Jak czyścić płyty winylowe?

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grummer

Re: Jak czyścić płyty winylowe?

Post autor: grummer »

No dobrze, są w stanie wyschnąć, ale po dłuższym czasie. Chciałbym ten proces przyspieszyć :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Kup suszarkę, zbuduj szklarnię, postaw więcej ociekaczy, itd.
Ewentualnie można też spróbować leczyć niecierpliwość.
Może znaleźć sobie jakieś zajęcie na czas schnięcia płyt?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
grummer

Hah, Wojtek zawsze w gotowości. Ok, kupię suszarkę, ale wciąż nie dostałem odpowiedzi na pytanie, co z polskimi labelami? Na suszarce będzie na nie ściekać woda. Jak sobie np. z tym radzisz mając knosti. Przecież tam jest tylko jedno kółko do zabezpieczania labeli. Rozumiem, że odkręcasz je, kładziesz płyty na suszarkę i olewasz sprawę :) Albo kładziesz płytę z kółkiem na suszarkę, tym samym pozbawiając się możliwości mycia innych płyt na godzinę czasu?
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Ja tam zawsze wycieram płyty do sucha dobrej jakości, czystą ścierką z mikrofibry. Potem dodatkowo kilkanaście minut suszenia na stojaczku.
Efekty są lepsze niż samo suszenie, nic nie ścieka, zero zakłóceń przy odbiorze.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
grummer

I tak też zrobię :) W mikrofibrę zaopatrujesz się w markecie, czy jest to jakaś inna, specjalna?
Awatar użytkownika
Winters

grummer pisze:W mikrofibrę zaopatrujesz się w markecie, czy jest to jakaś inna, specjalna?
Duże, zielone ścierki JANA NIEZBĘDNEGO ;) Mam dwie przeznaczone tylko do płyt, od czasu do czasu je ręcznie piorę i sprawa załatwiona.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2014, 12:22 przez Winters, łącznie zmieniany 1 raz.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

grummer pisze:Ok, kupię suszarkę, ale wciąż nie dostałem odpowiedzi na pytanie, co z polskimi labelami? Na suszarce będzie na nie ściekać woda. Jak sobie np. z tym radzisz mając knosti. Przecież tam jest tylko jedno kółko do zabezpieczania labeli. Rozumiem, że odkręcasz je, kładziesz płyty na suszarkę i olewasz sprawę :) Albo kładziesz płytę z kółkiem na suszarkę, tym samym pozbawiając się możliwości mycia innych płyt na godzinę czasu?
Radzę sobie w taki oto tajemny sposób: nie mam takich płyt ;)

Poza tym, kończąc obracanie płyty i podnosząc ją nad wanienkę, daje płynowi trochę czasu na skapanie z płyty, jeszcze zanim usunę koło mocujące.
Nie miałem jeszcze takiej sytuacji by po odstawieniu płyty do suszenia, mikstura zalała mi całą etykietę z góry na dół :)

Obojętnie czy wycieramy ściereczką czy nie, podczas obracania płyty w Knosti trochę płynu może się dostać wewnątrz kółka i zamoczyć etykietę.
Weki od słoików to popularny patent, mający na celu uszczelnienie kółka, ale to ponoć i tak do końca nie zdaje egzaminu.

grummer, Ty w ogóle myłeś już płyty czy na razie tylko teoretyzujesz? :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
jopp
Gramofon: Technics SL-Q2

Post autor: jopp »

grummer pisze:No dobrze, są w stanie wyschnąć, ale po dłuższym czasie. Chciałbym ten proces przyspieszyć :)
Można przyspieszyć bardzo przez odwirowanie, jak jesteś zainteresowany to poczytaj dyskusje od mojego postu na jedenastej stronie tego tematu: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=26&t=1494
Awatar użytkownika
grummer

Wojtku, nie myłem, teoretyzuję, chcę wiedzieć jak najwięcej, by niczego nie spieprzyć.
Jopp, ciekawy pomysł i pewnie, ale na razie nie zaryzykuję :). Chyba lepiej moim zdaniem potraktować płytę powietrzem sprężonym. Taka sama, a nawet lepsza skuteczność, bez możliwości uszkodzenia płyty.
Chyba skorzystam z metody Wintersa :)
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Wycieranie do sucha przed ostatecznym dosuszaniem nie tylko skraca suszenie ale tez:
1) Pozostałości płynu nie spływają na label
2) Jeśli w pozostałościach płynu jest trochę rozpuszczonego brudu, to zostanie on na ścierce a nie zaschnie na płycie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

grummer pisze:Chyba lepiej moim zdaniem potraktować płytę powietrzem sprężonym. Taka sama, a nawet lepsza skuteczność, bez możliwości uszkodzenia płyty.
Znowu teoretyzujesz czy też może zgadujesz.
Już lepsza suszarka od sprzężonego powietrza (jakie są właściwości suszące zimnego sprzężonego powietrza?), a do odwirowania bym tego w ogóle nie przyrównywał.

Zrób test na skuteczność! Umyj talerz, a potem wysusz go sprzężonym powietrzem :D
vinylpiotrek pisze:1) Pozostałości płynu nie spływają na label
Normalnie też nie musi spływać.

3) Jeśli ścierka już jest brudna lub włosowata (choćby była z mikrofibry) to teoretycznie może zostawić ślad na płycie.
Ale to akurat nie zaleta ;)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Winters

Wojtek pisze:3) Jeśli ścierka już jest brudna lub włosowata (choćby była z mikrofibry) to teoretycznie może zostawić ślad na płycie.
Dlatego nie wszystkie się nie nadają, wszystkie ścierki "antystatyczne" czy do ścierania na sucho odpadają.
DIOMEDES KATO
Darek

Post autor: Darek »

Panowie/Panie
Czy wy naprawde mokre plyty wycieracie?
Robertson

Post autor: Robertson »

baaa...suche można porysować ;)
Awatar użytkownika
zoombie

Post autor: zoombie »

Darek pisze:Panowie/Panie
Czy wy naprawde mokre plyty wycieracie?
Jeśli o mnie chodzi, to nie nazwałbym tego wycieraniem. Raczej "zbieram nadmiar płynu" ;)
ODPOWIEDZ