VINYL GOLDMINE
- vinylfan
- Gramofon: Dual CS 460
VINYL GOLDMINE
Mam pytanie. Czy ktoś z was korzystał z usług sklepu internetowego Vinyl Goldmine? Wszedłem kiedyś na ich stronkę www.vinylgold.pl i zobaczyłem, że mają całkiem spory repertuar winylowych reedycji. W większości są to płyty o grubości 180 g. Chciałbym poznać wasze opinie o tym sklepie, jak też o jakości oferowanych przez niego płytach.
Gramofony:Dual CS 460 + Ortofon OM 10, Unitra G-620 Fryderyk + AT-95E
Odtwarzacze CD: Denon DCD 1500 AE, Technics SL-PG 500A,
Wzmacniacze: Denon PMA 1500AE, Technics SU-V45A,
Kolumny głośnikowe: KEF Q700, Tannoy Mercury 7.4
- kaZ
VINYL GOLDMINE
Nie kupowałem tam .
Ogólnie nie kupuje reedycji.Współcześnie wydane płyty tak, ale nnn niestety nie mm zbyt wiele.
Trochę drogawo...
Niektóre z tych płyt można spokojnie kupić na rynku wtórnym dużo taniej.
Wolisz "nówki"?
Ogólnie nie kupuje reedycji.Współcześnie wydane płyty tak, ale nnn niestety nie mm zbyt wiele.
Trochę drogawo...
Niektóre z tych płyt można spokojnie kupić na rynku wtórnym dużo taniej.
Wolisz "nówki"?
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Re: VINYL GOLDMINE
Spoko sklepik (zresztą z mojej sąsiedniej wioski) .Szybka wysyłka , świetnie zapakowana. Handluje też na allegro pod nickiem coma-divine .
http://allegro.pl/show_user.php?uid=13431927
Co do jakości płyt no to już indywidualna sprawa bo nie wszyscy zachwycają się tłoczeniem na 180 gramach. Ja mam kilka takich płyt i nie brzmią źle ale jak w przypadku INXS od mfsl bez rewelacji. Lepiej czasami wypatrzeć stare wydanie w idealnym stanie i za połowe ceny masz to samo co na 180 gramach. Inna sprawa to nowe remastery tutaj nie ma wyboru i trzeba zacisnąć zęby i zapłacić za 180 gram.
Co do jakości płyt no to już indywidualna sprawa bo nie wszyscy zachwycają się tłoczeniem na 180 gramach. Ja mam kilka takich płyt i nie brzmią źle ale jak w przypadku INXS od mfsl bez rewelacji. Lepiej czasami wypatrzeć stare wydanie w idealnym stanie i za połowe ceny masz to samo co na 180 gramach. Inna sprawa to nowe remastery tutaj nie ma wyboru i trzeba zacisnąć zęby i zapłacić za 180 gram.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- vinylfan
VINYL GOLDMINE
Ja też raczej nie kupuję reedycji, wolę tak zwane płyty z epoki. Niemniej czasem kusi, żeby kupić jakąś nówkękaZ pisze:Ogólnie nie kupuje reedycji.Współcześnie wydane płyty tak, ale nnn niestety nie mm zbyt wiele.
Trochę drogawo...

- kaZ
vinylfan pisze:Ja też raczej nie kupuję reedycji, wolę tak zwane płyty z epoki. Niemniej czasem kusi, żeby kupić jakąś nówkękaZ pisze:Ogólnie nie kupuje reedycji.Współcześnie wydane płyty tak, ale nnn niestety nie mm zbyt wiele.
Trochę drogawo...
Rozumiem , tez mnie kusi.
Aczkolwiek jeżeli płyty z epokoki są w dobrym stanie i cenie to wolę takowe.
Rozważam za to reedycje rzadkich płyt.Chyba wolę mieć reedycję na winylu za 80-100 zł niz CD.
Przykładów jest wiele...
Chociażby :
oryginał:
http://www.discogs.com/sell/list?master_id=329756&ev=mb
Nie wiem jak gdzie indziej z cena oryginału.Tam drogo
reedycja:
http://www.abraxas.pl/cgibin/shop?info= ... d=69d3cbfe
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
- nawalonych7krasnali
Również się podczepię pod ten wątek.
W opisach płyt w tym sklepie są czasem wymienieni klienci, którzy pracowali nad reedycją np: masteringiem autorstwa Stan'a Ricker'a.
Nie jestem w temacie, ale czy są jacyś ludzie znani którzy mogą być wirtuozami w tej dziedzinie i czy wiadomo jak wyglądają efekty ich pracy. Skąd biorą materiały do opracowania i jak wyciskają z nagrania audiofilskie brzmienie?
Interesował się ktoś tym? - czy to jakaś "zasłona dymna" tego sklepu dla podciągnięcia wiarygodności i profesjonalizmu....
W opisach płyt w tym sklepie są czasem wymienieni klienci, którzy pracowali nad reedycją np: masteringiem autorstwa Stan'a Ricker'a.
Nie jestem w temacie, ale czy są jacyś ludzie znani którzy mogą być wirtuozami w tej dziedzinie i czy wiadomo jak wyglądają efekty ich pracy. Skąd biorą materiały do opracowania i jak wyciskają z nagrania audiofilskie brzmienie?
Interesował się ktoś tym? - czy to jakaś "zasłona dymna" tego sklepu dla podciągnięcia wiarygodności i profesjonalizmu....
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
VINYL GOLDMINE
Tak.nawalonych7krasnali pisze: Nie jestem w temacie, ale czy są jacyś ludzie znani którzy mogą być wirtuozami w tej dziedzinie i czy wiadomo jak wyglądają efekty ich pracy.
Talent i doświadczenie.nawalonych7krasnali pisze:Skąd biorą materiały do opracowania i jak wyciskają z nagrania audiofilskie brzmienie?
Tak.nawalonych7krasnali pisze:Interesował się ktoś tym?
Nie. Aczkolwiek dzisiaj marketing bardziej afiszuje pracę tych ludzi. Szczególnie przy remasterach.nawalonych7krasnali pisze:czy to jakaś "zasłona dymna" tego sklepu dla podciągnięcia wiarygodności i profesjonalizmu....
Kiedyś byli oni "cicho ciemni" i jedynie znawcy wiedzieli/wiedzą gdzie szukać śladów potwierdzających pracę danego inżyniera przy płycie

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- JacK
Takim absolutnym guru dla audiofilskiego światka jest Steve Hoffmannawalonych7krasnali pisze:

Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- nawalonych7krasnali
Ale mam nadzieję, że jak na ich renome przystało to pracują nad opracowywaniem "matczynych" nagrań. Chodzi mi skąd biorą materiał który poprawiają...
Ostatnio zmieniony 30 cze 2011, 17:31 przez nawalonych7krasnali, łącznie zmieniany 1 raz.
- JacK
Chyba zbyt ogólne pytanie choć w przypadku Hoffmana to w zdecydowanej większości pracuje na oryginalnym analogowym materiale. Polecam Ci stronke którą możesz analizować:
http://www.stevehoffman.tv/discography/AP
http://www.stevehoffman.tv/discography/AP
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
VINYL GOLDMINE
Wykraczacie poza temat wątku 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- vinylfan
Potwierdzam, ponieważ skorzystałem z usług tego sklepu.Rzeczywiście tempo realizacji zamówienia było błyskawiczne. Na drugi dzień po złożeniu zamówienia przesyłka była u mnie w domu. Towar znakomicie zabezpieczony przed zniszczeniem podczas transportu. Płyta bez zarzutu. Warto zwrócić uwagę na bardzo sympatyczny kontakt ze sklepem. Myślę, że jeszcze nie raz skorzystam z jego oferty.JacK pisze:Spoko sklepik (zresztą z mojej sąsiedniej wioski) .Szybka wysyłka , świetnie zapakowana. Handluje też na allegro pod nickiem coma-divine .
- kota_7
VINYL GOLDMINE
Płytę zamówiłem, zapłaciłem za nią, po 4 tygodniach oczekiwania okazało się, że właściciel zapomniał zamówić.
-
Korzystałem ostatnio raz - zamówiłem Dire Straits - bardzo dobry kontakt telefoniczny, raz nawet Pan oddzwaniał z potwierdzeniem zamówienia w niedzielę.
Pan miły i rzeczowy-potrafi doradzić.
Płyty tylko nowe.
Szybka wysyłka.
I co ciekawe - sklep ma system szybkich płatności typu paypal, co ma znaczenie, gdy szybko potrzeba jakąś płytę na prezent.
Płyta przyjechała zapakowana w gruby karton - w formacie płyty - wygląda jak specjalne opakowanie na płyty winylowe.
Dodatkowo w środku do płyty dołożone było usztywnienie z arkusza kartonu, płyta owinięta w folię pęcherzykową i zafoliowana fabrycznie. Nie było żadnych uszkodzeń.
Widziałem, że sprzedają też na allegro, ale ceny są nieco wyższe, pewnie przez prowizję.
PS. nie jestem właścicielem tego sklepu - naprawdę kupiłem tam płytę na prezent przedświąteczny
Pan miły i rzeczowy-potrafi doradzić.
Płyty tylko nowe.
Szybka wysyłka.
I co ciekawe - sklep ma system szybkich płatności typu paypal, co ma znaczenie, gdy szybko potrzeba jakąś płytę na prezent.
Płyta przyjechała zapakowana w gruby karton - w formacie płyty - wygląda jak specjalne opakowanie na płyty winylowe.
Dodatkowo w środku do płyty dołożone było usztywnienie z arkusza kartonu, płyta owinięta w folię pęcherzykową i zafoliowana fabrycznie. Nie było żadnych uszkodzeń.
Widziałem, że sprzedają też na allegro, ale ceny są nieco wyższe, pewnie przez prowizję.
PS. nie jestem właścicielem tego sklepu - naprawdę kupiłem tam płytę na prezent przedświąteczny
- motown
Po prostu poczułeś potrzebę podzielenia się z nami swoimi spostrzeżeniami, refleksjami dot. tego sklepu i wcale nie uprawiasz kryptoreklamy. Jestem w stanie w to uwierzyćsimonm pisze:PS. nie jestem właścicielem tego sklepu - naprawdę kupiłem tam płytę na prezent przedświąteczny

Kupiłem kilka płyt w tym sklepie, istotnie wysyłka i pakowanie bez zarzutu, ale jest drogo. Za drogo...
Pay for that motherfucker record
The Motown Sound™
The Motown Sound™