dyskretny preamp MM - co to za układ?

Klamoty domowej roboty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: JVC Victor QL-A75

dyskretny preamp MM - co to za układ?

Post autor: pavlos »

Cześć.
Właśnie wpadł mi w łapki załączony na zdjęciu układ DIY - preamp RIAA dla wkładek MM.
Gotowy, zmontowany na desce, działający, wraz z zasilaczykiem liniowym.
20261004_001904a.jpg
Wejścia z lewej, czarny w środku po lewej to wejście uziemienia ramienia.
Wyjścia z prawej, góra i dół.
Zasilanie także z prawej, w środku, aktualnie dostaje +14,7V / 0V / -14,7V.
Jak widać - układ kompletnie dyskretny.
Gra całkiem, całkiem, dopiero dostałem, jeszcze nie porównywałem z czymkolwiek innym.
Zdjęcia zasilacza nie ma co zamieszczać, to ewidentnie gotowiec z aliexpresa.

Czy ktoś kojarzy co to za projekt? Może to wręcz robota kogoś z szanownych kolegów?...
Awatar użytkownika
pavlos

Re: dyskretny preamp MM - co to za układ?

ChatGPT nie znalazł żadnego gotowca, chociaż poprawnie rozpoznał, że to preamp z korekcją RIAA.
Awatar użytkownika
Jaculek
Gramofon: Dual 704, 721

Post autor: Jaculek »

Daj zdjęcie drugiej strony. W każdym razie jest to na pewno układ SE, bo mamy głównie tranzystory jednego typu (NPN). TR1 i TR3 to będzie para różnicowa, TR5 (jedyny PNP) robi za VAS. Nie ma źródeł prądowych. Prawdopodobnie na wejściu jest elektrolit C1 (powinien to być bipolar przy symetrycznym zasilaniu). Korekcja RIAA jest raczej pasywna a po niej drugi stopień ale może być też aktywna. Rozwiązanie drugiego stopnia jest trudne do przewidzenia (TR7-11, wszystkie NPN). Na wyjściu jest elektrolit
Analog: Dual 704&721+DenonDL301&305/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP>PreamPDP>DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17/Malinka>Fiio K11 R2R
Awatar użytkownika
pavlos

To jest flip w osi poziomej, czyli wejście nadal z lewej, a z prawej wyjście i zasilanie.
Ponieważ projektant zastosował symetrię osiową pomiędzy kanałami, to łatwiej się identyfikuje elementy na ścieżkach.
20261004_181646.jpg
Kondensatory C1/C2 nie są bipolarne. W ogóle wszystkie elektrolity wydają się być spolaryzowane.
Dorzucam zdjęcia z boków płytki.
20261004_181123a.jpg
20261004_181043a.jpg
20261004_181015a.jpg
20261004_180951a.jpg
Awatar użytkownika
pavlos

@Jaculek, dzięki za zwrócenie uwagi na mój post i pochylenie się nad projektem. :handgestures-thumbup:
Taaaak, "dyskretnioki" to Twoja pasja przecież... ;)

Oczywiście nie mogłem się powstrzymać, by natychmiast nie porównać z MaCaBRiaa MM. :roll:
Spokojnie, nie ma obaw, nie sięga Mistrza. Ale wcale ten "dyskretny wynalazek" nie odstaje daleko w tyle, ogólna równowaga tonalna jest porównywalna, jednak MaCaBRiaa prezentuje (1) lepszą (głębszą) dynamikę, to pierwsza i łatwa z obserwacji, (2) ciut lepiej zdefiniowane kontury w basach, oraz (3) czytelniejsza góra, więcej szczegółów, przy jednoczesnej lepszej kontroli i braku wyostrzeń. Ale - to nie jest wcale przepaść.

Drugie porównanie z moim pierwszym preampem MM, starym, ale jarym, Edwards Audio Apprentice MM umieszcza ten "dyskretny wynalazek" już wyżej - w zakresie dynamiki i wypełnienia detalami.

Coś mi się wydaje, że znajdzie się trochę opcji na dopieszczenie tej ciekawej zdobyczy. Widzę np.:
1) Jaculek wskazuje, że kondy separujące C1/C2 na wejściach powinny być bipolarne. Jasne. A może w ogóle nie elektrolity? Jakie?
2) Znawcy DIY od razu poznają które elementy możnaby jeszcze próbować zmienić, żeby poprawić...
3) Na razie płytka jest podpięta jakimiś starymi dziadowskimi interkonektami z szuflady, wartałoby "dyskretnego kolegę" uzbroić w gniazda RCA, żeby w cywilizowany i porównywalny sposób wpinać w resztą toru.
4) Zasilacz to ewidentnie gotowiec z Państwa Środka, dosyć miniaturowy, tyle, że rzeczywiście jest liniowy-transformatorowy, a nie impulsowy. Widzę jednak, że pomiędzy gałązkami wyjściowymi z zasilacza jest różnica około 0,3V: +14,7V versus -14,3V. Sprawdzałem też oczywiście na wejściach i wyjściach z preampa - nie ma napięcia stałego. Ale może takie przesunięcie powoduje niewłaściwą pracę, zwłaszcza na delikatnych sygnałach. Tylko, że taki sensowny zasilacz to od razu kilkaset złotych. Warto?
ODPOWIEDZ