Kolekcje sprzętowe forumowiczów

Wszystko razem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
torkia
Kontakt:

Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów

Post autor: torkia »

Skompletowałem sobie kolejny zestawik SONY. Taki słodziutki, z kolorowymi lampeczkami i guziczkami.
Większość klocków z serii V7. Wzmacniacz na razie ST-V3, poszukiwania siódemki trwają :)
Gramofon tangencjalny z systemem Biotracer. System działa skutecznie. Na próbę uruchomiłem singla ułożonego niecentrycznie bez talerzyka redukcyjnego, zmuszając servo do katorżniczej pracy i obserwowałem sobie "szaleńczy taniec ramienia" bez zauważalnych błędów w odsłuchu.
Gramofon trudny w naprawie ale wdzięczny w działaniu.
Moim ulubieńcem jest też kompakt CDP-11S, na niezniszczalnej głowicy laserowej KSS-100.
Magnetofon to zmyślna konstrukcja szufladowa. W szufladzie prócz napędu umieszczono też wyświetlacz i część przycisków.
Całość sympatyczna i ładnie grająca.
Załączniki
CAM00296_1.jpg
Awatar użytkownika
vintage_82

Post autor: vintage_82 »

Robertson pisze:vintage_82 ...to zdradż tajemnicę jaki sprzęt "Vintage" do kina domowego ;)
Robertson, ależ moja Yamaha jeszcze nie jest vintage ;)
Darek

Post autor: Darek »

vintage_82 pisze:
Robertson pisze:vintage_82 ...to zdradż tajemnicę jaki sprzęt "Vintage" do kina domowego ;)
Robertson, ależ moja Yamaha jeszcze nie jest vintage ;)
Ciezko bedzie :) Vintage do kina ;) no chyba ze kupic popcorn i do kina :lol:
Awatar użytkownika
vintage_82

Darek pisze: no chyba ze kupic popcorn i do kina :lol:
Vintage popcorn ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

@Darek:
Zacznij od wymiany igły. To nie wymaga planowania i polowania.
Darek pisze:Ciezko bedzie :) Vintage do kina ;)
Już pisałem, vintage kwadro :) Ciężko nie jest, ale sam sprzęt ciężki owszem.
Jeśli chcemy 5.1 to musem w tym wypadku byłby aktywny głośnik centralny i sub.
vintage_82 pisze:Vintage popcorn ;)
Lepiej nie ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
KasparHauser
Gramofon: Nieinterere2000

Post autor: KasparHauser »

torkia pisze:Skompletowałem sobie kolejny zestawik SONY. Taki słodziutki, z kolorowymi lampeczkami i guziczkami.
Mnie te kosmiczne kolory odstraszyły bardzo skutecznie podczas kompletowania zestawu.

A co to za licznik u góry?
Awatar użytkownika
torkia
Kontakt:

Licznik u góry to zegarek wykonany w technologii TTL. Własnej konstrukcji.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

@torkia:
Nie ukrywam, że nie jestem fanem designu "plastik fantastik" rodem z 80's, ale moim zdaniem nie powinieneś mieć gramofonu na samym spodzie wieży.
Wsparcie finansowe forum
Darek

Wojtek pisze:@Darek:
Zacznij od wymiany igły. To nie wymaga planowania i polowania.
Darek pisze:Ciezko bedzie :) Vintage do kina ;)
Już pisałem, vintage kwadro :) Ciężko nie jest, ale sam sprzęt ciężki owszem.
Jeśli chcemy 5.1 to musem w tym wypadku byłby aktywny głośnik centralny i sub.
vintage_82 pisze:Vintage popcorn ;)
Lepiej nie ;)
a dlaczego mam wymieniac? Co miesiac bede wymienial? Dopiero co wymienialem w JVC. Napewno nie wymaga polowania? jak polujesz to naprawde mozesz kupic dobre za grosze :D Kolega teraz upolowal gdzies na aukcji bardzo wysokiej jakosci (jak mowi ) tylko brakuje diamencika i szuka firmy ktora mu to zrobi. Jak juz pisalem nie sztuka jest kupic za tyle co sa dostepne wszedzie bez problemow. Wole polowac i zaoszczedzic :)

Oj Wojtek :D widziales kino kwadro? jak zyje to jeszcze tego nie spotkalem :shock: sa jakies filmy zapisane w tym formacie? tak pytam bo jeszcze nie spotkalem
Awatar użytkownika
torkia
Kontakt:

Wojtek pisze:@torkia:
Nie ukrywam, że nie jestem fanem designu "plastik fantastik" rodem z 80's, ale moim zdaniem nie powinieneś mieć gramofonu na samym spodzie wieży.
Ja generalnie też nie przepadam za plastikiem, zestaw powstał trochę przypadkowo i zajął czasowo miejsce przy biurku w pracy.
Gramofon powinien stać na górze zestawu na specjalnej półeczce której nie mam. Z racji gabarytów trafił na sam dół. Nie był w stanie stać na żadnym z powyższych klocków.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Darek pisze:a dlaczego mam wymieniac? Co miesiac bede wymienial? Dopiero co wymienialem w JVC.
Jeśli igła w Twojej Redze nie jest już tą samą igłą, która siedzi od nowości w tym gramofonie to nie ma o czym mówić.
A jeśli jest to... na co czekasz? Aż odpadnie?
Twój sprzęt, Twoja sprawa Darek, ale to nie jest dobry zwyczaj.
Darek pisze:Napewno nie wymaga polowania? jak polujesz to naprawde mozesz kupic dobre za grosze :D
Nie polecam zakupu starych, używanych igieł. Powodzenia z szukaniem okazyjnych nówek tak niszowego towaru.
Darek pisze: Kolega teraz upolowal gdzies na aukcji bardzo wysokiej jakosci (jak mowi ) tylko brakuje diamencika
Czyli głównego/najdroższego elementu igły/wkładki. Coś jak okazyjny zakup samochodu bez silnika i skrzyni. "Tylko" ;)
Darek pisze:i szuka firmy ktora mu to zrobi.
Nie wnikam co to za wkładka, ale jeśli MM to sensowniejszy byłby zakup nowej igły z oprawką.
Jeśli jest to trudne bądź jest to wkładka MC to znajdzie się kilku fachowców w UK co mu to zrobią, ale nie za grosze.
Za grosze może szukać dziadka-magika co mu w szopie doklei byle grot.
Darek pisze:Oj Wojtek :D widziales kino kwadro? jak zyje to jeszcze tego nie spotkalem :shock:
I co z tego? Wybacz, ale pewnie jeszcze wielu rzeczy z tej dziedziny "nie spotkałeś", co nie znaczy że są niemożliwe/nie istnieją.
Darek pisze:sa jakies filmy zapisane w tym formacie? tak pytam bo jeszcze nie spotkalem
W kwadro? Gdzie tam, chodzi o kompatybilność z 5.1, a to chyba znasz.
Już napisałem jakby to mogło wyglądać w praktyce. Oczywiście to też wymagałoby by nasz odtwarzacz LD, DVD, BD czy czego tam jeszcze dał radę wypuścić każdy kanał analogowo, ewentualnie zapewniając to poprzez odpowiedni dekoder.
W efekcie mielibyśmy KD napędzane przez stary wzmacniacz, w pełni analogowo (przynajmniej od etapu dekodowania sygnału audio).
Nie mi oceniać czy gra byłaby warta świeczki, ale z pewnością jest to możliwe do zrobienia.
Ot taki pomysł na eksperyment/porównanie :)
torkia pisze:Z racji gabarytów trafił na sam dół. Nie był w stanie stać na żadnym z powyższych klocków.
A obok? :)
Wsparcie finansowe forum
Darek

Wojtek pisze:Nie polecam zakupu starych, używanych igieł. Powodzenia z szukaniem okazyjnych nówek tak niszowego towaru.
Oj nie przesadzaj bo mozna kupic w roznych cenach taka sama. Zalezy gdzie kupujesz wiec musisz poszukac.
Wojtek pisze:Czyli głównego/najdroższego elementu igły/wkładki. Coś jak okazyjny zakup samochodu bez silnika i skrzyni. "Tylko"
Ponowna przesada bo sa wkladki bardzo wysokiej jakosci kosztujace duuuuzo a trafisz taka bez diamencika za pare groszy i zlecisz naprawe profesjonalnej firmie. Jak juz pisales w UK sa takie i masz gwarancje. Niestety ale tej co kupil nie naprawia, ale znajdzie gdzies firme co zrobi mu to a nie jakis spec w piwnicy. Akyrat on przyklada bardzo duza wage do wszelkiego sprzetu. gdybym gdzies trafil drewniane Japonskie to tez bym kupil i wtedy bym szukal gramofonu do wkladki.
jaka to wkladka to nie pamietam ale jak potzreba to zapytam
za grosze to mozna cos kupic ale naprawia sie w profesjonalnych serwisach i trzeba byc swiadomym ze to kosztuje
Wojtek pisze:Wybacz, ale pewnie jeszcze wielu rzeczy z tej dziedziny "nie spotkałeś", co nie znaczy że są niemożliwe/nie istnieją.
Napewno i nie tylko ja ale wiekszosc ludzi
Wojtek pisze:eksperyment/porównanie
dobrze powiedziane ;)
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Post autor: pan_winyl »

torkia pisze:Skompletowałem sobie kolejny zestawik SONY. Taki słodziutki, z kolorowymi lampeczkami i guziczkami.
Oldschool jeśli chodzi o design, a jak z brzmieniem? Sam do niedawna uparty byłem na sony, a teraz... został tuner i cd:) przy czym to ostatnie też już do wymiany.

Zdecydowanie wolę jednolitą kolorystykę- dla mnie obowiązkowo czerń, btw. długo już nie pisałem więc pochwalę się obecnym zestawem.
Sony ST - S120 - Tuner
Sony CDP 295 - CD
Telefunken 800 s - Phono
Harman Kardon TD 420 - Deck (szuflada, bardzo wdzięczny sprzęt),
Uher UA 50 - Wzmacniacz w quadro - fajna konstrukcja, dość purystyczna
Electronika - korektor 10 pasmowy (nie podłączony, czeka na kupca)

Kolumny baza New Mildtone.

Najbliższe plany rozbudowy to nowa wkładka do gramofonu, po głowie chodzi mi Ortofon OM 5 E, ponoć dobra? Może ktoś ma i się wypowie?
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
vintage_82

Darek pisze: ( poszedl za £205)
205x5 z małym hakiem + ponad 1000 PLN, do tego wysyłka z UK, pewnie jakieś 100/150 PLN, bo waży 14 kg + opakowanie...
Darek pisze: przeciez nie kupie za 1300 lub 1600PLN
A dlaczego nie?
Darek pisze: Nie sztuka jest kupic i wydac kupe kasy

Czy to aż taka kupa kasy to nie wiem, jesli nigdzie nie ma a się szuka, to ileż można polować? Trzeba łapać jak jest. Dodatkowo jeszcze z gwarancją :)
Darek pisze:a narazie jestem zadowolony z tego co mam
Noo, i to najważniejsze ;)
Awatar użytkownika
torkia
Kontakt:

pan_winyl pisze:
Oldschool jeśli chodzi o design, a jak z brzmieniem? Sam do niedawna uparty byłem na sony, a teraz... został tuner i cd:) przy czym to ostatnie też już do wymiany.
Brzmienie ok, trochę płaskie. Ale czego wymagać od zabawki. Pobawię się troszkę i puszczę do ludzi.
Ja dalej jestem uparty na Sony. W domu mam poważniejszy zestawik, który odpowiada mi jak cholera ;)
ODPOWIEDZ