Gramofon do 600 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
andre

Re: Gramofon do 600 zł

Post autor: andre »

kielek pisze:http://allegro.pl/gramofon-toshiba-s-25 ... 87385.html
To wygląda na bardzo przyzwoity gramiak i cena uważam przyzwoita.

Nie radze bo ma bardzo kiepskie ramię.
kielek

Gramofon do 600 zł

Post autor: kielek »

A skąd ta wiedza,jeśli mogę spytać?
andre

Gramofon do 600 zł

kielek

Gramofon do 600 zł

Proszę jednak byś odpowiedział na zadane pytanie...
andre

Gramofon do 600 zł

Bo czasem konserwuje gramofony.Ramię jest kiepskie bo jego mocowanie w podstawie jest beznadziejne ,tulejka jest za krótka i ramię ma spore luzy .Jak komuś to nie przeszkadza to ja nie widzę problemu bo grał będzie tyle ze dla mnie to nie do zaakceptowania.
kielek

Gramofon do 600 zł

Ok.rozumiem,że miałeś w łapkach konkretnie te ramię z tego modelu Toshiby? Jeśli tak to chylę czoła za posiadaną wiedzę ;)
Awatar użytkownika
Winters

Gramofon do 600 zł

Post autor: Winters »

kielek pisze:Ok.rozumiem,że miałeś w łapkach konkretnie te ramię z tego modelu Toshiby?
Takie, lub podobne ramiona trafiały do wielu gramofonów z dalekiej Azji.

Nie trzeba być ekspertem żeby ocenić ilość tandetnego plastiku w obsadzie.
DIOMEDES KATO
kielek

Gramofon do 600 zł

A gdzie ty tam widzisz plastik?masz już ''amiszu'' urojenia na tym punkcie....
Plinta to aluminiowy odlew,ramie robione z tego co widać na wzór jelco(jak nie przy wspólpracy-nie wiem zgaduję),całość waży 8,5 kg a Ty wszędzie widzisz plastik....zobacz czy korników nie ma w wielu przecietnych idlerach,które tak polecasz namolnie kazdemu poczatkujacemu.
Awatar użytkownika
Winters

Gramofon do 600 zł

kielek pisze:A gdzie ty tam widzisz plastik?masz już ''amiszu'' urojenia na tym punkcie....
Tak, tak, nie ma fcale, sam mosiądz a obsada ramienia to z kamienia?
kielek pisze:ramie robione z tego co widać na wzór jelco
Ja miałem ramię Jelco i to niby długie (10") i rewelacja to to nie była.
kielek pisze:zobacz czy korników nie ma w wielu przecietnych idlerach
Duale 1019, wyższe modele PE, Garrardy i Lenka to przeciętne idlery? No super, czyli pewno jedyny dobry to 301 albo 401 w obleśnej plincie?
W ogóle z jakimikolwiek miałeś do czynienia?
DIOMEDES KATO
andre

Gramofon do 600 zł

Normalnie strach coś pisać :D .To ramię naprawdę jest tandetne ale ładnie wygląda.
kielek

Gramofon do 600 zł

Winters pisze:fcale
Ostatnio Twój specyficzny sposób pisania w języku ojczystym może dla Ciebie jest zabawny,ale mnie to razi,więc daruj sobie...
Czy miałem do czynienia z idlerem?
Akurat mam kolegę pasjonata idlerów,więc miewam...
Żeby jasne nie mam nic przeciwko idlerom i sam choruję na Lenco 78,ale to nie powód by dyskredytować pozostałe gramofony,szczególnie jak ktoś wyraźnie daje do zrozumienia że klasyczna skrzynka z kornikami mu nie bardzo odpowiada.
Awatar użytkownika
Winters

Gramofon do 600 zł

kielek pisze:Ostatnio Twój specyficzny sposób pisania w języku ojczystym może dla Ciebie jest zabawny,ale mnie to razi,więc daruj sobie...
ja hce szczać we wszystkih kolorah

Obrazek
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Gramofon do 600 zł

Post autor: vinylpiotrek »

kielek pisze:tóre tak polecasz namolnie kazdemu poczatkujacemu.
Biorąc pod uwagę rzetelnośc opisów wielu handlarzy, trudno polecać początkującym gramofony awaryjne i trudne do ewentualnej naprawy.
Na rynku wtórnym , wśród gramofonów solidnych dobrej klasy, o przyzwoitym stosunku jakości do ceny ( a piszemy w wątkach dla osób o ograniczonym budżecie) gro to idlery.
Dobrej klasy , solidne i bezawaryjne paskowce czy DD , czemu nie, ale ilośc sensownych ofert jest dość ograniczona.
Obrazek
kielek

Gramofon do 600 zł

Nie mam zamiaru kopać się z koniem.
Nie twórzcie jakiejś dziwnej ideologii o bezawaryjnosci i prostocie idlerów,bo wiem że sporo z nich to porządne gramiaki z duszą,ale często potrzebują odpowiedniej opieki,konserwacji by odwdzieczyc się brzmieniem i nie tylko.
Przecież ta Toshiba to prosty DD ,tak samo jak mój Sanyo tp-1200,który jest prostym manualem i tam oprócz silnika nie ma sie co popsuć(z ramieniem Acos bez regulacji VTA dałem 250 zł)więc proszę nie twierdzić,że w budżecie do 600zł gro sensownych gramofonów to idlery.Świat poszedł do przodu i oprócz idlerów istnieje jeszcze inne zycie....
Piszecie o walce z wszechobecnym plastikiem będac w podziemiu,a ja odnoszę wrażenie,ze jest odwrotnie .Zostałem tu osaczony przez łódzką sekcję amiszów,bo śmiem uważać że w miarę solidny japoniec to jakaś tam alternatywa w stosunku do idlerów :D
Panowie zrozumcie,że są ludzie którzy nie muszą kochać wzmacniaczy lampowych z lat 60 tych,uznają istnienie innych wkładek oprócz Shure M 44G,zdają sobie sprawę że w Japonii też produkowali niezłe gramofony itd,itd...po prostu poluzujcie szelki i uszanujcie zdanie,gusta innych.Nie każdy jest hipsterem :mrgreen:
Awatar użytkownika
Winters

Gramofon do 600 zł

kielek pisze:tam oprócz silnika nie ma sie co popsuć
Oprócz silnika i całej elektroniki stabilizującej jego obroty i podającej mu właściwe napięcie po ówcześniejszym wyprostowaniu prądu.
kielek pisze:wiat poszedł do przodu i oprócz idlerów istnieje jeszcze inne zycie....
Ale co to za życie!
kielek pisze:uznają istnienie innych wkładek oprócz Shure M 44G
M44G to akurat mało koszerne. Już lepiej M44-7 albo M44C albo SC35 albo M33 albo M3D albo w ogóle wszystkie dobre wkładki sprzed histerii superszlifowej.
kielek pisze:że w Japonii też produkowali niezłe gramofony
Ale to nie są wtedy sprzęty za 200-300-400zł.
DIOMEDES KATO
ODPOWIEDZ