Jak ustawić ramię w gramofonie?

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
yamahafan
Gramofon: 1019

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Post autor: yamahafan »

Krzysztof_67 pisze: Skala kończy się przy uchwycie headshella więc nie ma szans ustawić max obciążenia, czyli krawędź ciężarka od strony wkładki wyznacza właściwą wagę. Ramienia nie wyważasz opartego o stopkę więc to czy się ciężarek mieści czy nie nie ma znaczenia.
A to fakt, jakoś nie zwróciłem na to pierwotnie uwagi. Czyli jednak - to strona ciężarka od wkładki wyznacza ustalony nacisk igły.
Krzysztof_67 pisze:Nie jest to OK. W tym ramieniu rurka jest skręcona śrubkami z mocowaniem headshella (bez kleju) więc mając trochę wprawy w majsterkowaniu wszystko prawidłowo ustawisz. Poczekaj na przesyłkę ;) będziesz miał wzór.
To dobrze widzę ;), w takim razie czekam cierpliwie. Fakt, blaszka mocująca Shure do headshella jest wg mnie dość mało precyzyjnym rozwiązaniem, zwłaszcza po latach użytkowania wydaje się trochę "luźno" trzymać wkładkę. Ale nie jest źle ;)
Pozdrawiam,
Piotr.

Moje cuda "under re-construction": Dual 1019 & 1229 / Yamaha A-700/T-700/K-700/KX-930 RS/Denon DCD-1015/EPI120C
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Krzysztof_67 pisze:Wojtek, nie widziałeś drugiej strony ramienia. Skala kończy się przy uchwycie headshella więc nie ma szans ustawić max obciążenia, czyli krawędź ciężarka od strony wkładki wyznacza właściwą wagę.
Jeśli tak jest to ma to sens, rzeczywiście.
Krzysztof_67 pisze:Ramienia nie wyważasz opartego o stopkę więc to czy się ciężarek mieści czy nie nie ma znaczenia.
Niby tak, ale mimo to jakoś nie pasował mi ten układ ;)
eenneell pisze:A czy to ma znaczenie z której strony ciężarka jest "0" ?
Ważne jest to czy z tej, czy z tamtej da się ramię na zerze zrównoważyć... ;)
To swoją drogą :D
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Lonesome Wyatt

Post autor: Lonesome Wyatt »

Witam wszystkich.

Niedawno nabyłem używany gramofon Dual HS 27 i jest to moja pierwsza styczność z takim sprzętem. Po dość obszernej lekturze na temat jego regulacji (min. również na tym forum), dalej pozostaje dla mnie niejasna sprawa regulacji nacisku ramienia.Nie posiadam żadnej elektronicznej wagi, którą mógłbym dokładnie zmierzyć nacisk, a wszelkie ,,polowe" sposoby regulacji nijak mają się do tego, jak w rzeczywistości zachowuje się ramię. Wygląd ramienia i odważnika można zobaczyć tutaj: http://www.mediafire.com/view/?a7p8dc2xen9nr59 . Przy odważniku oznaczone są tylko cyfry 5 i 4 - czy jest to wartość nacisku w gramach? (z tego co rozumiem po niemiecku, to w powyżej zamieszczonej instrukcji nie ma słowa o gramach, chyba że umknęło mi z względu na techniczny żargon).
Ktoś może miał już do czynienia z tym modelem i wytłumaczyłby mi jak ustawić optymalny nacisk? Optymalny, czyli taki który nie powodowałby poważnego zużycia płyt i igły. Gramofon odtwarza płyty i choć co prawda występują szumy, trzaski i przeskoki, to raczej spowodowane jest to stanem płyt jakie już posiadam, a nie chcę w przyspieszonym tempie doprowadzić do ich zużycia.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Lonesome Wyatt pisze:Przy odważniku oznaczone są tylko cyfry 5 i 4 - czy jest to wartość nacisku w gramach? (z tego co rozumiem po niemiecku, to w powyżej zamieszczonej instrukcji nie ma słowa o gramach, chyba że umknęło mi z względu na techniczny żargon).
Tak, to jest siła nacisku. W tym gramofonie masz tylko taki zakres (formalnie), czyli 4-5g.
Lonesome Wyatt pisze:Ktoś może miał już do czynienia z tym modelem i wytłumaczyłby mi jak ustawić optymalny nacisk?
A jaką masz zamontowaną wkładkę z igłą?
Lonesome Wyatt pisze:Optymalny, czyli taki który nie powodowałby poważnego zużycia płyt i igły.
Pod tym kątem powinieneś pomyśleć nad innym sprzętem, nieco bardziej wszechstronnym.

Ten gramofon jak i wzmacniacz są przystosowane do współpracy z wkładkami piezoelektrycznymi, a nie magnetycznymi.
To w praktyce oznacza szafirowe igły (szybciej zużywające się) i wyższe siły nacisku niż przy igłach diamentowych.
Lonesome Wyatt pisze:Gramofon odtwarza płyty i choć co prawda występują szumy, trzaski i przeskoki, to raczej spowodowane jest to stanem płyt jakie już posiadam, a nie chcę w przyspieszonym tempie doprowadzić do ich zużycia.
O stanie igły nie zapomniałeś? :) To też jest coś, co się zużywa i należy z czasem wymieniać.
Wsparcie finansowe forum
Lonesome Wyatt

Wojtek pisze:Tak, to jest siła nacisku. W tym gramofonie masz tylko taki zakres (formalnie), czyli 4-5g.
Biorąc pod uwagę zużycie płyt, to dużo, czy jeszcze mieści się w bezpiecznej skali?
Wojtek pisze:A jaką masz zamontowaną wkładkę z igłą?
Wkładka to piezo 650, a igły mam dwie - DN8 i DN6, obecnie jest założona DN6, bo podejrzewam że DN8 jest mocno zużyta, bo płyty zacinały się na niej w wszelkich możliwych konfiguracjach (tzn, ustawieniach ramienia)
Wojtek pisze:Pod tym kątem powinieneś pomyśleć nad innym sprzętem, nieco bardziej wszechstronnym.
Mam to w planach, ale na początek chciałem coś niedrogiego do odsłuchu płyt.
Wojtek pisze:Ten gramofon jak i wzmacniacz są przystosowane do współpracy z wkładkami piezoelektrycznymi, a nie magnetycznymi.
To w praktyce oznacza szafirowe igły (szybciej zużywające się) i wyższe siły nacisku niż przy igłach diamentowych.
Mam oryginalne pudełko od igły DN8 i jest na niej napis ,,Spherical Diamond". Co do materiału DN6 to nie mam pojęcia z czego jest zrobiona. Zakładając że jest to szafir, to pod jakim naciskiem powinna pracować? Aha, no i jaki też nacisk jest odpowiedni dla igły diamentowej, bo może dlatego DN8 źle pracowała?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Lonesome Wyatt pisze:Biorąc pod uwagę zużycie płyt, to dużo, czy jeszcze mieści się w bezpiecznej skali?
To dużo.

Obrotowe DN6 i DN8 miały po dwie takie same igły szafirowe, ale istniały też odmiany z igłami diamentowymi.
Dzisiejsze zamienniki tych igieł chyba wszystkie mają diament.
Zalecany nacisk dla DN6 to 4g, a DN8 to 4.5g. Ogółem można eksperymentować w tych przedziałach.

By w ogóle próbować zejść do niższych sił nacisku, będziesz musiał zaopatrzyć się w wagę jubilerską, bo jak sam wiesz, skala na podziałce Twojego ramienia nie schodzi poniżej 4g.

Niezależnie od tego, ramię musisz pierw wyważyć zanim zaczniesz ustawiać nacisk.

Z góry też powiem, że nie warto nawet rozważać kombinowania z montażem nowocześniejszej wkładki magnetycznej itd.
Lonesome Wyatt pisze:Mam to w planach, ale na początek chciałem coś niedrogiego do odsłuchu płyt.
To musiało być bardzo niedrogie w takim razie :) Dziś już nikt jakoś specjalnie się nie rzuca na te HSy.
Wsparcie finansowe forum
Lonesome Wyatt

Wojtek pisze:Niezależnie od tego, ramię musisz pierw wyważyć zanim zaczniesz ustawiać nacisk.
No właśnie nie do końca wiem jak się do tego zabrać. Rozumiem, że wyważone ramię powinno być równoległe do powierzchni gramofonu, ale wtedy kiedy jest podniesione, czy opuszczone? Druga sprawa, że po zdjęciu odważnika, ramię wcale się nie ,,kiwa", tylko minimalnie zmienia pozycję i jest względnie stabilne.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jak wyważamy to nie podnosimy windy ramienia, czyli mamy je opuszczone.

Czemu zdjąłeś przeciwwagę?

Ogólny instruktaż wyważania znajdziesz na pierwszej stronie tego wątku.
Wsparcie finansowe forum
Lonesome Wyatt

Wojtek pisze:Czemu zdjąłeś przeciwwagę?
Na wszystkich opisach jakie znalazłem, jest mowa o ustawieniu nacisku na 0, a jako że na ramieniu skala kończy się na 4, kombinowałem z zdjęciem odważnika. Jak w moim przypadku mam ustawić nacisk zerowy?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Lonesome Wyatt pisze:Na wszystkich opisach jakie znalazłem, jest mowa o ustawieniu nacisku na 0, a jako że na ramieniu skala kończy się na 4, kombinowałem z zdjęciem odważnika.
Nacisk zerowy nie jest równoznaczny z nieobecnością przeciwwagi :) Wtedy w ogóle raczej nie ma co rozmawiać o próbie osiągnięcia równowagi.

Przeczytałem instrukcję serwisową Duala 430 (Twój gramofon) i wg niej faktycznie tego akurat ramienia nie da się w klasyczny sposób zrównoważyć.
By móc dostosować przeciwwagę do skali, trzeba wykręcić śrubkę po prawej stronie ramienia (pod skalą), a następnie przy pomocy wagi jubilerskiej dostosować pozycję przeciwwagi do odpowiedniego punktu na skali, a potem wkręcić śrubkę mocującą.

Tak więc póki co możesz co najwyżej zaufać, że ramię nie jest rozregulowane :)
W sumie nie powinno być, skoro możliwość regulacji jest zablokowana śrubą, a wkładka jest ciągle ta sama.

Link do serwisówki: http://dual.pytalhost.eu/430s/
Wsparcie finansowe forum
Lonesome Wyatt

Wojtek pisze:Tak więc póki co możesz co najwyżej zaufać, że ramię nie jest rozregulowane :)
Co do tego mam jednak wątpliwości. Ostatnio zauważyłem że wraz z końcem płyty, na każdej stronie, dźwięk zaczyna być lekko przesterowany, szczególnie słychać to przy wokalu. Słabiej na płytach nowszych, mocniej na zużytych (na których mimo szumu i trzasków, dźwięk nie ,,przesterowuje" w innych momentach płyty). Podejrzewam, że wynika to z większego nacisku, więc czy możliwe jest żeby zwiększał się wraz z końcem płyty? Słyszałem że płyta winylowa ma to do siebie, że pod jej koniec występują jakieś zniekształcenia, ale raczej w postaci zwalniania dźwięku (czego akurat nie słyszę w swoim przypadku). Czy też mam taki pech, że moje płyty mają jakiś feler?

Aha, przyznam się też do czegoś, co być może ma wpływ. Swoich płyt nie myłem ani razu (wiem że trzeba, ale na razie nie mam czasu zorganizować się na jakiś sprzęt do czyszczenia), tylko czyściłem takimi metodami, jak wycieranie specjalną szczoteczką do delikatnych powierzchni i odkurzanie odkurzaczem (oczywiście nie na styk, tylko kilka cm nad płytą). To są oczywiście zabiegi połowiczne, tak więc igła pewnie coś tam zbiera z rowków i może stąd te zniekształcenia?
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

Lonesome Wyatt pisze:Słyszałem że płyta winylowa ma to do siebie, że pod jej koniec występują jakieś zniekształcenia, ale raczej w postaci zwalniania dźwięku
Dobrze słyszałeś - ale nie są to bynajmniej zniekształcenia w postaci zwalniania. Wynikają one z niedoskonałości konstrukcji gramofonu - w miarę jak ramię wędruje ku środkowi płyty, cały czas zmienia się kąt położenia igły względem rowka.

Sprawdź ustawienie antyskatingu.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Lonesome Wyatt pisze:Podejrzewam, że wynika to z większego nacisku, więc czy możliwe jest żeby zwiększał się wraz z końcem płyty?
Nie.
Lonesome Wyatt pisze:Słyszałem że płyta winylowa ma to do siebie, że pod jej koniec występują jakieś zniekształcenia
Tak. Rowek na tym etapie jest najbardziej "upakowany". Jest to tor przeszkód dla każdej igły, ale jedne igły radzą sobie z tym źle, inne znośnie/dobrze, a jeszcze inne w ogóle nie mają z tym problemu.
Lonesome Wyatt pisze:Czy też mam taki pech, że moje płyty mają jakiś feler?
Nie, masz po prostu lipny sprzęt.
Lonesome Wyatt pisze: To są oczywiście zabiegi połowiczne, tak więc igła pewnie coś tam zbiera z rowków i może stąd te zniekształcenia?
To swoją drogą.
Obywatel pisze:Sprawdź ustawienie antyskatingu.
W tym sprzęcie jest stałe AS ;)

Przypomnę jeszcze, że igły są w nieznanym stanie, a to też ma spory wpływ :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

Wojtek pisze:Tak. Rowek na tym etapie jest najbardziej "upakowany".
Czy to wynika z faktu, że końcowe ścieżki mają mniejszy obwód (przy założeniu że ścieżka to okrąg)?
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Lonesome Wyatt

Wojtek pisze:Nie, masz po prostu lipny sprzęt.
Ale chodzi Ci o jakość dźwięku? Tutaj oczywiście cudów nie oczekiwałem, chodziło mi tylko o to, czy te zniekształcenia nie wynikają z złego ustawienia ramienia. Jeśli ramię rzeczywiście nie zmienia nacisku podczas pracy, to będę kombinował z nową igłą i sprzętem do czyszczenia płyt.

Dzięki za wszelką pomoc. Może odbiegnę trochę od tematu wątku, ale jaka igła najlepiej by pasowała do mojej piezo wkładki? Widziałem na allegro duale dn8, ale czy warto rozejrzeć się za czymś innym?
ODPOWIEDZ