdym stopniem zabrudzenia, są tanie, szybkie i nie wymagają szukania różnych składników.

Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

misienka2008 pisze:przeczesałem właśnie do 21 strony wątek o myciu płyt i skapitulowałem. :oops: Zrobienie z tego streszczenia to praca dla Syzyfa. Za dużo tych kontrowersji. Musiałaby być to praca zbiorowa. Każdy chętny przedstawia w punktach swój sposób mycia najlepiej ze zdjęciem przed i po + krótki komentarz.
Właśnie dlatego może odstawmy ten pomysł na półkę, póki nie powstanie wspomniany twór poboczny, stanowiący swego rodzaju bazę wiedzy (a na forum zostawimy dyskusje).
Wsparcie finansowe forum
cezi

Post autor: cezi »

@misienka2008 - w mojej skromnej ocenie cała kwintesencja tego konkretnego wątku sprowadza się do wypowiedzi Wojtka z 11 lutego 2014 roku godz 22.09 (strona 47 wątku). Wszystkie pozostałe kwestie dotyczace czyszczenia płyt, to idee lub doswiadczenia uzytkowników, które niewątpliwie mogą, ale nie zawsze muszą dać pozytywny efekt - np. brak doswiadczenia w nakładaniu kleju, czy niewłasciwe połozenie położenie wiertarki.
A swoją drogą jeżeli dotarłes do 21 strony to o czyszczeniu płyt - przenajmniej w teorii wiesz wszystko lub prawie wszystko - streszczenie niepotrzebne:)

Cezi
misienka2008

Co do wiertarki to na sama myśl skóra mi cierpnie.

Natomiast nabieranie wprawy w metodzie klejowej jest nieszkodliwe: klej zawsze odchodzi ( mam na myśli Ponal bo z nim eksperymentowałem ). Jeśli za pierwszym razem coś zostanie trzeba odczekać 2-3 dni, aż klej stwardnieje na amen i strącić to delikatnie wykałaczką.

Pozdrawiam
eenneell

Post autor: eenneell »

odpowiedź:
D O B R Z E!
misienka2008

No i vinylpiotrek wykrakal. Jonasz jakis. Nie udalo sie usunac sladow po folii klejem Ponal. :evil:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
DeWitt

Post autor: DeWitt »

Jak już napisałem, posiadam jedynie takie wypunktowane streszczenie tego wątku popełnione przez jednego z użytkowników, ale to także skupia się jedynie na polecanych metodach, tak więc nie wyczerpuje tematu na tyle ile sobie to wyobrażasz.
Zdaje się, że o mnie mowa ;). Przebrnąłem przez wszystkie strony i spisałem praktycznie wszystko co było wspominane w temacie. Lista jest krótka, bo większość sposobów była wałkowana po kilka razy. Może by wrzucić listę tutaj jako delikatne podsumowanie tematu?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kebabożerca

Post autor: kebabożerca »

DeWitt pisze:
Zdaje się, że o mnie mowa ;). Przebrnąłem przez wszystkie strony i spisałem praktycznie wszystko co było wspominane w temacie. Lista jest krótka, bo większość sposobów była wałkowana po kilka razy. Może by wrzucić listę tutaj jako delikatne podsumowanie tematu?

Pozdrawiam.
Przyszłe pokolenia forumowiczów pomnik Ci za to postawią :D Żeby przeczytać ten wątek to urlop trzeba brać :D Żeby Twój post się nie zgubił w przeszłych i przyszłych wpisach to może być wytłuszczony.
Aj du not baj dys rekord, it is skraczt.
Awatar użytkownika
zoombie

Post autor: zoombie »

kebabożerca pisze: Żeby Twój post się nie zgubił w przeszłych i przyszłych wpisach to może być wytłuszczony.
Albo może Wojtek go przesunie/skopiuje na sam początek wątku ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Umieszczę w pierwszym poście i tyle, tak jak już kiedyś trafił tam przepis na miksturę ;)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
kebabożerca

Post autor: kebabożerca »

Dziękować.
Aj du not baj dys rekord, it is skraczt.
Awatar użytkownika
DeWitt

Post autor: DeWitt »

Miałem kiedyś delikatną spinkę z Wojtkiem na temat wzajemnej pomocy w Internecie, tzn. napisałem zbyt aroganckiego posta i musiałem się bronić ;). W każdym razie dobrze, że mogłem zrobić coś na poparcie swojego stanowiska, choć podkreślam, że to mały wysiłek - jedynie krótka notatka z tematu.
Awatar użytkownika
tollo

Post autor: tollo »

Mycie płyty u mnie wygląda w następujący sposób.
1. 10 obrotów w Knosti. 5 w jedną stronę i 5 w drugą.
2. Podnoszę płytę na kilkanaście sekund nad myjką by spłynęło tyle płynu ile się da, przy tym robiąc kilka obrotów o 180 stopni.
3. Nie zdejmując krążków czystą ściereczka z gładkiej mikrofibry przecieram najpierw jedną stronę, później drugą.
4. Odkręcam krążki, wycieram pozostały płyn przy lablu.
5. Odstawiam płytę do schnięcia.
6. Wkładam płytę w koszulkę antystatyczną (jak mam :D).

Wycieram płyty po myciu, płyn by zapewne po pewnym czasie spłynął/ wyparował, w zależności od warunków w pomieszczeniu. Próbowałem płukania po myciu, pozostawiałem płytę do wyschnięcia/spłynięcia płynu. W każdej z metod efekt końcowy był prawie taki sam. Wybrałem wycieranie płyt mikrofibrą z powodu: im płyta dłużej schnie tym więcej rzeczy może się na niej osadzić oraz czas to pieniądz. :) Mam 3 płyty umyte w 3 różne sposoby końcowe: wycieranie, pozostawienie do wyschnięcia oraz wyschnięcie z płukaniem w wodzie destylowanej. Każda zachowała po 3 miesiącach takie same właściwości antystatyczne. Nadmienię, że są to 3 płyty z tej samej wytwórni, wydane na 180 gramowym winylu, sprawdzałem tak dla wiarygodności.

Co do czystości płyt po 3 różnych sposobach końcowych. Nie widzę różnicy.

Post na prośbę Czołgista z tematu: http://winyl.net/viewtopic.php?f=26&t=1494&start=255
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

Ja kręcę zdecydowanie dłużej po 1 - 2 minuty w obu kierunkach. Płukanie w drugiej wanience często, ale nie zawsze to już tylko kilka obrotów. Potem nad wanienką trzymam płytę aż trochę ocieknie, wycieram chłonną ściereczką z obu stron ale tylko blisko talerzyków zaciskowych, nie wycieram rowków. Następnie rozkręcam i na ociekacz gdzie sobie spokojnie schnie. Gdy wyschnie płyty lądują w zawsze nowych koszulkach antystatycznych analigisa.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
ODPOWIEDZ