Często zmieniam płyn,jedno umycie na raz kilku płyt i płyn wylewam,a płyty myję po 2 razy.Wojtek pisze:Jest OK, choć nie wiem po co komu 5 litrów.
Mikstura forumowa
- Rycerz Gotyk
Re: Mikstura forumowa
-
Mikstura forumowa
Trochę to potrwało alee...jest ! Dziś wyprodukowałem miksturę na bazie wody poddanej osmozie.Powiem krótko ...REWELACJA
Proporcje forumowe a więc : 400ml wody , 100 ml izplopylu i dosłownie 2-3 krople Mirasolu. Efekt nadspodziewanie dobry.Błyskawicznie odparowuje , zero zacieków nawet na tej błyszczącej wew. części winyla naookoło labela ! Bez odwirowywania wiertarką po kilkunastu minutach płyta sucha , bez zacieków i błyszczaca. Problem tkwił w wodzie.Kupne nawet podwójnie czy potrójnie deminarelizowane to niestety nic innego aniżeli lepsza kranówa. Przynajmiej ja na takie trafiłem.Bez problemu jeden z zaprzyjażnionych klijentów odpalił mi z myjni 5 litrów.Była także demineralizowana stosowana na innych programach ale...nie próbowałem.Poszedłem od razu w osmotyczną i opłacało się. Jeśli będziecie mieli problem z jej zdobyciem forumowiczom z W-wy i okolic służę pomocą.Nawet nie wiem ile kosztuje litr 100 % myjni poddaje miejską wodę osmozie w swojej automatyce.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Mikstura forumowa
A są takie? Spotkałem się z wielokrotnie destylowanymi, ale demineralkami jeszcze nie.Robertson pisze:Kupne nawet podwójnie czy potrójnie deminarelizowane
To taki "klijent" z Pragi czy jak?Robertson pisze:zaprzyjażnionych klijentów

W razie czego, jakiś zapalony akwarysta też pewnie może użyczyć wodę osmotyczną (sklepy zoologiczne może też?).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Mikstura forumowa
Spoko ....na Pradze też mam kilku "zaprzyjażnionych klijentów"
A z tymi sklepami dla akwarystów to dobry pomysł.Mają też wody zasolone np. z morza matwego itp. 

-
Mikstura forumowa
Jedziesz pan panie na myjkę samoobsługową, wrzucasz monetę na najtańsze mycie bez dodatków i zamiast myć auto lejesz pan ta woda do baniaka 5l lub i kilku. 

-
Bingo !!!Pilot pisze:Jedziesz pan panie na myjkę samoobsługową, wrzucasz monetę na najtańsze mycie bez dodatków i zamiast myć auto lejesz pan ta woda do baniaka 5l lub i kilku.

Albo...... z pustą 5-tka po płynie do spryskiwaczy i ...spragnionemu wody nikt nie odmówi

- wesh
Panowie, czytam sobie ten wątek i dużo jest na temat "IPA Cleanse... coś tam". Rozumiem, żeby unikać tego jak ognia. 
A z czymś takim, miał ktoś do czynienia?
http://allegro.pl/promocja-ipa-alkohol- ... tabsAnchor

Nie lubię odkurzać!
...chyba, że półkę z płytami.
-
Mikstura forumowa
Z tym ..nie .Ja swój 1litr w szklanej butelce kupiłem w hurtowni chemicznej , która ma także sklep deataliczny. Zapłaciłem 20 zł brutto i jest Ok ! Pózniej wrzuce fotkę.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2013, 08:30 przez Robertson, łącznie zmieniany 1 raz.
- zoombie
Ja to używam, spoko.wesh pisze:Panowie, czytam sobie ten wątek i dużo jest na temat "IPA Cleanse... coś tam". Rozumiem, żeby unikać tego jak ognia.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Mikstura forumowa
IPA Cleansery itp. są złe. Wszelkie inne produkty pod hasłem "alkohol izopropylowy" z bardzo charakterystycznym wyglądem i nalepkami są OK.
Różnica polega na tym, że Cleansery zawierają różne dodatki, które nie są z naszej perspektywy pożądane w miksturze do mycia płyt.
Ot tyle.
Nie widzę sensu w pytanie się o każdy alkohol izopropylowy każdego producenta chemikaliów z hasłem "czy jest OK?"
Jak ktoś chce mieć absolutną pewność jakości towaru to niech szuka alkoholi czystych do analiz (cz.d.a.).
Są dostępne za niewiele większą kwotę od "zwykłych" czystych alkoholi, co nie znaczy że te tańsze są do niczego/o wiele gorsze itd. z perspektywy mikstury.
Różnica polega na tym, że Cleansery zawierają różne dodatki, które nie są z naszej perspektywy pożądane w miksturze do mycia płyt.
Ot tyle.
Nie widzę sensu w pytanie się o każdy alkohol izopropylowy każdego producenta chemikaliów z hasłem "czy jest OK?"

Jak ktoś chce mieć absolutną pewność jakości towaru to niech szuka alkoholi czystych do analiz (cz.d.a.).
Są dostępne za niewiele większą kwotę od "zwykłych" czystych alkoholi, co nie znaczy że te tańsze są do niczego/o wiele gorsze itd. z perspektywy mikstury.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- wesh
Mikstura forumowa
Dziękuję, zamówiłem taki sam, jak ma zoombie.
Przeczytałem wnikliwie wątek i wolałem się upewnić. Wiem, że tego typu pytania mogą zaśmiecać wątek, bo prędzej, czy później linki gasną. Następnym razem, gdy będę chciał zadać tego typu pytanie, w załączniku dorzucę zdjęcie, które może w przyszłości rozjaśnić wątpliwości innych. A nóż będą mieć do czynienia z tym samym produktem.
Przeczytałem wnikliwie wątek i wolałem się upewnić. Wiem, że tego typu pytania mogą zaśmiecać wątek, bo prędzej, czy później linki gasną. Następnym razem, gdy będę chciał zadać tego typu pytanie, w załączniku dorzucę zdjęcie, które może w przyszłości rozjaśnić wątpliwości innych. A nóż będą mieć do czynienia z tym samym produktem.

Nie lubię odkurzać!
- yamahafan
- Gramofon: 1019
Nie do końca. Na myjni dostaniesz wodę osmotyczną tylko wtedy, gdy jeden z programów (najczęściej ostatni, po opcji "nabłyszczanie") to osmoza. Wtedy pełna zgoda. Jeśli jednak takiego programu nie ma, to nie ma mowy o wodzie osmotycznej, nawet w najlepszej myjniPilot pisze:Jedziesz pan panie na myjkę samoobsługową, wrzucasz monetę na najtańsze mycie bez dodatków i zamiast myć auto lejesz pan ta woda do baniaka 5l lub i kilku.

Wczoraj właśnie wykonałem pierwszą porcję mikstury, tyle że na wodzie potrójnie destylowanej do analiz chemicznych. I jestem pewien, że nic więcej nie jest tu potrzebne. Wodę w but. 1l kupiłem w sklepie labolatoryjnym z odczynnikami, podobnie jak IPA, oznaczony jako cz.d.a (czysty do analiz). I nie jest tak jak pisze Wojtek, że taki alkohol / woda są niewiele droższe od zwykłych, za 2l wody i 1l alkoholu zapłaciłem 62PLN. Więc nie tak mało. Ale efekt pierwszych kilku umytych płyt - przynajmniej wizualny - super. A woda po umyciu 8 sztuk zamieniła się w ciemno szarą, jak w większości z naszych rzek

Ale niestety, dla dwóch mega brudnych płyt, które leżały zagrzybione mikstura przy podwójnym myciu nie dała rady. Zrobiłem wg przepisu w sieci (na innym anglojęzycznym forum się kiedyś natknąłem przypadkowo) w proporcji 50/50 i wtedy cały syf został na dnie myjki. A płyta nie zrobiła się wcale przezroczysta

Pozdrawiam,
Piotr.
Moje cuda "under re-construction": Dual 1019 & 1229 / Yamaha A-700/T-700/K-700/KX-930 RS/Denon DCD-1015/EPI120C
Piotr.
Moje cuda "under re-construction": Dual 1019 & 1229 / Yamaha A-700/T-700/K-700/KX-930 RS/Denon DCD-1015/EPI120C
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Mikstura forumowa
Pytanie tylko ile zapłaciłeś za alko, a ile za wodę. Jak ostatnio kupowałem alko cz.d.a. to kosztował on całe 3-4 złote drożej od "zwykłego" alkoholu IPA (ten sam producent) i na podstawie tego powyższy wniosek.yamahafan pisze:I nie jest tak jak pisze Wojtek, że taki alkohol / woda są niewiele droższe od zwykłych, za 2l wody i 1l alkoholu zapłaciłem 62PLN.
Przepłacić zawsze się da.
Nie wiem jednak ile musiałeś wydać za taką wodę potrójnie destylowaną. Jak już powtarzałem na łamach wątku, osobiście nadal mam problem ze zdobyciem takiej czystej wody. Kiedyś była ona powszechniejsza i kosztowała niedużo (okolice dychy za litr podwójnie destylowanej, od hurtowni stomatologicznej). Z tego względu, nie mam pojęcia ile dzisiaj mogłeś płacić za to

Nie widzę też nic złego w zmianie proporcji alkoholu do miękkiej wody w sytuacji kiedy płyta jest szczególnie zabrudzona, jednak nie przekraczałbym tego 50/50.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- yamahafan
- Gramofon: 1019
To nie tajemnicaWojtek pisze:Pytanie tylko ile zapłaciłeś za alko, a ile za wodę. Jak ostatnio kupowałem alko cz.d.a. to kosztował on całe 3-4 złote drożej od "zwykłego" alkoholu IPA (ten sam producent) i na podstawie tego powyższy wniosek.
Przepłacić zawsze się da.

Znalazłem przez przypadek, szukając samego IPA u siebie w mieście. Zamówiłem najpierw na Allegro ale zamiast alko dostałem IPA Cleanser ... przyda się do czego innego. Myślę, że w Warszawie znajdziesz sklep z odczynnikami chemicznymi, na pewno będą mieć obie pozycje. Bo na stacji benzynowej można jedynie demineralizowaną zakupić ... pytanie, czy rzeczywiście jest aż taka różnica między jedną a drugą. Ale skoro już znalazłem to zostaję przy destylacieWojtek pisze:Jak już powtarzałem na łamach wątku, osobiście nadal mam problem ze zdobyciem takiej czystej wody. Kiedyś była ona powszechniejsza i kosztowała niedużo (okolice dychy za litr podwójnie destylowanej, od hurtowni stomatologicznej).

Przekraczać raczej nie będę, natomiast 70% roztwór izopropanolu to powszechnie stosowany antyseptyk do przemywania skóry i dezynfekcji ran. Więc jeśli z tym daje radę, to winylu tym bardziej nie powinien uszkodzićWojtek pisze:Nie widzę też nic złego w zmianie proporcji alkoholu do miękkiej wody w sytuacji kiedy płyta jest szczególnie zabrudzona, jednak nie przekraczałbym tego 50/50.

Pozdrawiam,
Piotr.
Piotr.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Mikstura forumowa
To rozumiem. Cena wody destylowanej mogła wzrosnąć odkąd obniżono jej produkcję.yamahafan pisze:1l wody potrójnie destylowanej to 18 PLN brutto. Mało to nie jest, szczerze mówiąc byłem zaskoczony, że woda może tyle kosztować. Ale w bańce 5l kosztuje już 12PLN/l, więc da się znieść.
Kiedyś już łaziłem, dzwoniłem, pytałem... i nic, albo domagali się papierów lekarskich czy też recepty (to akurat w placówkach zaopatrzenia medycznego) albo mieli tylko na ampułki. Przestałem szukać, ale może kiedyś się znajdzie.yamahafan pisze:Myślę, że w Warszawie znajdziesz sklep z odczynnikami chemicznymi, na pewno będą mieć obie pozycje.
Już to opisywałem na łamach wątku. Miałem do czynienia z jednym i drugimyamahafan pisze:Bo na stacji benzynowej można jedynie demineralizowaną zakupić ... pytanie, czy rzeczywiście jest aż taka różnica między jedną a drugą.

Kwestia określenia "co wystarczy" jest tak trochę kwestią podejścia do sprawy.
Bardziej cenię destylat od demineralki, ale zatrważającej różnicy nie ma.
Z pewnością nie takiej, która by motywowała ekonomiczność płacenia 10-20x kwoty za miękką wodę.
Wniosek wg mnie dość pochopny. Skórę przemywasz także wodą kranową, ale nie stosujesz jej do mycia płytyamahafan pisze:natomiast 70% roztwór izopropanolu to powszechnie stosowany antyseptyk do przemywania skóry i dezynfekcji ran. Więc jeśli z tym daje radę, to winylu tym bardziej nie powinien uszkodzić

Skóra to nie tworzywo sztuczne.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum