Mikstura forumowa

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
Pilot

Mikstura forumowa

Post autor: Pilot »

Wydaje mi się że jak za dużo fetanolu to pozostają takie białe ślady. Ale to tylko mi się wydaje, nie mam pewności. Po prostu z fetanolem nie przesadzam. Nie wycieram płyt mikrofibrą, stawiam od razu na stojaku, czasem zdarzają się dziwne kolorki ale to zazwyczaj gdy naklejka ma zamoczone brzegi i popuści kolorku. Kółko odkręcam dopiero gdy płyn spłynie z płyty i lekko przeschnie, wtedy przecieram takie podejrzane zacieki.
Awatar użytkownika
zoombie

Mikstura forumowa

Post autor: zoombie »

Robertson - tutaj masz patent na radzenie sobie bez myjki, który ja też stosuję.
Robertson

Re: Mikstura forumowa

Post autor: Robertson »

zoombie pisze:Robertson - tutaj masz patent na radzenie sobie bez myjki, który ja też stosuję.
Dzięki zoombie...fajny patent ;) Tak szczerze mówiąc to nie poręcznie bez myjki w jednym reku tym winylem kręcić .To strach , że wypadkie , to paluch na drugiej stronie(już umytej) się odznaczają :x Nawet myślałem o jakimś obrotowym talerzu ...jak garnki z gliny lepią :lol:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Mikstura forumowa

Post autor: Wojtek »

Robertson pisze: Myślę , że w miksturze przełoży się to tylko na ilość Mirasolu.Podane proporcje zmiejszę dwukrotnie!
Zupełnie nie wiem czym podyktowany jest ten wniosek. Woda obojętnie jak czysta, nie zastąpi detergentu.
Robertson pisze:Natrysk pod ciśnieniem lepiej penetruje w rowki .
Nie obstawiałbym za tym :)

Nie piszcie "fetanol", bo nie wiem co to :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
KasparHauser
Gramofon: Nieinterere2000

Mikstura forumowa

Post autor: KasparHauser »

Wojtek pisze:Nie piszcie "fetanol", bo nie wiem co to
Jakaś modyfikowana feta :mrgreen:
Pilot

Mikstura forumowa

Post autor: Pilot »

Ha ha ha. Dokładnie. Fotonal, fotonal, fotonal, fotonal, fotonal. Teraz powinno się utrwalić ;)
Robertson

Post autor: Robertson »

Pilot pisze:Ha ha ha. Dokładnie. Fotonal, fotonal, fotonal, fotonal, fotonal. Teraz powinno się utrwalić ;)
I już czuję się lepiej ;)
Awatar użytkownika
jopp
Gramofon: Technics SL-Q2

Post autor: jopp »

Robertson pisze:Po wyjęciu z myjki wycierasz mikrofibrą czy od razu na stojak .Mi zostają takie ślady ale tylko w tych błyszczących miejscach na końcu płyty , od środka :( I czy zdarzyło Ci się przesadzić z fetanolem ? Jaki był tego efekt ?
Pewnie nie jedna osoba się zdziwi albo oburzy, ale ja po wyjęciu płyty z myjki wkręcam plastikowy bolec do małej wiertarki i wiruje ją w kabinie prysznicowej :) Kiedyś ktoś już pisał o tym na forum AS i został "zjechany" i wyśmiany jak to niby niszczy płyty i jaki to on nieodpowiedzialny. Oczywiście z wiertarką trzeba się obchodzić ostrożnie i dobrze by miała regulację obrotów, bo nie ma sensu przesadzać. Wg mnie efekt jest o wiele lepszy niż po samym odstawieniu do suszarki. Po odwirowaniu płyta wciąż jest mokra, jednak ani kropla nie skapuje z niej.
adik75

Post autor: adik75 »

widziałem to na własne oczy u człowieka, który płytami zajmuje się całe lata, to naprawdę działa
Awatar użytkownika
Reymont

Post autor: Reymont »

No właśnie ta wizja płynu spływającego po labelach tuż po ich umyciu sprawia, że do tej pory nie kupiłem myjki.
Pomysł z wiertarką chyba jest OK, ale jednak narażamy płytę na uszkodzenie (wymagana wprawa) a po drugie wydłuża proces.
Awatar użytkownika
jopp

Zachowanie podstawowej ostrożności przy zakładaniu i ściąganiu płyty, obrotach, pewne trzymanie wiertarki i nie ma ryzyka. Czas się skraca, a nie wydłuża bo po "odwirowaniu" płyty wysychają błyskawicznie.
Awatar użytkownika
Reymont

jopp pisze:Czas się skraca, a nie wydłuża bo po "odwirowaniu" płyty wysychają błyskawicznie.
Myślałem o czasie pracy.
Cały proces się skraca, fakt, ale roboty więcej ;)
Poza tym, czy IZO na suficie, silikonie w kabinie prysznicowej czy w innych dziwnych miejscach nie zrobi krzywdy łazience?
Awatar użytkownika
jopp

Mikstura forumowa

Masz rację, roboty więcej. Jednak od kiedy pierwszy raz na próbę sprawdziłem wirowanie wiertarką, już ani razu nie wróciłem do starej metody (cieknięcie płynu w suszarce do rynienki). Płyty wydają się być czystsze, na oko wg mnie bardziej lśnią, a i przy odkręcaniu nie wypływają już żadne zbłąkane krople płynu spod kółek.

Co do drugiego pytania.

Nie zauważyłem by było coś nie tak. Płyty "wiruje" tylko w pozycji poziomej na dole w brodziku i nadmiar płynu leci na jego ścianki. Jakby nie patrzeć mikstura forumowa ma przewagę wody przez to roztwór już nie jest groźny chyba. Dla pewności można po skończonej robocie brodzik przepłukać i umyć - mi się tego nie chce robić :D
Awatar użytkownika
Reymont

Hmm, a już najlepiej byłoby bezpośrednio w tym myjkowym zacisku ją odwirować z taką prędkością :think:
Awatar użytkownika
jopp

No kręcę płytę w tym czarnym plastikowym myjkowym zacisku.

Po kolei...

1. Myje płytę w myjce, wiadomo...
2. Wyciągam z wanienki - czekam kilkanaście sekund jak trochę płynu pokapie do wanienki
3. Przykręcam plastikowy bolec zacisku Knosti do głowicy wiertarki. (Cały odstający bolec mocuje w głowicy by płyta była jak najbliżej wiertarki i było jak najmniej ewentualnych przeciążeń dla bolca, plastik mógłby może i pęknąć... Dokręcam głowice z wyczuciem, nie za mocno i nie za lekko. Na wszelki wypadek lepiej przykręcać od strony wiertarki tym ruchomym kółkiem z zacisku knosti... Bo jakby jakimś cudem się odkręcił... wiadomo...)
4. Ustawiam wiertarkę skierowaną w dół (płyta poziomo) w brodziku kabiny i wiruje kilka, kilkanaście sekund.
5. Wykręcam płytę w zacisku z wiertarki, następnie wyciągam płytę z zacisku knosti (w tym momencie chodziło mi że nie ma w środku kropel płynu, a dawniej spotykałem) i do suszarki wkładam.

Dodam jeszcze tylko, że w ten sposób "przekręciłem" coś około 50 płyt i nic się nie stało poza tym, że widzę lepsze efekty.

PS. Przypominam jeszcze tylko, że najlepiej użyć jak najniższych obrotów wiertarki i cały czas zachować ostrożność. Jeśli ktoś "nie bawi" się wiertarkami czy podobnymi rzeczami lepiej nie próbować, aby nie było tragedii... UWAGA! Nikogo do takiej metody nie namawiam, i nie ponoszę odpowiedzialności za wszelkie niepowodzenia i wypadki ;)
ODPOWIEDZ