Rurka ramienia w dualu 601

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
Awatar użytkownika
misiek4440

Re: wymiana ramienia w dualu 601

Post autor: misiek4440 »

jeszcze jedna fotka
Załączniki
fotka1
fotka1
eenneell

wymiana ramienia w dualu 601

Post autor: eenneell »

Próbować prostować można...a szukać nowej trzeba.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

asmod:
Fajny sklep :) Dzięki za link.
misiek4440 pisze:no tak,tylko nowe ramię jest więcej warte co dałem za duala i koszt przesyłki trzeba doliczyć
I co z tego? Nawet używana wybebeszona część raczej nie byłaby warta 2 złote, a 25 euro (+ niech będzie nawet 5 euro wysyłki) to dość słuszna cena za tak ważny komponent gramofonu. Poza tym, Twój gramofon jest ewidentnie uszkodzony, na tyle że uszkodzenie uniemożliwia używanie go, więc nikogo nie powinno dziwić, że udało Ci się go dostać relatywne za grosze, ale to tym bardziej nie powinien być sensowny powód na wyznacznik opłacalności naprawy, chyba że ma być bardzo śmiesznie, niepoważnie i zarazem dosyć głupio :)

Masz chociaż przeciwwagę? Czy ona może też jest uszkodzona, przez powstałe wygięcie?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
misiek4440

przeciw waga jest,została zdjęta do zdjęcia
a koszt wysyłki z tego sklepu to 10 euro a nie 5
nie śpieszy mi się z naprawą,ale fajnie było by go uruchomić
może ktoś z forumowiczów bedzie miał na zbyciu rurke to będe zainteresowany
asmod

Post autor: asmod »

Wojtek pisze:Fajny sklep
Też tak myślę. Zastanawiałem się o jeden dzień za długo nad silnikiem EDS900, niestety teraz trudny do zdobycia :doh: . Ceny może nie całkiem niskie, ale za to nówki.

misiek4440 pozostaje Ci uzbroić się w cierpliwość i zapolować. Co nie znaczy, że wyjdzie to taniej niż u dualfreda.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

misiek4440 pisze:a koszt wysyłki z tego sklepu to 10 euro a nie 5
Spoko. Z tymi 5 euro to zgadywałem ;)
misiek4440 pisze:może ktoś z forumowiczów bedzie miał na zbyciu rurke to będe zainteresowany
Mało kto rozkręca te gramofony na części pierwsze dla sportu. Może Robert RS będzie coś miał w swoim magicznym "worku części", ale wątpię.
Więcej szans da zakup drugiego gramofonu, ale to pewnie już przekroczy cenę nowej rurki, więc... robi się coraz głębszy bezsens :)
Jestem ciekaw kiedy sam to zauważysz.

Kiedyś eenneell napisał, że większość Duali z tej samej serii ma jednakowe rurki, aczkolwiek nie ma na to jakichś mocnych dowodów, ponad przypuszczenie. To też tłumaczy dlaczego dotąd nikt nie chce Tobie wskazać tutaj innego modelu gramofonu, który miałby taką samą rurkę, bo nie ma pewności.
Wsparcie finansowe forum
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Za 30 ojro z przesyłką to bym się nawet nie zastanawiał (powyżej 20 ojro przesyłka za piątaka), tylko zamówił nową część i po problemie. Nie wiedziałem nawet, że jest taki sklep.
Na allegro jak się pojawiają takie części to i tak chodzą po kilkadziesiąt złotych. A tu masz nową.

Życzę Ci tylko, żeby się na tej rurce skończyło, bo żeby tak uszkodzić ramię, to ktoś musiał na ten gramofon nadepnąć albo spuścić coś cięzkiego, co pewnie nie odbyło się bez szwanku dla łożysk.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

zbyszek1982 pisze:(powyżej 20 ojro przesyłka za piątaka)
Czyli jednak? Dobrze zgadywałem, hah :)
Wsparcie finansowe forum
eenneell

Post autor: eenneell »

Wojtek pisze:Kiedyś eenneell napisał, że większość Duali z tej samej serii ma jednakowe rurki, aczkolwiek nie ma na to jakichś mocnych dowodów, ponad przypuszczenie.
Bo mają tylko, że w tym przypadku przeciwwaga kręci się na gwincie na trzpieniu,a w innych gwint jest w przeciwwadze :(
No chyba, że ten gwint jest "doczepiony" do rurki, to można kombinować.
Dlatego dobrze jest nie "oszczędzać" na fotach ;)
Awatar użytkownika
misiek4440

co do rurki to nie będę kombinował,ponieważ faktycznie łożyska się rozsypały,więc zostaje zakup nowego ramienia,gwint jest doczepiony do rurki,czyli przeciwaga kręci się na gwincie,fotki w razie czego dorzucę później ponieważ dzieciaka mam chorego i nie mam za bardzo teraz czasu na zabawe z gramofonem,co do reszty to nie widzę żeby było coś więcej pokrzywione,napewno brakuje "pimpla"chyba ze starości się rozsypał i chyba będzie do wymiany pasek bo nie trzyma obrotów(chyba że pitch wymaga kalibracji)toche będzie przy nim pracy żeby reanimować go,co do zewnętrznego wyglądu to wygląda bardzo dobrze bez widocznych śladów uderzenia czy upadku.Po demontażu ramienia łożyska się wysypały tak jak wspominałem,a rurka jest wygięta w miejscu wejścia okablowania do niej
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Rurka ramienia z duala 601 wymiary

Post autor: Ukaniu »

Czołem,
Ma ktoś może gołą rurke ramienia z duala 601 i mógłby mi zwymiarować ją?
Bardzo byłbym wdzięczny za foto.
U dualfreda znalazłem rurki do 601 i zastanawiam się czy na 100% podajdą do 701.

Pozdrawiam
Łukasz
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

701 i 601 mają identyczne ramiona, więc rurki powinny pasować.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
misiek4440

średnica zewnętrzna rurki=8mm,dł rurki=197mm
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Post autor: Ukaniu »

Dziękuje za pomiary, mam nadzieje że gniazdo na zarzask zawiasu jest podobne ale to można sprawdzić tylko po rozebraniu.
Ja bym w tej 601 ze zgiętą rurką wymienił samą rurkę. Łożyska są dość mocne i jeśli nie dostały bezpośrednio strzała to na rurce powinno się skończyć.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
misiek4440

łożyska poziome się rozsypały i nie mam ich,i nie wiem czy same łożyska da się u nas dokupić,w dualfred stoi jedno łożysko 9 euro :shock: więc opłaca się kupić całe ramię kompletne(mam nadzieje że są tam także łożyska bo nic w opisie nie pisze)
ODPOWIEDZ