Wzmacniacz/amplituner do 700zł

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Reymont

Re: Wzmacniacz/amplituner do 700zł

Post autor: Reymont »

Zmiana szafki + dokupienie tunera to większe koszty niż wymiana wzmaka na ampli.
Tak, DVD też jest.

Qrde przydałby się jakiś
Obrazek
eenneell

Post autor: eenneell »

Aaaa! No tak! ( ale tuner to cienki klocek ;) )
Awatar użytkownika
Reymont

eenneell pisze:Aaaa! No tak! ( ale tuner to cienki klocek ;) )
Nie każdy jest cienki, poza tym, wybór tych z pilotem jest mocno ograniczony a o i cienki i z pilotem to jeszcze trudniej :(
Awatar użytkownika
zoombie

Post autor: zoombie »

Reymont pisze:to większe koszty niż wymiana wzmaka na ampli
Ale z drugiej strony, wzmak to wzmak, może się mylę, ale jeśli walczymy o brzmienie, to wzmacniacz solo zagwarantuje lepsze wrażenia niż amplituner - przynajmniej na papierze jak porównywałem CV1700 i CR1780 to parametry tego pierwszego były lepsze, choć niby ten sam pułap i ten sam okres. (CV do AWS nie porównuję, a tylko takim mógłbym aktualnie dysponować, bo to różnica klas - ale z pewnością zauważalna "gołym uchem").
eenneell

Post autor: eenneell »

zoombie pisze:Ale z drugiej strony, wzmak to wzmak,
;)
mamy mały kłopot, żeby coś dobrego z pilotem polecić :(
Awatar użytkownika
Reymont

Prawda - cały czas walczymy o lepszy dźwięk.
Stąd planowana różnica w cenie. Wzmacniacz mam za 400zł a amplituner chciałbym kupić do max 700.
Zdaję sobie sprawę że wzmak zazwyczaj wygra z ampli na tym samym poziomie cenowym, ale być może ampli za 700 ma szansę przebić wzmacniacz za 400.

Musi być z pilotem, bo ja nie cierpię tych durnych, ryczących reklam. Zarówno w TV jak i w radiu (w aucie mam je pod ręką) zawsze wciskam "mute".
Awatar użytkownika
zoombie

Post autor: zoombie »

Jak są reklamy w TV to wychodzę z pokoju (kiedyś w końcu trzeba przynieść nowe piwo, albo się odlać :P ), a do reklam w radio się przyzwyczaiłem ;)
Ale OK, potrafię zrozumieć Twoją "fobię" :mrgreen:
Awatar użytkownika
Reymont

Najchętniej to bym chciał jakiegoś Akaja, Onkja lub Sansuja (jeśli w ogóle wszystkie te firmy robiły ampli pilotami), ale to tylko fanaberia a nie warunek.
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

Zamiast szukać amplitunera z pilotem kup sobie wyłącznik sieciowy na pilota.
Taka moja rada. :)
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
Reymont

Jest to jakieś rozwiązanie (trochę druciarskie), które będę musiał niestety wziąć pod uwagę z powodu mikrego rynku w/w urządzeń.
THX
Awatar użytkownika
threaz

Post autor: threaz »

Witam, zastanawiam się nad wymianą wzmacniacza/amplitunera na coś z nieco wyższej półki. Zamierzam go podłączyć do scotta 176B. Moge prosić o poradę, który z wymienionych poniżej posiada najlepszy stosunek jakość/cena? Ew inne propozycje. Docelowa muzyka to przede wszystkim prog rock. Z naciskiem na delikatniejsze
brzmienia.

http://allegro.pl/luxman-l-405-i3710315872.html
http://allegro.pl/amplituner-akai-aa-10 ... 83102.html
http://allegro.pl/kenwood-kr-7400-0713-i3691219487.html
http://allegro.pl/onkyo-225-amplituner- ... 20160.html
http://allegro.pl/studio-standard-by-fi ... 46004.html

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Gontar

Post autor: Gontar »

Poszukuje wzmacniacza, w cenie do 700 zł. Będzie na nim grał, naprzemiennie Akai AP-100C z AT95E oraz Pro-Ject Debut Carbon z Ortofonem 2M RED. Głośniki jak na razie to Canton Plus GX, w późniejszym terminie zamiar zakupu jakichś większych monitorków np. Monitor Audio M1 lub M2. Zależy mi na nie ostrym dźwięku, dość neutralnym, tak żeby góra nie biła po uszach. :) :) :) Możecie coś poradzić ? mam około 2 tyg na zastanawianie się nad tym tematem i w tym czasie chciałbym coś wypatrzeć :) Wcześniejsza Yamaha AX-570 nie dawała sobie rady z PJ :D. Nie zależy mi na wyglądzie, chociaż raczej chciałbym coś bardziej nowoczesnego niż konstrukcje Vintage'owe. Cene można nagiąć +/- 50 zł. Pozdrawiam ! :) :) :)
When I'm gone, no need to wonder if I ever think of You,
The same moon shines , the same wind blows for both of Us
And time is but a paper moon, be not gone...
kielek

Post autor: kielek »

Spróbuj trochę inaczej rozplanować budżet.tzn większy nacisk(pieniążki) na kolumny a mniej na wzmacniacz,bo zakup kolumn i wzmacniacza w podobnej kwocie to nie jest najlepszy pomysł.Będziesz miał niezły wzmacniacz i niezbyt "mocne" kolumny w tej kwocie,a to głównie one odpowiadają za brzmienie.We wzmacniaczach z przełomu wieku często nie było już pre gramofonowego albo było dość kiepskie i to też weź pod uwagę,że może być kolejny wydatek.
P.S Zapomniałem,że masz bodajże vivanco ;) ale przy takim wzmaku to warto pomyśleć w niedługiej przyszłości o wymianie i tego elementu ;) Za 700zł można wyrwać całkiem niezłą maszynę i trzeba do niej dopasować pozostałe elementy toru.
Na Alle...z"w miarę łagodną górą" masz obecnie MF E11,CA 640 i chyba AMC 3100 w Twoim przedziale cenowym.
Awatar użytkownika
Gontar

Post autor: Gontar »

Znaczy, mogę na kolumny przeznaczyć większą kwotę, ale ten zakup i tak dopiero planuję na styczeń-luty (na razie brak funduszy). A z powodu takiego, że nie mam teraz zupełnie na czym słuchać swoich winyli, to w tym momencie chcę kupić wzmacniacz. Te Cantony, zakupiłem również przed chwilą, z CD albo z vinylami we FLAC-u grają super, ale ta Yamaha nie dawała sobie rady z Pro-Jectem, nie wiem czemu. (przestery itp.). Przedwzmacniacz może też zakupię, ale w tym momencie moim celem jest wzmacniacz taki, abym mógł słuchać muzyki w niezłej jakości, bez męczenia uszu. Potem będę myślał o kolejnych elementach toru, aby poprawiać jakość odsłuchu. :)

Tego MF E11 nie mogę znaleźć. O Cambridge'u i AMC poczytam :) Dziękuję!

Jakby ktoś miał jeszcze jakieś propozycje, byłbym wdzięczny :)
When I'm gone, no need to wonder if I ever think of You,
The same moon shines , the same wind blows for both of Us
And time is but a paper moon, be not gone...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

threaz:
Fisher i Luxman się tutaj najbardziej wyróżniają :)
Poza tym, jak piszesz o czymś z "nieco wyższej półki" to wypadałoby też wspomnieć z czego chcesz się przesiąść.

Gontar:
Tak z ciekawości... w innym wątku wspominałeś, że drugi gramofon należy do kogoś innego u Ciebie w domu, ale ogółem to wszystko ma być wpięte w jeden i ten sam wzmacniacz... Nie mogłeś się podzielić z bratem/siostrą i każdy musi mieć własny "gramiak" czy jak? :D
Gontar pisze: Wcześniejsza Yamaha AX-570 nie dawała sobie rady z PJ :D.
Bardziej z Ortofonem 2M Red, ale to i tak dziwne zjawisko było. Szkoda że w końcu chyba nie przełożyłeś wkładki na Akai.
kielek pisze:P.S Zapomniałem,że masz bodajże vivanco ;)
Ja już nie chcę wnikać, bo to coraz dziwniej brzmi, te układy i połączenia :)

Z "prawie nówek" kielek spoko rzeczy wymienił.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ