Znaczki pocztowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
daru0105

Znaczki pocztowe

Post autor: daru0105 »

Hej.
Dzisiaj będąc na strychu znalazłem przypadkiem dwa klasery ze znaczkami.
Są podzielone tematycznie, widzę głównie wydane za komuny z krajów socjalistycznych jak Polska, Rosja, Mongolia, DDR. Wietnam i Chiny chyba też bo takie dziwne krzaczki. Raczej przedwojennych nie ma. Raczej :)
Tak na oko, to nie są jakieś tam kolekcjonerskie stare wydania i coś warte, ale sie nie znam i mogę się mylić.
Proszę o kontakt z kimś co ma wiedzę w tym temacie.
Micro Seiki DD-8, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Znaczki pocztowe

Post autor: Wojtek »

daru0105 pisze:
16 wrz 2026, 15:32
OK, ale po co? Chcesz to wycenić czy jak? :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
daru0105

Wojtek pisze:
16 wrz 2026, 15:57
daru0105 pisze:
16 wrz 2026, 15:32
OK, ale po co? Chcesz to wycenić czy jak? :)
No właśnie chciałbym wycenić.
To jest bardzo fajna kolekcja i nie chciał bym za grosze wydać handlarzowi, który mnie wykorzysta.
Mogę zamienić też na winyle :)
Micro Seiki DD-8, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Przypomina mi się akcja z pewnej grupy facebookowej zbieraczy retro gier PC:

Post: Ej koledzy bo ja tu znalazłem takie pudełka, nie moja bajka w ogóle, chętnie sprzedam ale w ogóle nie mam pojęcia co do cen, pomożecie jakoś?
Jakiś komentarz: No dobra, to ja chętnie kupię X. Ile chcesz?
Autor ogłoszenia: No ja właśnie nie znam się dlatego was pytam za ile mogę to puścić, nie podam tobie ceny bo się po prostu nie znam, możesz coś zaproponować.
Ten sam komentujący: No dobra to daję 150.
Autor: Nie no za tyle to nie...

(kurtyna :morda: )
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
daru0105

Wojtek pisze:
16 wrz 2026, 23:57
Przypomina mi się akcja z pewnej grupy facebookowej zbieraczy retro gier PC:

Post: Ej koledzy bo ja tu znalazłem takie pudełka, nie moja bajka w ogóle, chętnie sprzedam ale w ogóle nie mam pojęcia co do cen, pomożecie jakoś?
Jakiś komentarz: No dobra, to ja chętnie kupię X. Ile chcesz?
Autor ogłoszenia: No ja właśnie nie znam się dlatego was pytam za ile mogę to puścić, nie podam tobie ceny bo się po prostu nie znam, możesz coś zaproponować.
Ten sam komentujący: No dobra to daję 150.
Autor: Nie no za tyle to nie...

(kurtyna :morda: )
I w czym masz problem?
Do mnie pijesz, to wiem
Zakładka dosyć luźna: Inne Hobby-Inne.
Coś nie w temacie pisałem?
Bo ty piszesz nie w temacie. Nic o znaczkach.
Jak cię coś tak uwiera, a wiem że mnie nie lubisz, to na moją prośbę możesz to zamknąć i spać spokojnie z uśmiechem zadowolenia na twarzy :)
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Tez by sie znalaz jakis klaser u mnie. Darek moze popytac na jakis forach specjalistycznych, na pewno takie istnieja.
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
daru0105

Mawis pisze:
wczoraj, 12:45
Tez by sie znalaz jakis klaser u mnie. Darek moze popytac na jakis forach specjalistycznych, na pewno takie istnieja.
Myślałem o forach oczywiście. Ale tak zapytałem tutaj z podpowiedzią i pomocą gdzie szukać
Awatar użytkownika
daru0105

No i dostałem od admina pomoc :)
Felix1988

Post autor: Felix1988 »

daru0105 pisze:
16 wrz 2026, 17:45
No właśnie chciałbym wycenić.
To jest bardzo fajna kolekcja i nie chciał bym za grosze wydać handlarzowi, który mnie wykorzysta.
Mogę zamienić też na winyle :)
Wnosząc z pierwszego postu to masówka, faktycznie warta grosze. Znajomy, pan pod 80., siedzący w temacie od lat, prowadzi komis/antykwariat i takie "kolekcje" mało kogo interesują - lepsze serie z PRL puszcza maksymalnie za kilkanaście złotych, jak trafi się klient, a takie klasery ze wszystkim i niczym zalegają u niego od lat. Można powiedzieć, że są już stałym elementem dekoracyjnym jego lokalu :)
syko
Gramofon: Dual 510

Post autor: syko »

Nie skreślajmy tego wątku. Zbieractwo znaczków pocztowych było kiedyś bardzo powszechne i mało kto nie bawił się w klasery. Dla mnie te znaczki to nie tylko filatelistyka, bardziej postrzegałem je jako małe dzieła sztuki i na przykład takiego Reksia czy też Jacka i Agatkę pierwszy raz widziałem w kolorze właśnie na znaczkach.
Skoro wątek już jest to proponuję wrzucać tu ciekawostki z klaserów, karty pocztowe czy też ciekawe widokówki.
Żeby nie być gołosłownym to wspomniany Reksio i Jacek z Agatką.
(mam tylko dwa z serii)
Załączniki
IMG_20260918_110600.jpg
Sony PS 3750, JVC Z-1S, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

daru0105 pisze:
wczoraj, 11:11
I w czym masz problem?
W niczym. Przytoczona anegdotka mnie śmieszy, a skojarzyła mi się z zapytaniem i tym zaznaczeniem że ciebie handlarz z potencjalnego zysku zaraz ograbi :D
daru0105 pisze:
wczoraj, 11:11
a wiem że mnie nie lubisz
Ej nieprawda!

Tak na poważnie: nie wiem jakie panują zasady na forach filatelistycznych.

Mi by się nie chciało gapić na zdjęcia klasera i zdalnie "wyceniać" kolekcję na zasadzie "no no co najmniej tyle krzycz".
Sami wiecie że na naszym forum raczej nie wyceniamy ani sprzętu ani płyt i cosik podejrzewam że gdzie indziej może być podobnie.
Już prędzej uwierzę że ktoś to jakoś sumiennie wyceni, ale nie za darmo na krzywy ryjek. Wtedy jest przynajmniej uczciwie.
Oczywiście gorzej jeśli klient ma potem dąsy że dał komuś 5 dych za to żeby się dowiedzieć że ta kolekcja nie jest nawet warta 5 dych, ale takie są zasady gry jak czegoś nie wiemy i nie chcemy się z tematu sami doktoryzować.

Nie mam niestety żadnego znajomego filatelisty żeby nakierować.

Jak chcesz to po prostu sprzedać - oddaj handlarzowi albo wrzuć na licytację od złotówki. Najlepsza opcja i spokój ducha.

A jak chcesz sprzedawać za wyimaginowane sumy to wrzuć gdzieś ogłoszenie "z górką".
Jak będzie cisza przez pół roku to schodzisz z ceny powoli i próbujesz aż do skutku.
Będziesz się z tym jebał Budda wie ile czasu, ale hej, przynajmniej jakiś zakichany prywaciarz ciebie nie ograbi z szekli!
To jest wszak najważniejsze w tym wszystkim :D
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ