Zakupy płytowe (temat ogólny)

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Carpenter pisze:
Dorzucę jeszcze Shaved Fish - kompilacja singli Johna wydana w 1975 roku.
Nie do końca.
1 niealbumowej piosenki z singla nie ma, jedna jest w mocno skróconej wersji a jedna zremixowana.
Za to mamy single występujące na albumach.
Zdecydowanie bardziej polecam zakup tych singli osobno, tym bardziej, że są dośc łatwe do kupienia za niewielkie pieniądze.
Obrazek
adik75

Re: Zakupy płytowe (temat ogólny)

Post autor: adik75 »

witam,
jeśli temat już był poruszany, to przepraszam... Chciałem dowiedzieć się, w jaki sposób możemy poznać wydanie/tłoczenie płyty?
Kupiłem A Hard Day's Night Beatlesów, mono, Parlophone. Co jeszcze mogę wyczytać z okładki, płyty?
pozdrawiam!
Awatar użytkownika
krolix

Post autor: krolix »

adik75 pisze:witam,
jeśli temat już był poruszany, to przepraszam... Chciałem dowiedzieć się, w jaki sposób możemy poznać wydanie/tłoczenie płyty?
Kupiłem A Hard Day's Night Beatlesów, mono, Parlophone. Co jeszcze mogę wyczytać z okładki, płyty?
pozdrawiam!
Nr katalogowy, kraj wydania, okładka, wkładka, numery matryc, labele itd, wszystko się liczy. ;)
Najpopularniejsza strona, gdzie można sprawdzić wydanie to discogs.com. Trzeba oczywiście pamiętać, że to baza tworzona przez użytkowników serwisu więc zawiera czasem błędy i luki.
:arrow: http://www.discogs.com/Beatles-A-Hard-D ... ster/24003
Naturalnie są też różne przewodniki, strony poświęcone dyskografiom konkretnych wykonawców itp. Łatwo nie ma. ;)
adik75

o kurde... jeśli dobrze rozumiem, to PMC 1230 oznacza pierwsze wydanie...
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

nie

pokaż zdjęcie płyty i okładki to Ci powiem
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
krolix

Post autor: krolix »

adik75 pisze:o kurde... jeśli dobrze rozumiem, to PMC 1230 oznacza pierwsze wydanie...
Proponuję _dokładnie_ sprawdzić discogs (= uwzględnić _wszystkie_ detale, nie tylko numer katalogowy i kraj pochodzenia) i przyjrzeć się swojemu egzemplarzowi.
adik75

Winters, a jak tu dodać foty???
przepraszam za ignorancję, na płycie jest jeszcze oznaczenie XEX.482..., a pod tym 2
pozdrawiam
adik75

a w prawym rogu koperty ma jeszcze PCS 3058
Darek

Post autor: Darek »

adik75 pisze:PMC 1230
Akurat z plytami The Beatles jest nieco ciezej z ocena niz z innymi plytami. Nawet rodzaj czcionki brany jest pod uwage a nawet druk jednej ( 1 ) litery moze duzo zmienic. Osobiscie zawsze boje sie cos powiedziec dokladnie gdy ktos prosi o dokladna ocene. Potrafia byc 2 identyczne a jedna z nich bedzie wczesniejszym wydaniem. Musisz sprawdzic wiele stron i fora aby cos wiecej sie dowiedziec. takie strony jak discogs czy popsike pomoga ale tylko ogolnikowo.
adik75

o kurde...
tak z ciekawości chciałem wiedzieć, nie jestem handlarzem, nabyłem dla siebie...
pozdrawiam!
Darek

Post autor: Darek »

adik75 pisze:o kurde...
to masz zajecie :D albo ... albo Nieraz handlarze sprzedaja nie wiedzac co maja :lol: patrza tylko aby zarobic pare zlotych a nasteny wlaciciel moze miec wieksza radosc :lol: Juz sporo plyt tak zdobylem :D :dance: Oby wiecej takich :D dajesz 30 - 100 za plyte warta 200 - 1000. Najwieksza roznice mialem - kupilem za jakies 10 zl a watra jest jakies 1500 zl
Awatar użytkownika
Carpenter
Gramofon: Kenwood KP-990

Post autor: Carpenter »

adik75 pisze:witam,
pozdrawiam!
Poczytaj tu:
http://thebeatles-collection.com/wordpr ... ms/page/2/
cezi

Whitesnake - Slide It In

Post autor: cezi »

Ostatnio słucham nałogowo ścieżki dźwiękowej do "Days Of Thunder" i jestem pod wielkim wrażeniem kawałka "The Last Note Of Freedom" Davida Coverdale'a. Napadło mnie żeby kupić sobie na winylu "Greatest Hits" - Whitesnake - ale jest strasznie drogie. Wydanie EMI znalazłem najtaniej za 40 GBP. Dlatego chyba sobie kupię Slide It In. I teraz pytanie - w jakie wydanie zainwestować. Jest reedycja na winylu, ale może lepiej szukać oryginału. Nawet wydanie japońskie jest w miarę tanie. Mam tą płytę na Cd ale chciałbym posłuchać winylu. Wiem, że Wojtek ma tą płytę, bo chwalił się, że jej słuchał. Prosiłbym o kilka słów komentarza jakie wrażenia z słuchania winyla.

Cezi
Pilot

Post autor: Pilot »

Delikatnie łaskocze mnie ten zestaw, napiszcie że nie warto, please :( Że za drogo i co tam jeszcze wymyślicie.

http://allegro.pl/z-archiwum-polskiego- ... 50116.html
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

stanowczo za drogo, ja 21 egzemplarzy w stanie fabrycznym kupiłem za 150
DIOMEDES KATO
ODPOWIEDZ